Dodaj do ulubionych

Torbiel w głowie ?

IP: *.* 09.01.03, 22:40
Witam wszystkich ! Moja koleżanka ma "mały" problem a mianowicie: Była ze swoim 6 tyg. maluchem na USG dłówki i wykazało torbiel w głowie była taka załamana, że tylko tyle mi powiedziała mam prośbę czy któraś z Was spotkała się z torbielem w głowie dziecka ? Maluch urodził się przez cesarkę jako wcześniak, był 2 tyg. w inkubatorze bo nie umiał sam oddychać ale teraz jest zdrowy i dobrze przybiera na wadze. Proszę o informację
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Torbiel w głowie ? IP: *.* 10.01.03, 09:10
      Ja słyszalam że taka torbiel jest niegroźna.
    • Gość: Józik Re: Torbiel w głowie ? IP: *.* 10.01.03, 09:12
      Witam. Miałam podobny problem. U mojego dziecka w 3 miesiącu zauważono tzw. "objaw zachodzącego słońca" i pediatra skierował nas na USG mózgu. Okazało się, że Jachu ma torbiel podpajęczynówkową. Lekarz wykonujący badanie od razu nas uspokajał, ponieważ synek zachowywał się i rozwijał całkiem normalnie, ale na wszelki wypadek umówiliśmy się za parę tygodni na badania kontrolne. Niestety torbiel nie znikła (miała się wchłonąć) ale też nie powiększyła się, więc kazali mam zapomnieć o sprawie. Jako, że jestem straszną panikarą wydębiłam jeszcze skierowanie na konsulatacje neurologoczne (dopiero w 9 miesiącu) i one ostatecznie rozwiały nasze wątpliwości. Myślę, że w przypadku twojej koleżanki będzie podobnie tzn. wszystko skończy się pomyślnie. Jeśli torbiel nie rośnie, a dzieciaczek rozwija się dobrze, to nie ma powodów do obaw. Pozdrawiam i trzymam kciuki. Justyna z Jachem.
    • Gość: eliwol Re: Torbiel w głowie ? IP: *.* 10.01.03, 10:44
      U mojego synka jeszcze w szpitalu po porodzie wykryto małą torbielkę w główce. Od razu jednak lekarze uspokoili nas, że nie ma powodów do zmartwień ponieważ takie torbielki nie sa niebezpieczne, najczęściej same się wchłaniają i jeżeli tylko dziecko normalnie się rozwija to wszystko ok. Dodatkowe pani doktor powiedziała nam, że tego typu torbielki ma duży odsetek dzieci, tylko się ich nie wykrywa. Uspokój swoją znajomą, torbielka w główce to na ogół nic groźnego. ellis

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka