Dodaj do ulubionych

Krzywy zgryz

IP: *.* 16.11.02, 16:18
WitamMój synek ma 20 miesięcy i krzywy zgryz (dwójki i trójki górne wyrosły mu przekrzywione). Nie dociekam przyczyn, bo po co. Zastanawiam się raczej co z tym fantem można zrobić.Z myślą o tym wczoraj, gdy byliśmy na szczepieniu, zapytałam o to moją lekarkę. Ona powiedziała, że synek jest za mały na ortodontę. Że dopiero jak mu wyrosną stałe zęby, to można coś z tym robić. I wtedy dostanie albo aparat albo ćwiczenia do wykonywania. Co o tym sądzicie? Czy nie jest za późno prostować zęby 7 - 8 latkowi, gdy możnaby to zrobić już wcześniej. Nie wiem, może lekarka ma rację,ale chciałabym poznać wasze zdanie. A może któraś z Was ma podobny problem i czy też każą Wam nic nie robić?Proszę napiszcie mi jak to widzicie. A czy któraś mama już "wyprostowała" zęby swojemu dziecku?Pozdrawiam Was serdecznieAga
Obserwuj wątek
    • Gość: madzia22 Re: Krzywy zgryz IP: *.* 16.11.02, 23:04
      Akurat jestem w temacie - twój synek nie jest za mały na ortodontę. Byłam z chłopcami na badaniu, kiedy mieli 21 miesięcy i lekarka powiedziała mi co i jak. Czym wcześniej zaczniesz korygować wadę, tym lepiej dla twojego dziecka.Madzia
      • Gość: AGUSIAM Re: Krzywy zgryz IP: *.* 17.11.02, 22:23
        Madziu, napisz mi coś więcej na ten temat...I jeszcze jedno. Po dłuższym zastanowieniu się doszłam do wniosku, że mój synek ma krzywe zęby a nie zgryz. Bo to chyba różnica???Jak takim maluszkom można skorygować tą wadę?Jak pomaga Twoim dzieciom ten ortodonta, co im zaleca?Ja nie wiem, ale takie maluszki chyba są za małe na "współpracę" z aparatem.Aga
        • Gość: madzia22 Re: Krzywy zgryz IP: *.* 17.11.02, 23:17
          Chłopcy dostali takie specjalne smoczki, które mają im pomóc w skorygowaniu wady. Zabawa polega na tym, że ja mam im te smoczki wyciagać z buzi, a oni mają je jak najmocniej w buzi trzymać. Niestety jak na razie całkowicie odmówili współpracy ze mną, ale będę próbowała dalej. Ortodonta mówiła, że jeśli z tego nic nie wyjdzie, to za jakieś pół roku podejmiemy inne działania, ale nie sprecyzowała jakie, a ja nie pytałam, bo chłopcom gabinet dentystyczny jakoś nie przypadł do gustu i chcieli go jak najszybciej opuścić.Madzia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka