Dodaj do ulubionych

Depo-provera

IP: *.* 28.10.02, 21:59
Po porodzie lekarz zaproponował mi antykoncepcyjny zastrzyk hormonalny ktory dziala trzy miesiace.Faktycznie, dla mnie jest on zabojczo antykoncepcyjny -ochota na milosne igraszki spadla ponizej zera.Do tego chyba tyję i miewam depresje.Czy ktoś stosował ten lek? Jakie były efekty uboczne???
Obserwuj wątek
    • Gość: mysha Re: Depo-provera IP: *.* 28.10.02, 22:00
      Podobno ktos juz o tym pisal ale nie moge znalezc posta.
    • Gość: Rosa* Re: Depo-provera IP: *.* 29.10.02, 01:00
      Stosowałam depo- proverę przez trzy miesiące (tzn. tyle, ile trwa jej działanie) i był to pierwszy i ostatni raz. Mnie wprawdzie ochota na seks nie spadła, ale po upływie trzech miesięcy dostałam również trzymiesięcznego, nieustającego okresu. Tylko pozazdrościć. Dowiedziałam się, że zdarza się to u dużej ilości pacjentek, szkoda że nikt mnie nie uprzedził. Poza tym wzmogła mi się drażliwość, płaczliwość i wszelkie tego typu nieprzyjemne zachowania w trakcie stosowania leku. Przykro mi, że Cię nie pocieszam- mogę Ci tylko powiedzieć: nie rób tego więcej!!! Moja przyjaciółka miała podobne objawy- dwunastotygodniowa miesiączka i tycie- przynajmniej nie załapała się na kiepskie samopoczucie psychiczne.ania- od tamtego czasu wróg depo- provery.
      • Gość: justysiak Re: Depo-provera IP: *.* 29.10.02, 20:23
        ja również stosuję tą metodę antykoncepcji i bardzo mi odpowiada.Po przyjęciu pierwszej dawki równiwż miałam okres przez miesiąc, ale ponoć to tak tylko po pierwszej dawce, więc się nie poddałam i wziełam kolejną dawkę i wszystko o.k,żadnego krwawienia, jeśli chodzi o ochotę na seks to wpożądeczku.Każdy reaguje inaczej, poprostu musisz spróbować, najwyżej nie wezmiesz kolejnej dawki.Powodzenia
    • Gość: korol Re: Depo-provera IP: *.* 30.10.02, 10:33
      Heloł, jestem mamą 7 - miesięcznego Michała, od dwóch miesięcy mam zaaplikowaną Depo Proverę i chyba się więcej nie zdecyduję.Po pierwsze dwa tygodnie po zastrzyku, zaczęłam krwawić i trwało to dwa tygodnie (gorzej niż miesiączka). Po drugie przytułam już 3 kg , a tak ciężko pracowałam nad schudnięciem po porodziesad( Po trzecie libido spadło do zera hahasad wcale to nie śmieszne. A po czwarte jestem zła, wściekła i gderliwa. Dla mnie same minusy. No ale dopuki karmię i nie mam miesiączki nie wiem co będę robić ???????
      • Gość: franciszek Re: Depo-provera IP: *.* 02.11.02, 06:45
        A ja jestem barzo zadowolona,nie mam zadnych skutkow ubocznych, jedynie apetyt niepochamowany, ale do opanowania. Najpierw przytylam, ale teraz sie pilnuje i jest juz ok. Nie mam zadnego krwawienia (karmie piersia trzymiesiecznego synka), ochoty na igraszki tez nie mam, ale bylo tak zanim zdecydowalam sie na zastrzyk. Minelo juz 1,5 miesiaca odkad go wzielam i raczej przy tej metodzie pozostane. Jest naprawde najwygodniejsza i jaka daje pewnosc!Kasia
      • Gość: KasiaR Re: Depo-provera IP: *.* 05.11.02, 10:18
        Jeśli nie odpowiada Ci Depo-provera stosuj Cerazette - też można ją zażywać przy karmieniu piersią
    • Gość: justysiak Re: Depo-provera IP: *.* 03.11.02, 19:10
      w sumie to chyba macie rację.Ochota na seks zerowa! Wcześniej nie zwruciłam na to uwagi, bo tyle biegania przy dziecku, wieczorem odrazu zasypiam ze zmęczenia. Nie to co kiedyś.
    • Gość: KasiaR Re: Depo-provera IP: *.* 05.11.02, 10:49
      Jestem zaskoczona Waszymi doświadczeniami z Depo-proverą. Biorę ją od 6 miesięcy (2 dawki) i nie mam ŻADNYCH przykrych wrażeń (przed zajściem w ciążę brałam tabletki antykoncepcyjne i różnie bywało). Po Depo-proverze nie tyję, nie mam żadnych - odbiegających od normy - "nastrojowych" odchyleń (no, może z wyjątkiem dnia po zastrzyku - wtedy faktycznie jestem "nabuzowana", ale to trwa tylko ten jeden dzień) i żadnych krwawień! Najchętniej całe życie brałabym Depo-proverę! (odpada pamiętanie o codziennym zażywaniu pigułki!). Z libido też jak najbardziej ok :) :) (w ogóle nie obawiam się, że zajdę znowu w ciążę). Może się Wam narażę ;), ale -Dziewczyny - a może Wy sobie tłumaczycie tycie i niskie libido braniem Depo-provery??? (oczywiście krwawienie jest bezdyskusyjne)
    • Gość: ilka Re: Depo-provera IP: *.* 05.11.02, 11:31
      Mnie lekarz przestrzegał przed skutkami ubocznymi Depo-Provery. Mówił, że parę kilo do przodu to zupełna norma po zastrzyku, libido również może się obniżyć. Dlatego nie zdecydowałam się na DP (przestarszyły mnie również możliwe długotrwałe krwawienia), biorę Cerazette, które zawrze w razie czego mogę odstawić.
      • Gość: Gosia12... Re: Depo-provera IP: *.* 07.11.02, 18:47
        Ja też stosuję Depo-Proverę (na razie pierwsza dawka). Miałam lekkie krwawienie przez dwa tygodnie , ale i tak zdecyduję się na kolejne dawki (po dwóch "wpadkach" wolę być pewnie zabezpieczona). I właśnie mam pytanie do mam stosujących DP. Dowiedziłam się od sąsiadki, że jej kuzynka brała DP tylko 3 razy (na tyle pozwolił jej lekarz) i później musiała przejść na inną metodę antykoncepcji. Czy to prawda????? Załamałabym się trochę, bo planuję karmić córkę trochę dłużej niż rok czasu. Z góry dziękuję za odpowiedzi.Gosia
        • Gość: korol Re: Depo Gosia 12 IP: *.* 08.11.02, 11:24
          Cześć to ja adderaTeż słyszałam , że Depo Proverę można brać tylko 3 razy pod rząd, a później trzeba zrobić 2 lata przerwy. Pododbno jest to związane z dużą dawką hormonu, istnieje duże ryzyko powikłań. Ale są już teraz pigułki dla mam karmiących piersią (właśnie na nie przechodzę, bo źle znoszę DP a chcę jeszcze karmić synka). Nazywają się Cerazette i są bezpieczne przy karmieniu. Jeżeli lekarz ich nie zna, bo wbrew pozoram nie wszyscy lekarze o nich wiedzą, po prostu go uświadomisz i już. Pozdrawiam i powodzeniaEla mama Michała i Dominiki :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka