IP: *.* 03.03.03, 13:22
Mam 6 miesiecznego synka,któremu zrobiła się stulejka.Synek zaczoł krzywo siusiać i niewiem czy niepowinam już nim iść do hirurga dzieciecego.Comam robić ?
Obserwuj wątek
    • Gość: nora Re: Stulejka IP: *.* 03.03.03, 13:59
      Mój synek ma 10 m-cy i od urodzenia krzywo siusia.A jak to zauważyłas że zrobiła mu sie stulejka ????to nie niłał jej wcześniej????:hello:
      • Gość: guest Re: Stulejka IP: *.* 03.03.03, 15:08
        mam syna również sześciomiesięcznemu i od urodzenia skórka nie schodzi mu z jednej strony. lekarz stwierdził neonatolog a potem chirurg, że ma czas do 2 roku życie, potem to jest problem, z którym należy się zgłosić
    • Gość: Agnieszka.Z Re: Stulejka IP: *.* 03.03.03, 16:01
      stulejka nie polega na tym ,że dziecko krzywo siusia tylko na tym,że napletek całkowicie nie zchodzi z żołędzi. jeśli tak jest ale nie gromadzi sie mocz pod skórką to tak jak piszą koleżanki to u dziecka ma prawo to być do 2-3 roku życia. u mojego małego tak właśnie mam i na razie zostawiłam tak jak jest.
    • Gość: Eliza1 Re: Stulejka IP: *.* 03.03.03, 17:53
      Najpierw zapytaj pediatry, co z tym zrobic, bo dziecko jest jeszcze za małe na zabieg.Mojemu synkowi wystarczyło leciutko skorke odkleic, co uczynił pediatra.Raz dziennie naciagam skorke i codziennie coraz wiecej, lepiej teraz o to zadbac niz za 2 lata katowac dziecko u chirurga.Najlepiej posmarowac siusiaczka oliwka i wtedy delikatnie,ale pewnie zsuwac.Mozna to tez robic w czasie kapieli, przy okazji myjac w srodku.
      • Gość: lizbetka Re: Stulejka-nie ociągajcie napletka na siłę! IP: *.* 03.03.03, 19:41
        Eliza , z tego co wiem u chłopca do 2-3 lat nie powinno się odciągać napletka ,który jest naturalnie przyklejony żołędzi. Odciągnąć można tylko tyle aby pokazała się cewka moczowa. Dalsze odciąganie jest niepotrzebne i niewskazane. Odciąganie nawet delikatne może powodować nawracające zapalenia i w konsekwencji zbliznowacenie. Stulejka jeżeli jest, to jest od urodzenia i koryguje się ją chirurgicznie, a odciąganie napletka na pewno jej nie wyleczy. Dziewczyny odciąganie napletka jest bolesne dla maluszka! Ta skórka jest naprawdę przyklejona więc nie trzeba jej na siłę odklejać. POzdrawiam.
        • Gość: lizbetka Re: Stulejka-nie odciągajcie napletka na siłę! IP: *.* 03.03.03, 19:42
          oczywiście nie odciągajcie .Przepraszam.
    • Gość: Agnieszka.Z Re: Stulejka IP: *.* 03.03.03, 21:24
      mi na pierwszej wizycie u pediatry lekarz na siłę odciągnął i teraz mamy przyklejony napletek......tak więc miejcie oko na swoich pediatrów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka