dagg 12.11.07, 20:31 taka: kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48637,2891058.html Ktoś robił? Brzmi zachęcająco. Co myślicie nalewkowcy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f standard, musi wyjsc, w taki sposob 12.11.07, 21:01 robi sie nawet z asfaltu :-))) super nalewka. Po takim czasie... hej! Robiłem, ale inaczej, bo szybciej: gruszki nieobrane oczywiscie, w kawałkach, cukier i wódka od razu razem na 3 miesiące, zlew, reszta spirytem by odciągnąć resztę dobra. W sumie po sfiltrowaniu i połączeniue 6-8 miesięcy i bomba. Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: standard, musi wyjsc, w taki sposob 12.11.07, 21:41 wiedziałam, że na Ciebie moge liczyć. A dasz Jacku dokładniejsze proporcje? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f :-) Daggu, pogrzebie i jutro jakos wklepie... 12.11.07, 23:05 Ale to jakos prosto pewnie: 2 kg na słój taki 2-3 litrowy, 1 kg cukru, butelka wódki i potem spiryt w małpkach - niecałe pół litra... I czas. Ale sprawdze jak znadje i napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: :-) Daggu, pogrzebie i jutro jakos wklepie... 12.11.07, 23:12 thx, nie pali się :) a co to są małpki?? Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: :-) Daggu, pogrzebie i jutro jakos wklepie... 13.11.07, 07:50 > a co to są małpki?? takie małe butelki, ćwierć litra chyba :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mineralna Re: :-) Daggu, pogrzebie i jutro jakos wklepie... IP: *.centertel.pl 13.11.07, 10:52 em_es napisała: > a co to są małpki?? > takie małe butelki, ćwierć litra chyba :) Kiedyś miały pojemnosć 0,25l teraz mają 0,2. Ciekawe czy dalej są małpkami? Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: standard, musi wyjsc, w taki sposob 13.11.07, 13:41 rozumiem, że pestek się nie wyrzuca? Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Nalewka na gruszkach 13.11.07, 00:35 U mnie stoją najpierw same gruszki w okowicie przez rok a potem po zlaniu nastojki wysladzam pozostaly owoc cukrem i tak powstaly syrop ponalewkowy dodaje do nalewu tyle ile potrzeba do smaku - to zalezy od gruszek jedne sa slodkie drugie troche mniej; tak samo jest z "przyprawami": dodaje esencyję waniliowo-goździkowo-cynamonową itp. odpowiednio do smaku jaki sobie zakomponuję... W tym roku nie robilem z gruszek a z czeremchy, derenia, czerechów, lubaszek, wisni korzennych i smorodyni. Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Nalewka na gruszkach 13.11.07, 13:42 Kubraku, ja nawet nie wiem co to smorodnie, wiśnie korzenne czy czerechy :D Odpowiedz Link Zgłoś