Dodaj do ulubionych

Kręcz szyi

IP: *.* 09.11.02, 17:15
Moja córeczka ma lewostronny, mięśniowy przykurcz szyi i nóżki odkryty dopiero w 3 m-cu.Od miesiąca śpi w poduszce ortopedycznej.Od początku miała tendencję do odwracania główki w jedną stronę.Teraz prawa str.jest z tyłu bardziej spłaszczona.Podobno są takie poduszki dla niemowląt z wgłębieniem lub dziurką na główkę żeby ładnie rosła. Czy może któraś z Was wie gdzie można ją kupić lub może macie jakieś sposoby żeby temu zaradzić. Podkładanie kg cukru nic nie daję bo jest na tyle silna że i tak sobie poradzi.PozdrawiamMarta
Obserwuj wątek
    • Gość: JOASKAK Re: Kręcz szyi IP: *.* 09.11.02, 20:57
      Czy Twoja córeczka jest rehabilitowana ? Moja Wiktoria tez ma kręcz szyjny i od pierwszych tygodni życia ćwiczymy /teraz ma 5 miesięcy / no i są postępy
      • Gość: gerber Re: Kręcz szyi IP: *.* 10.11.02, 06:18
        Wiesz, w każdym sklepie medycznym, mozna kupić takie poduszki w kształcie koła właśnie z dziurą w środku.Nie sa specjalnie drogie...Rozejrzyj się może po takich sklepach...?
        • Gość: mswierad Re: Kręcz szyi IP: *.* 10.11.02, 21:12
          Pytałam w sklepie medycznym,Pan powiedział że to powinno być w dużych sklepach dziecinnych.Była też w sklepie rehabilitacyjnym i tam tez nie było (nawet Pani się zdziwiła że u niej szukam). Podejrzewam że w Krakowie jeszcze ich nie ma i dopiero dotarły do Warszawy bo gdzie się pytam to wszyscy sie dziwią. Ale jeszcze bedę szukać.Pozdrawiam serdecznie.Marta
      • Gość: mswierad Re: Kręcz szyi IP: *.* 10.11.02, 21:06
        Tak, byłam u lekarza rehabilitacji i pokazali mi jak mam z nią ćwiczyć. Ponieważ troche się bałam wykrecania główki poprosiłam o fachową pomoc i Pani przychodzi do domu, ale po dwóch tygodniach Aga juz płacze jak tylko się ja położy na wznak z głową odchylona do tyłu. Chyba jednak sama z nią spróbuję ćwiczyć. QW czwartek idę do lekarza więc zobaczę czy są postępy. Na razie jak śpi na brzuszku to zawsze w jedną stronę, choć 3 razy już udało się jej przez jakiś czas potrzymać główkę w przeciwną.A Ty ćwiczysz sama z córcią czy korzystasz z pomocy fachowca i jakie macie ćwiczenia? Wasz kręcz jest wrodzony czy nabyty.MOże jest jeszcze cos o czym nie wiem. Pozdrawiam Was serdecznie Marta
        • Gość: bridgett Re: Kręcz szyi IP: *.* 11.11.02, 21:15
          kochana, Ty z córcią MUSISZ ćwiczyć kilka razy dziennie codziennie! Wezwij jeszcze kilka razy rehabilitanta ale ćwicz TY z córką przy nim, a on niech patrzy i ewentualnie Cię koryguje, aż się nauczysz i nabierzesz pewności. Krzywa główka to akurat najmniejszy problem wynikający z kręczu. Jeśli nie będziesz systematycznie ćwiczyć z dzieckiem, będzie miało nie tylko krzywą główkę, ale krzywą niesymetryczną buzię czy skrzywienie kręgosłupa szyjnego. Efekty ćwiczeń będą widoczne dopiero po kilku miesiącach systematycznych ćwiczeń. Ćwiczenia są bardzo różne, jeśli dziecko nie lubi jakiegoś, rehabilitant albo ortopeda może mu dobrać inne. Uwaga na masaże szyji - mi rehabilitant takie zalecił a potem lekarz ortopeda stwierdził, że miałam szczęście, że dziecku serce nie stanęło (pod skórą na szyji jest duża żyła, w trakcie nasażu wymusza się inną częstotliwość cyrkulacji krwi czy coś takiego).Nie martw się jednak na zapas, Twoja córcia jest jeszcze malutka i wszystko jeszcze da się naprawić, tylko ćwicz!
    • Gość: epaula Re: Kręcz szyi IP: *.* 11.11.02, 21:14
      CześćNA moje dziecko wszystkie domowe sposoby nei działały. Najlepiej też zgłoś się jak najszybciej do ośrodka wczesnej interwencji dla dzieci lub jakiejs innej palcowki rehabilitacyjnej i zacznijcie ćwiczyć. Działa cuda.Pozdrawiam i życzę powodzenia.epaula
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka