Dodaj do ulubionych

MRI- rezonans magnetyczny

IP: *.* 11.01.03, 10:53
Cześć Nie jestem stałym bywalcem tego forum, jednak wiele dobrego słyszałam o jego uczestniczkach, iem, że z reguły posty nie pozostaja bez odpowiedzi.Mam taką nadzieję. W przyszłym miesiącu idę na badanie MRI rezonans magnetyczny. Jeśli ktoś z Was to przeżył, proszę o szczegóły.Z pozdrowieniamiAnita
Obserwuj wątek
    • Gość: Padlinka Re: MRI- rezonans magnetyczny IP: *.* 11.01.03, 11:59
      jesli mnie pamiec nie myli, to mialam rezonans magnetyczny glowy w 5 mies. ciazy. Strasznie sie balam powiklan, ale podobno jest to dosc bezpieczne badanie, chociaz w ciazy najlepiej byloby w ogole tego typu badan nie przechodzic.Ale ja musialam, bo mialam problemy z krazeniem krwii do glowy. To jest bardzo szczegolowe badanie i jesli na tym nic nie wyjdzie, tzn ze czlowiek jest zdrowy. Polozylam sie na lozku i wsuneli mnie do jakies komory. I nic poza tym. Tylko jakies huki czy trzaski. A co chcialabys wiedziec?
    • Gość: guest Re: MRI- rezonans magnetyczny IP: *.* 11.01.03, 12:34
      Ja również miałam MRI głowy. Badanie trwa około 1/2 godziny, wjeżdża się do komory, głowę unieruchomili w specjalnym "stojaczku". Pan, ze względu na moje "zacięcie klaustrofobiczne" założył mi lusterko przed oczy, tak żeby nie było wrażenia zamnkniętej tuby (ale kręcę :)W trakcie różnego rodzaju huki i trzaski. Przed badaniem każą zdjąć zegarek i biżuterię. Ach, badanie nie dla osób z rozrusznikiem serca.Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, chętnie odpowiem.Iwona
      • Gość: leptir Re: MRI- rezonans magnetyczny IP: *.* 12.01.03, 12:43
        Ja mam pytanie Czym różni się to badanie od tomografii komputerowej?Co jest lepsze? A może to to samo?Ola
        • Gość: guest Re: MRI- rezonans magnetyczny a TK IP: *.* 13.01.03, 09:46
          Ja najpierw miałam robioną TK. To po prostu prześwietlenie, oczywiście bardzo dokładne etc, ale promienie... Na zdjęciu TK wyszła zmiana, którą musiałam zweryfikować badaniem MRI, stąd wniosek, że MRI jest bardziej dokładne.Na Kasę Chorych są potworne kolejki, przynajmnie u nas na Śląsku. Ja zrobiłam sobie MRI prywatnie (550 zł), bo nie wytrzymałabym stresu związanego z czekaniem na kasę chorych przez kolejne tygodnie.PozdrawiamIwona
          • Gość: guest Re: MRI- rezonans magnetyczny a TK IP: *.* 13.01.03, 17:49
            Polecam link http://www.poradnikmedyczny.pl/archiwum_wyn/518&reprint=1. Tam opisane są różnice między tomografią a reoznansem. PozdrawiamMarta
    • Gość: guest Re: MRI- rezonans magnetyczny IP: *.* 12.01.03, 17:01
      Samo badanie jest nieinwazyjne i mało uciążliwe. Nie trzeba się specjalnie przygotowywać. Trudno może być komuś cierpiącemu na klaustrofobię-ponieważ leżącego na plecach badanego wsuwa się na kilkanaście minut (przeciętnie około pół godziny) do ogromnej rury,pieszczotliwie nazywanej "trumienką". Fakt; dach ma się w odległości 20 cm przed nosem... Na wszelki wypadek ma się pod ręką guzik dzwonka. Gdyby zrobiło się źle, wystarczy nacisnąć i wyciągają człowieka na zewnątrz. Trzeba leżeć nieruchomo, słyszy się wokół głowy rozmaite szumy i trzaski. Moje badanie trwało ponad 3 kwadranse. Gdzieś po 10-15 minutach zamknęłam po prostu oczy i tak dotrwałam do końca. Są już na świecie rezonanse otwarte, gdzie nie ma tej rury,ale u nas jest chyba tylko jeden i to prywatny...I praktyczna uwaga-poniewaz przed badaniem trzeba zdjąć wszelkie metalowe przedmioty, nie polecam wkładania biustonosza na fiszbinach ;)
    • Gość: olaj Re: MRI- rezonans magnetyczny IP: *.* 13.01.03, 10:50
      Ja miałam niedawno rezonans. Lekarka powiedziała, że nie powinno się pić kawy przez badaniem. W związku z tym, iż panicznie boję się małych pomieszczeń, wyobrazałam sobie morze i zadziałało. Niczego się nie bałam. Chociaż te trzaski przyprawiły mnie o zawał serca prawie ;) :lol: Nie ma się czego obawiać :)Pozdrawiamolaj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka