Dodaj do ulubionych

Poziom hemoglobiny

IP: *.* 24.10.02, 19:27
Witam wszystkich :))Mam pytanie dotyczące wyników badania krwi mojego czteromiesięcznego synka.Miał następujące wyniki :Hematokryt 32%Hemoglobina 61%Białe krwinki 8100 .Szukaliśmy wszystkich norm i o ile wg znalezionych przeze mnie wskaźników hematokryt i krwinki mieszczą się w normie dla jego przedziału wiekowego , o tyle z hemoglobina miałem problem ponieważ wszystkie normy podawane są w nastepujących jednostkach mmol/l , g/dl lub g/l .Nigdzie nie znalazłem w procentach...Wg jakiejs tabelki i przelicznika mmol/l i g/dl oraz biorąc 6 mmol/l jako 60% wyszło mi , że te 61% procent , można przeliczyć na 9,7g/dl .Ale nie wiem czy to dobrze sobie wyliczyłem , a nasza lekarka rodzinna to taka sierota , że rzuciła tylko , że jest to cos kolo dziesieciu ...Zaznaczam , że Paweł w szpitalu po urodzeniu mial 21 hemoglobiny i 57% hematokryt , ale wazyl zaledwie 2700 i potem przez 1,5 miesiaca przybrał 2,2 kg. Obecnie waży 7 kg.Gdzieś wyczytałem , że tak niska hemoglobina może być spowodowana niedoborem żelaza , którego przyczyną może być szybki wzrost organizmu i przyrost masy narządów wewnętrznych.Jeśli ktoś ma jakieś informacje na ten temat ( szczególnie jeśli chodzi o przeliczanie jednostek) będę wdzięczny.Pozdrawiam serdecznie wszystkich "forumowiczów" :)Artur
Obserwuj wątek
    • Gość: Kachna29 Re: Poziom hemoglobiny IP: *.* 24.10.02, 20:50
      Niestety nie wiem jak to przeliczać na normalne jednostki, ale jeżeli hemoglobina jest to ok 10, to wcale nie jest tak źle. W tym wieku u maluszków poziom hemoglobiny jest w największym dołku, bo rozpadają się czerwone krwinki które dostał jeszcze przed porodem, a dopiero zaczyna się produkcja własnych. Książki różnie podają normy, przeważnie od 10, ale widziłam też normę od 9,5
    • Gość: ez Re: Poziom hemoglobiny IP: *.* 25.10.02, 08:20
      Dobrze wyliczyłeś to wychodzi około 9,8. Przyczyną na pewno jest za szybki wzrost dziecka, jeżeli twoja żona karmi piersią należałoby zbadać również jej poziom hemoglobiny. Jeżeli ma za niski to dziecko również będzie miało problemy. Co do niedokrwistości polecam stronę http://free.med.pl/kmarch/nie1.htm#Tabela%201.Rzeczywiście był duży spadek od urodzenia. Ale jest w normie w dolnej granicy, ale w normie. Pozdrawiam
    • Gość: MałgosiaE. Re: Poziom hemoglobiny IP: *.* 25.10.02, 22:43
      Mój synek ( 15-go października skończył 3 miesiące ) też ma za niską hemoglobinę - 10,8 g/dL przy normie wskazanej przez laboratorium na poziomie 11-13. To jest nasze drugie badanie krwi. Wynik jest lepszy od pierwszego, ale Pani Doktor zaleciła nadal przyjmowanie kropelek dla niemowląt Multi-tabs ( 1 ml dziennie ) i za miesiąc kolejne badanie. Powiedziała, że trzeba się będzie zastanowić nad rozpoczęciem podawania od piątego miesiąca soków, żeby Maluchowi dostarczyć potrzebnego żelaza.Ponieważ karmię Kostka piersią, to pytałam, czy ja mogę przyjmować jakieś preparaty. Usłyszałam, że szpinak ( brr !!! - który i tak podobno zawiera żelazo śladowo przyswajalne przez organizm człowieka )i Falvit. W związku z powyższym zakupiłam wątróbkę drobiową, pęczek zielonej pietruszki, suszone brzoskwinie i brokuły. Zamierzam te produkty częściej niż do tej pory wykorzystywać w kuchni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka