Dodaj do ulubionych

Jaka szczepionka?

IP: *.* 26.02.03, 13:15
Jaką szczepionkę wybrać dla dziecka przeciwko błonicy, tężcowi i krztuścowi, refundowaną przez Kasę Chorych czy proponowaną płatną (podobno lepszą)?
Obserwuj wątek
    • Gość: lili Re: Jaka szczepionka? IP: *.* 26.02.03, 13:57
      Ja szczepię Kacperka tylko płatnymi szczepionkami. Dlatego Ci powiem, że ja wybrałabym Infanrix, bo tak zrobiłam.pozdrawiam Ciebie i dzieciątkożycze Wam zdrówkaDorotka
      • Gość: guest Re: Jaka szczepionka? IP: *.* 26.02.03, 14:55
        Dlaczego wybrałaś płatną szczepionkę?
        • Gość: lili Re: Jaka szczepionka? IP: *.* 26.02.03, 17:25
          To była pierwsza szczepionka , na którą szczepiłam Kacpra po wyjściu za szpitala (po urodzeniu leżał miesiąc, miał zapalenie płuc :( )Nasz zaprzyjaźniony lekarz polecił nam właśnie Infanrix, bo jest po nim znacznie mniej powikłań niż po DPT. Kacper zareagował super, a właściwie nie zareagował, nie było nawet podwyższonej temperatury :) Więc na kolejne szczepienia tez zdecydowaliśmy kupić szczepionki. Może to kwestia mojej psychiki ale czułam się z nimi bezpieczniejsza o moje dzieckopozdrawiam Dorota
    • Gość: kamyczek Re: Jaka szczepionka? IP: *.* 26.02.03, 15:02
      Myślę, że stosowanie płatnych szczepionek bez konkretnego uzasadnienia (padaczka, drgawki, inne choroby neurologiczne i przewlekłe)jest zwykłym nabijaniem kasy. Ja zaszczepiłam dzieci szczepionkami refundowanymi i nie było żadnych powikłań, nawet gorączki.kamyczek
      • Gość: guest Re: Jaka szczepionka? IP: *.* 26.02.03, 15:08
        "Myślę, że stosowanie płatnych szczepionek bez konkretnego uzasadnienia (padaczka, drgawki, inne choroby neurologiczne i przewlekłe)jest zwykłym nabijaniem kasy."Zgadzam się z tą opinią ale muszę znaleźć jakieś rozsądne i wiarygodne argumenty, żeby przekonać moją żonę i samemu upewnić się, że nie jestem w błędzie.
        • Gość: Anika Re: Jaka szczepionka? IP: *.* 26.02.03, 15:23
          O ile wiem, to za szczepionką płatną przemawia jeszcze to , że to jest 3w1 , czyli jedno ukłucie dla dziecka. Ja szcepiłam synka szcezpionka refundowana i o ile pamiętam to miał trzy ukłucia. A to czy będzie miało dziecko objawy poszczepienne to zależy od organizmu a nie od szczepionki.Ania
          • Gość: guest Re: Jaka szczepionka? IP: *.* 26.02.03, 15:29
            Z tego co ja wiem to przy wariancie płatnym również jest kilka ukłuć w określonych odstępach czasu. Chyba, że masz na myśli 3 kłucia przy każdym podejściu?
            • Gość: Anika Re: Jaka szczepionka? IP: *.* 26.02.03, 15:48
              Chodzi mi o to , że o trzy ukłuci tj. w rękę, i w uda. Ptry płatnej szczepionce jest to podane za jednym razem, tj w jednym ukłuciu. Przez co dziecko nie musi być pokłute trzykrotnie.Ale może sie mylę, to niech mnie ktoś sprostuje.Ania
    • Gość: Kasia_G Re: Jaka szczepionka? IP: *.* 26.02.03, 15:16
      Moja mała dwie szczepionki wziela refundowane, ale po drugiej było kiepsko i teraz bedzie miala platna (bo nie ma po niej skutkow ubocznych). Wiec jak tylko bede miala skale porównawcza to dam znać (szczepionka w poniedzialek) Pozdrawiam Kasia
      • Gość: guest Re: Jaka szczepionka? IP: *.* 26.02.03, 16:02
        No więc, na ile ja pamiętam, to jest tak. Można zastąpić szczepionkę bezpłatną przeciw DitePer (nazwy nie pamiętam) szczepionką płatną Infanrix - podobno lepsza, ale nie ma nic wspólnego z iloscią ukłuć dziecka. Po prostu inna szczepionka na tą samą chorobę. Natomiast bywają szczepionki łączone i tak np. Infanrix IPV +Hib to szczepionka, która łączy w 1 ukłuciu szczepienia przeciw DiTePer + Polio+Hiberix, ale też jest znacznie droższa (ok. 160zł - tyle płaciłam).
        • Gość: Anika Re: Jaka szczepionka? IP: *.* 26.02.03, 16:12
          Dziekuje za wyjaśnienie :) Wiedziałam że gdzieś dzwoni z ta ilościa ukłuć ;)pozdrawiam Ania
      • Gość: Kasia_G Re: Jaka szczepionka? IP: *.* 02.03.03, 22:47
        Jesteśmy po szczepionce płatnej. Gabi nie maiała podwyższonej temperatury, czuła się świetnie. Nawet nie poczuła jak pielęgniarka robiła jej zastrzyk (refundowane były bardzo bolesne). Więc ja radzę płatne. Pozdrawiam jeszcze raz :hello: Kasia
    • Gość: jl101 Re: Jaka szczepionka? IP: *.* 26.02.03, 18:00
      ja od poczatku kupowalam szczepionki, nawet w szpitalu mialam swoj engerix bo szczepili jakims koreanskim nie wiadomo czym :) poza tym leczymy sie w prywatnej sieci przychodni i mysle, ze szczepie tam po prostu z lenistwa a do tego nasz pediatra twierdzi, ze maja najlepsze szcepionki i ja mu ufam. justyna
    • Gość: guest Re: Jaka szczepionka? IP: *.* 26.02.03, 19:24
      My zaszczepiliśmy Infanrixem ponieważ nie zawiera żywych bakterii (był więc mniej obciążający dla organizmu dziecka). Każda dawka kosztowała nas 60 zł, co było do przełknięcia fiansowo. Innych trójszczepionek z dodatkowym Hibb i czymś tam jeszcze, nie polacała nam "pediatrzyca", bo jeśli dziecko nie będzie chodzić do żłobka, nazwała to niepotrzebnym obciążaniem organizmu dziecka. Jedynie trzeba pamiętać, żeby być konsekwentnym, jeśli szczepi się Infanrixem (czy jakąkolwiek inną szczepionką) to tego trzeba się trzymać (nie zmieniać na coś innego). U nas był pewien odczyn po szczepieniu - wyczuwalne zgrubienie w miejscu iniekcji, utrzymujące się kilka tygodni - nie bolało. U lekarza powiedzieli nam, że jest to efekt stosowanych we wszystkich szczepionkach utrwalaczy i jest o tym informacja w ulotce do szczepionki. Więc w rezultacie nie żałujemy decyzji, ale najlepiej poradzić się zaufanego pediatry. Pozdrawiam Balbina11
      • Gość: guest Re: Jaka szczepionka? IP: *.* 02.03.03, 22:16
        Zdecydowałam się na płatną szczepiotkę Infanrix+Hib i gdybym miała jeszcze raz wybierać zrobiłabym to samo. Świetna tolerancja szczepionki (po pierwszym szczepieniu państwowym dziecko marudziło bardzo, po infanrixie zachowywał się jakby szczepienia nie dostał). Poza tym Polio jest w tej szczepionce "zabite" a nie żywe tak jak w szczepionce doustnej. Jeszcze czeka mnie jedno szczepienie Polio i zapewne też kupię szczepionkę płatną "zabitą" aby nie dawać dziecku pitnego przeżytku.Poza tym ilość ukłuć też jest dla mnie sprawą istotną, jeśli mogę dziecku zaoszczędzić jednego ukłucia to mogę do tego dopłacić. Na ostatnim szczepieniu moje dziecko było jedynym, które nie płakało podczas szczepienia. Mam więc nadzieję, że w przyszłości chodzenie do lekarza nie będzie dla niego jakąś nieprzyjemną sprawą.Nie zgadzam się zupełnie z opinią, że szczepionki płatne to nabijanie kasy. Co w polskiej służbie zdrowia bez zapłaty jest świetnej jakości? Niektórzy decydują się na przykład na opiekę własnej położnej czy lekarza podczas porodu bo nie wierzą w dobrą opiekę bezpłatną. Przykłady można mnożyć zapewne. Dokładnie tak samo jest ze szczepionkami.A jeśli nie jesteś pewien, to idź do punktu szczepień. W mojej przychodni lekarka wyraziła negatywną opinię o "żywym" Polio, i jeśli stać cię na coś płatnego to nie ma co długo się zastanawiać, chodzi przecież o system nerwowy twojego własnego dziecka. Możesz być pewiem, że szczepienia którymi szczepi się dzieci w Polsce to są najtańsze szczepienia jakie są dostępne na rynku, bo państwo jest biedne. I gdyby można było szczepić dziecko polio żywym (bo to jest najtańsze) więcej razy niz jeden, byłyby trzy takie szczpienia, ale nie można "niestety".To by było tyle w skrocie :-)pozdrawiamF.
        • Gość: Katiek Re: Jaka szczepionka? IP: *.* 03.03.03, 10:26
          My szczepiliśmy płatnym Infanrixem ze względu na niepełnokomórkowy krztusiec, który w nim jest(w państwowych jest pełnokomórkowy i stąd częstsze problemy po nim). W dodatku ja jako niemowlę zachorowałam na krztusieci omal nie zeszłam z tago świata, a choroba trwała pół roku.Małą szczepiliśmy 2 razy zabitym polio w zastrzyku i raz doustnym żywym, a darowaliśmy sobie HIB. Pozdrawiam-Kasia
    • Gość: annmro Re: Jaka szczepionka? IP: *.* 03.03.03, 15:14
      Ja szczepiłam płatną z tzw.HIB-em. Mała nie miała powikłań. Lekarka powiedział mi przed pierwszy szczepieniem, że jeśli chcemy ją zaszepić tą rozszerzoną to ta podstawowa też powinna być tej samej firmy - to i wzieliśmy. I teraz wybieramy się na kolejne (już 3 szczepienie) i pewnie też będziemy kupować - choć moim zdaniem kasa chorych powinna tym co kupują pokrywać część kosztów - przecież nie wykorzystujemy tych państwowych!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka