Dodaj do ulubionych

czy biec do lekarza?

IP: *.* 02.12.02, 00:16
Od dwóch dni sen spądza mi z powiek fakt, że moja córa prawie wogóle nie gaworzy. Ma skończone 7 miesięcy, rozwija sie ruchowo znakomicie ( obraca się pełza, siedzi i sama siada, przyjmuje od miesiaca postawe do raczkowania i kołysze się, a 2 dni temu zrobila swoje pierwsze "kroki" raczkując ), problem w tym ze prawie wogole nie wymawia sylab, czasami dada, baba, ale bardzo rzadko. Wzielam do reki "Pierwszy rok życia dziecka" i przeczytałam, że jeśli dziecko nie gaworzy w 6 miesiacu to nalezy skonsultowac sie z lekarzem.Szczeże mowiąc jestem mocno zaniepokojona!Poradzcie poczekac jeszcze czy biec do pediatry? Może przesadzam ze swoim niepokojem? Licze na EWas, poradzcie!Renata
Obserwuj wątek
    • Gość: Siunia Re: czy biec do lekarza? IP: *.* 02.12.02, 01:43
      Zawsze dobrze jest skonsultowac z lekarzem.Ale pocieszę cie.Moja córcia tez w tym wieku nie gaworzyła za bardzo. Dziś ma prawie dwa lata i tez za duzo nie mówi. Trudno, taki jej urok - jak to nazwali lekarze.Natomiast mój kuzyn mając 3 lata nie wypowiedział ani jednego słowa. Ani "mama" ani "tata" ani nawet "pa pa". Za to jak skończył 3 lata i 2 m-ce wypowidział pierwsze w swoim życiu zdania. Rozrabiał wraz z swoim starszym o 2 lata bratem - powrzucali do wewnątrz pianina zabawki (od góry) co zawsze irytowało strasznie mojego wujka. Ten strasznie wkurzony, zdejmująć niemalże pasa powiedział: " Ile razy mam Wam powtarzać, cymbały". A na to mój kuzyn:: "Tata cymbał. Tata cymbał. Mama cymbałała" :)I zamiast lania była wielka radość a od tamtej chwili kuzyn zaczął mówić pełnymi zdaniami. Stwierdzilismy w rodzinie, że widocznie do tej pory Wojtek nie miał nic ciekawego do powiedzenia. Zaczął mówic dopiero wówczas, gdy był gotowy do pełnej konwersacji :)- Siunia
    • Gość: EwaT Re: czy biec do lekarza? IP: *.* 02.12.02, 10:15
      witaj,nie napisalas co prawda czy Twoje dziecko w ogole nie wydaje zadnych dzwiekow, ale ja na twoim miejscu chyba bym sie nie denerwowala. Sa coprawda dzieci ktore w wieku 7 miesiecy potrafia mowic slowa ze zrozumieniem, sama znam takie, ale to rzedkosc. Moja coreczka ma teraz 8,5 miesiaca i tez nie mowi sylab. Wydaje tylko jakies dziene dzwieki, typu eee, ooo i temu podobne.Mysle ze nie mozesz zapytac lekarza przy okazji wizyty, ale specjalnie z tym chyba bym nie szla do lekarza.Mam nadzieje ze cie uspokoilam,pozdrawiamEwa
    • Gość: Gosia1 Re: czy biec do lekarza? IP: *.* 02.12.02, 19:36
      Renatko, proszę uściślić :) - czy chodzi o to, że Malutka nie mówi sylab, czy też o to, że nie gaworzy, nie wydaje w ogóle żadnych dźwięków? Typu: a gu, ghyyy, i inne takie. Bo to kolosalna różnica. Jeśli NIC nie mówi, nie gaworzy, no po prostu milczy - to wtedy faktycznie leć do lekarza, bo może mieć problemy ze słuchem. Ale jeśli chodzi Ci tylko o te sylaby nieszczęsne, to poczekaj jeszcze. Spokojnie. Bo każde dziecko rozwija się swoim rytmem. :) Takie jest moje zdanie, choć dla CAŁKOWITEGO uspokojenia porozmawiaj sobie z zaufanym pediatrą - moich nerwów nic skuteczniej nie leczy ;). Pozdrawiam Gosia
    • Gość: Pucek Re: czy biec do lekarza? IP: *.* 02.12.02, 22:39
      Dziewczynydzięki, czuję się o niebo spokojniejsza. Po dokłądnym przeanalizowaniu "mowy" Justyny doszlam do wniosku, że ona rzeczywiście dużo mówi, tylko to nie są wyrażne sylaby ( oprocz da i ba, czasami le i me ) a ja myślałąm, że gaworzenie to piękne mówienie sylab. Co do słuchu to już sprawdzaliśmy, rodziłam w szpitalu w którym przeprowadzono przesiewowe badania słuchu. Pani doktor nie spodobało się wówczas jedno uszko i jak mała miała 3 miesiące to badanie powtarzaliśy, tym razem wypadło b. dobrze.Jeszcze raz dzięki :)PozdrawiamRenata
    • Gość: ez Re: czy biec do lekarza? IP: *.* 03.12.02, 09:31
      Myslę, że nie ma powodu do zmartwień. W książce o której pisałaś jest wyraźnie napisane, że dzieci które zdobywają nowe umiejętności w tym wypadku motoryczne zapominają lub później nabywaja inne. Nasze maluszki jeszcze nie umieją robić wielu rzeczy naraz i cała energia idzie w jednym kierunku.Ale spytać się lekarza możesz przy kolejnej wizycie.
    • Gość: maciek Re: czy biec do lekarza? IP: *.* 03.12.02, 11:51
      Chcialaby cie choc troszke uspokoic. Moj synek mial 9 miesiecy i tez nic nie mowil. Opowiadalam mu bajki, spiewalam, rozmawialam z nim, a on nic. Prawde mowiac tak jak ty bardzo sie martwilam. Wprawdzie mial badany sluch jako 1-miesieczna dzidzia, ale ja i tak bylam zaniepokojona. Mialam szczescie bo trafilam na cudowna pania doktor, ktora powiedzial, ze dziecko to nie ksiazkowy przypadek, ale maly czlowieczek, ktory rozwija sie w sposob indywidualny. Powiedziala mi tez, ze dzieci czasami tak sa skupione na rowoju ruchowym, ze zapominaja gaworzyc. I rzeczywiscie, nasz maluch pewnego dnia zaczal gaworzyc. I to nie tylko jakies tam dada, ale i baba, lala, tata, blabla, brbr, gaga. Wszystko naraz. Niestety nie mowi mama, na ktore zniecierpliwoscia czekam.Pozdrawiam cieiwka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka