Gość: guest IP: *.* 03.03.03, 13:22 Mam 6 miesiecznego synka,któremu zrobiła się stulejka.Synek zaczoł krzywo siusiać i niewiem czy niepowinam już nim iść do hirurga dzieciecego.Comam robić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nora Re: Stulejka IP: *.* 03.03.03, 13:59 Mój synek ma 10 m-cy i od urodzenia krzywo siusia.A jak to zauważyłas że zrobiła mu sie stulejka ????to nie niłał jej wcześniej???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Stulejka IP: *.* 03.03.03, 15:08 mam syna również sześciomiesięcznemu i od urodzenia skórka nie schodzi mu z jednej strony. lekarz stwierdził neonatolog a potem chirurg, że ma czas do 2 roku życie, potem to jest problem, z którym należy się zgłosić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka.Z Re: Stulejka IP: *.* 03.03.03, 16:01 stulejka nie polega na tym ,że dziecko krzywo siusia tylko na tym,że napletek całkowicie nie zchodzi z żołędzi. jeśli tak jest ale nie gromadzi sie mocz pod skórką to tak jak piszą koleżanki to u dziecka ma prawo to być do 2-3 roku życia. u mojego małego tak właśnie mam i na razie zostawiłam tak jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eliza1 Re: Stulejka IP: *.* 03.03.03, 17:53 Najpierw zapytaj pediatry, co z tym zrobic, bo dziecko jest jeszcze za małe na zabieg.Mojemu synkowi wystarczyło leciutko skorke odkleic, co uczynił pediatra.Raz dziennie naciagam skorke i codziennie coraz wiecej, lepiej teraz o to zadbac niz za 2 lata katowac dziecko u chirurga.Najlepiej posmarowac siusiaczka oliwka i wtedy delikatnie,ale pewnie zsuwac.Mozna to tez robic w czasie kapieli, przy okazji myjac w srodku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lizbetka Re: Stulejka-nie ociągajcie napletka na siłę! IP: *.* 03.03.03, 19:41 Eliza , z tego co wiem u chłopca do 2-3 lat nie powinno się odciągać napletka ,który jest naturalnie przyklejony żołędzi. Odciągnąć można tylko tyle aby pokazała się cewka moczowa. Dalsze odciąganie jest niepotrzebne i niewskazane. Odciąganie nawet delikatne może powodować nawracające zapalenia i w konsekwencji zbliznowacenie. Stulejka jeżeli jest, to jest od urodzenia i koryguje się ją chirurgicznie, a odciąganie napletka na pewno jej nie wyleczy. Dziewczyny odciąganie napletka jest bolesne dla maluszka! Ta skórka jest naprawdę przyklejona więc nie trzeba jej na siłę odklejać. POzdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lizbetka Re: Stulejka-nie odciągajcie napletka na siłę! IP: *.* 03.03.03, 19:42 oczywiście nie odciągajcie .Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka.Z Re: Stulejka IP: *.* 03.03.03, 21:24 mi na pierwszej wizycie u pediatry lekarz na siłę odciągnął i teraz mamy przyklejony napletek......tak więc miejcie oko na swoich pediatrów Odpowiedz Link Zgłoś