Dodaj do ulubionych

Cierpnace rece

IP: *.* 23.02.03, 15:50
Czesc witam i prosze oodpowiedz. Moja kolezanka, mama grudniowa karmiaca piersia ostatnio zaczela sie skarzyc, ze cierpna jej rece i zaczyna sie to od mrowienia w palcach. Rece sa niezbyt wladne i trudno wykonac proste czynnosci. Czy ktos moze spotkal sie z czyms takim u mlodych mam i co to moze oznaczac ?Dziekuje za informacjeBea
Obserwuj wątek
    • Gość: Marina Re: Cierpnace rece IP: *.* 23.02.03, 18:09
      Pierwsze skojarzenie przeciazony kregoslup - ucisk na nerw, drobne przesuniecie i problem .Sytuacje ratuje na ogol basen.Drugie jest takie ,ze go nie napisze , ale zapytam czy oprocz tego objawu ma problem z nietrzymaniem moczu , mroczkami, bol glowy , czy dretwienie wystepuje np rano?Tak czy inaczej dobry neurolog po prostu MUSI to ocenic.Pozdrowienia.M
      • Gość: Makowa Re: Cierpnace rece IP: *.* 23.02.03, 18:40
        Dziekuje za informacje. Moje skojarzenie to tez kregoslup, szczegolnie, ze kolezanka ma teraz bardzo duzy biust no i dzidzius na rekach. O innych objawach, ktore opisujesz nic nie wiem i troche mi niezrecznie wypytywac. Na pewno poradze jej wizyte u lekarza. Gdybym miala wiecej danych to na pewno dam znac ale mam nadzieje, ze to "tylko" kregoslup.Pozdrawiam Bea
    • Gość: nesca Re: Cierpnace rece IP: *.* 23.02.03, 20:13
      Zetknęłam się z czymś takim. Koleżance najpierw drętwiały ręce a pewnego dnia nie mogła wstać z łóżka. Wyglądało to groźnie, a sytuacja stała się dramatyczna (maleńkie dziecko), gdy po tygodniu żaden z lekarzy nie mógł postawić diagnozy. Po wielu badaniach okazało się, że jej drastycznie spadł poziom magnezu. Może to być też od przeciążonego kręgosłupa. Na to najlepszy basen. Zdrówka!!
      • Gość: Marina Re: Cierpnace rece IP: *.* 23.02.03, 20:32
        zgadza sie magnez tez moze dawac pewne dziwne dolegliwosci:"latajaca "powieka, skurcze lydek , stop , klucia serca, nerwowosc.Mam niedobor zelaza i jednym z dziwnych objawow bylo dretwienie tego boku na ktorym akurat lezalam, ale to nie jest to.Witaminy moze by sie kolezance przydaly , ale wiesz jestem moze przewrazliwiona -mam kuzynke neurolozke i kolege-i sie nasluchalam brrr.Lepiej nie bagatelizowac ,ale bez paniki.M
        • Gość: lea Re: Cierpnace rece IP: *.* 24.02.03, 21:02
          Choruję na dolegliwośc zwaną tężyczka lub spazmofilia, objawy miałam bardzo podobne do wyżej wymienionych, później doszedł całkowity niedowład kończyn i duszność ( to przy ataku tężyczki )przyczyną tej choroby jest właśnie niedobór magnezu, czasem wapnia. Miałam dwa groźne ataki i wylądowałam w szpitalu :( leczenie to regularne zażywanie magnezu i zaprzestanie picia kawy oraz napojów zawierających kofeinę, która wypłukuje magnez z organizmu. Chorobę tą można zdiagnozować za pomocą badania neurologicznego zwanego EMG.pozdrawiam lea
          • Gość: ilka Re: Cierpnace rece IP: *.* 25.02.03, 11:52
            Ja mam troszkę coś innego - w nocy budzę się i nie czuję jednej albo drugiej ręki. Zupełny brak czucia, nic, dopiero bo szczypaniu, masowaniu czucie wraca. Nieprzyjemna sprawa. Co to jest? Czyżby to był brak witamin lub minerałów?Lea, czy możesz opisać to badanie EMG?
    • Gość: Basiaczek Re: Cierpnace rece IP: *.* 25.02.03, 12:23
      Częste objawy w postaci braku czucia, cierpnięciu różnych części ciała to może być (ale oczywiście nie musi!!!) początek dość poważnej choroby. Lepiej dmuchać na zimne i udać się do DOBREGO neurologa. Nie ma na co czekać. Lepiej pójść do lekarza o jeden raz za dużo niż o jeden raz za mało. pozdrawiam Basia
      • Gość: Marina Re: Cierpnace rece IP: *.* 25.02.03, 12:30
        Ilka zle bym sie czula gdybym tego nie napisala :idz do lekarza i wyklucz sobie neurologiczne sprawy i dobrze pomysl czy od urodzenia dziecka nie doszly Ci jakies inne drobne dolegliwosci , ktore byc moze zwalasz na porod.Kiedys mialam problem z magnezem teraz zawsze stoi micha orzechow w domu i Magne B6 w apteczce.M
      • Gość: ilka Re: Cierpnace rece IP: *.* 25.02.03, 13:03
        ale mnie nastraszyłyście... ja to mam od bardzo dawna, z tym, ze kiedyś drętwiał mi kawałek ręki i to na krótko, a teraz cała ręka od barku. Dzisiaj 10 minut czekałam aż przejdzie. Ale do głowy by mi nie przyszło, ze to coś poważnego :what:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka