Dodaj do ulubionych

Za małe dziecko??

IP: *.* 12.02.03, 11:43
Mam pytanie. Czy macie małe dzieci - tzn. poniżej 3go centyla wagi i wzrostu?Mój synek skończy niedługo 17 miesięcy. Waży niecałe 8500gr i mierzy 76 cm. Według siatek centylowych znajduje się troszkę poniżej 3go centyla, czyli poniżej normy. Lekarka uspokaja mnie, że rozwija się dobrze, że ja jestem drobna, że potem to nadrobi itd. Mimo wszystko martwię się. Może któraś z Was też ma małe dziecko? Może warto zrobić jakieś badania, żeby upewnić się, że wzystko jest ok?Dodam, że Jasio wcale nie jest niejadkiem (rąbie aż miło). Jest bardzo aktywny i rozwija się rzeczywiście dobrze.PozdrawiamOla
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Za małe dziecko?? IP: *.* 12.02.03, 13:39
      Bosze!!! Ty masz normalna lekarke, co uwaza ze male dziecko nie znaczy chore i sie martwisz???Ty sie cieszwink))))Chcialam cos sprostowac. Centyle to scislej biorac nie sa normy tylko po prostu statystyczne okreslenie jaki procent dzieci w danym wieku ma dane wymiary. To ze twoj synek jest pod 3 centylem oznacza po prostu ze 97% jego rowniesnikow w tym wieku jest ciezsza. Jesli wynika to z naglego spadku masy ciala czy przebytej choroby- trzeba sie martwic. Jesli zas ty jestes jak motylek a twoj maz to chudy pkularnik, ktorzy wage 60 kilogramow osiaga w Wigilie i to po kolacji :lol: to tylko pogratulowac lekarki, ktora do centyli podchodzi rozumowo ;)Gosia , mama Uli o wadze 7300 i wieku prawie roku ;))))
    • Gość: Ania_D Re: Za małe dziecko?? IP: *.* 12.02.03, 23:12
      Moja lekarka tez podchodzi spokojnie... Gabrysia wazy 8100 ma ok. 74 cm.. Niedługo skończy 15 miesięcy.. Dopiero niedawno trochę przytyła - na swoje pierwsze ur. miała dokładnie 7550 (po duuuzym jedzeniu) i 70cm.. Nie ma sie co przejmowac jesli gwałtownie nie spada na wadze - widac taka naszych dzieci uroda :)
      • Gość: Martenka Re: Za małe dziecko?? IP: *.* 14.02.03, 11:47
        To mi się wydawało,że moja córcia jest karzełakiem na pierwsz urodzinki miała 72 cm i 7600 na drugie 80 cm i 9600 teraz ma niespełna trzy i jej wyniki to 90 cm i 11800. Ale byłam z nią w szpitalu bo maiła zapalenie płuc i poniewaz to była klinika to wymyślili jej że ma celiakię , mukowiscydozę i inne choróbska i na ich nieszczeście po badaniach okazało się że jest zdrowa; ja jestm szczupła i niska (155/50) mąz (180/55) więc mała specjalnie gruba nie będzi tym bardziej,że ani w mojej ani w męza rodzinie nie ma utytych osób ba same chudzielce więc dziecko ma małe szanse na grubośc. Ale ważne,ze jest zdrowa dobrze, się rozwija i je za trzech . Ma po prostu dibrą przemianę materii. Pozdrawiam wszytskie mamy dzieci poza norma zarówno od dołu jak i od góry bo takie tez bywają pzrykład dziecko mojej koleżanki 1,5 roku 116 wzrostu 20 kilo (kolos) i jeszcze nie chodzi samo!!!!!
    • Gość: ewaglogow Re: Za małe dziecko?? IP: *.* 14.02.03, 12:10
      Witam!Poruszalam juz na forum problem niskiej wagi u dzieci poczatkiem lutego (przypomnę moja Dominika ma 11 m-cy i wazy zaledwie 6,5 kg).Dziewczyny od dzisiaj niech nie bedzie to dla nas problem.Cieszmy sie, ze nasze dzieciaczki rozwijaja sie prawidlowo, sa radosne i pelne zycia.Pozdrawiam wszystkie mamy niejadkow!
      • Gość: grzesiowamama Re: Za małe dziecko?? IP: *.* 20.02.03, 22:38
        Witajcie mamy drobniutkich dzieciaczkówsmile)Jak się okazuje nie tylko ja mam takiego maluszka; mój Grześ ma 13 miesięcy a waży dopiero 8550 i ma 75 centymetrow. Pani pediatra na ostatnim badaniu powiedziała- "ojoj jaki drobniutki"... i nic poza tym... no ale tak ma być i już; w sumie nie ma po kim być olbrzymempozdrawiamy mocno wszystkie mamy.papa.
    • Gość: benio Re: Za małe dziecko?? IP: *.* 22.02.03, 15:32
      Mam 3-letnia drobniutka coreczke. Na bilansie dwulatka niunia byla w trzecim centylu. Lekarka na wszelki wypadek wyslala nas na badanie rtg dloni. Badanie wyszlo o.k., ale chodzilysmy na kontrole co trzy miesiace, teraz mala podskoczyla (ma 90 cm i 12,5 kg) wiec mierzymy sie w gabinecie co pol roku. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka