Witam wszystkich

Mam pytanie dotyczące wyników badania krwi mojego czteromiesięcznego synka.Miał następujące wyniki :Hematokryt 32%Hemoglobina 61%Białe krwinki 8100 .Szukaliśmy wszystkich norm i o ile wg znalezionych przeze mnie wskaźników hematokryt i krwinki mieszczą się w normie dla jego przedziału wiekowego , o tyle z hemoglobina miałem problem ponieważ wszystkie normy podawane są w nastepujących jednostkach mmol/l , g/dl lub g/l .Nigdzie nie znalazłem w procentach...Wg jakiejs tabelki i przelicznika mmol/l i g/dl oraz biorąc 6 mmol/l jako 60% wyszło mi , że te 61% procent , można przeliczyć na 9,7g/dl .Ale nie wiem czy to dobrze sobie wyliczyłem , a nasza lekarka rodzinna to taka sierota , że rzuciła tylko , że jest to cos kolo dziesieciu ...Zaznaczam , że Paweł w szpitalu po urodzeniu mial 21 hemoglobiny i 57% hematokryt , ale wazyl zaledwie 2700 i potem przez 1,5 miesiaca przybrał 2,2 kg. Obecnie waży 7 kg.Gdzieś wyczytałem , że tak niska hemoglobina może być spowodowana niedoborem żelaza , którego przyczyną może być szybki wzrost organizmu i przyrost masy narządów wewnętrznych.Jeśli ktoś ma jakieś informacje na ten temat ( szczególnie jeśli chodzi o przeliczanie jednostek) będę wdzięczny.Pozdrawiam serdecznie wszystkich "forumowiczów"

Artur