Dodaj do ulubionych

Stópki stawiane do siebie!

IP: *.* 10.03.03, 09:11
Część!Moja córeczka ma blisko 20 miesięcy i stawia stópki do siebie. Przy każdej sposobności zwracam uwagę na to mojejemu pediatrze, ale ona twierdzi, że to samo minie. Byłam takze u Ortopedy, tena z kolei kazał kupować pasowne buty i nie martwić się. Jak mam sięnie martwić kiedy wcale nie jest lepiej! Moje biedne dzieciątko wciąż chodzi tak samo. Co ja mam robić? Czy jest ktoś kto ma podobny problem?Pozdrawiam.Kasia z Krakowa
Obserwuj wątek
    • Gość: ez Re: Stópki stawiane do siebie! IP: *.* 10.03.03, 13:05
      Niezbyt dokładnie opisałaś jak wygląda stawianie stóp. Czy dziecko chodzi na krawędziach czy na pełnych stopach. Czy ma koślawe kolana. Jak określił wadę ortopeda. Na pewno po domu koniecznie butki ortopedyczne Postęp. Napisz coś bliżej
    • Gość: pit Re: Stópki stawiane do siebie! IP: *.* 11.03.03, 00:03
      Moja mała ma prawie 4lata i odkąd pamiętam stawia stópki do środka.Ale teraz jest o niebo lepiej.Jeszcze rok temu wciąż się o nie przewracała.Wiem, że takie stópki mogą być dziedziczne,a i ja i mąż mieliśmy ten sam problem.Pamiętam jak musiałam nad sobą pracować,żeby chodzić normalnie i wie rz mi to jest możliwe.Ale wracając do Julii.Nie robię z tego problemu,chociaż też chodziłam z nią po lekarzach.Buciki ortopedyczne nie zaszkodzą .Myślę,że kiedy twoja mała będzie starsza zaczniesz jej delikatnie zwracać uwagę,tak mimichodem.U Julki już widać efekty.Powodzenia.
    • Gość: azja74 Re: Stópki stawiane do siebie! IP: *.* 11.03.03, 07:01
      Wiesz co? Moja siostrzenica (18 m-cy za chwilkę...) chodzi w ten sam sposób! Wygląda przy tym strasznie! Na jedną nóżkę zaczyna utykać! Pediatra mówi, że do ukończenia 2 lat to się cofnie i samoistnie wróci do normy. Ale jest chyba coraz gorzej. Maja zaczyna krzywić nóżki coraz mocniej i to utykanie mnie niepokoi... Siostra wybiera się na szczepienie i przy tejże okazji ma spytać ponownie CO ROBIĆ?Pozdrawiamasia
    • Gość: ez Re: Stópki stawiane do siebie! IP: *.* 11.03.03, 09:50
      Dzieci do 2 lat ciężko ćwiczyć bo są za małe i nie rozumieją poleceń. Mój ortopeda wymyslił super rzecz. Asia krzywi jedna nóżkę, myślę, że u Ciebie też zadziała. Do domowych butów ortopedycznych postęp doklej drugą podeszwę w ten sposób, że od środka jest tak około 4 mm grubości a od zewnątrzta 0,5 mm. Kosztowało nas to u szewca około 15 zł. Czysta fizyka, ćwiczą się wówczas mięśnie w innym położeniu nogi. U nas po 2 miesiącach są bardzo bardzo widoczne efekty. Metoda domowo-chałupnicza ale bardzo logiczna i skuteczna.
      • klumeczek Re: Stópki stawiane do siebie! 03.06.03, 10:54
        możesz dac namiary na tego ortopedę, bo twój opis jest dla mnie zbyt mało
        czytelny, a mój 2,4 letni synek teraz coraz bardziej stawia nogi do środka i
        zaczyna mnie to mocno niepokoić
    • Gość: Becik Re: Stópki stawiane do siebie! IP: *.* 12.03.03, 12:20
      Moja 6-letnia córka też tak zaplata nogami. Na początku lekarze mówili, że wyrośnie, gdy nie wyrosła zupełnie to poszłam z nią do ortopedy i ten stwierdził nie doleczoną w wieku niemowlęcym dysplazję stawów biodrowych ( i tu biję się w piersi sama to zaniedbałam - ale czasem winny jest kiepski otopeda ). Na szczęście zmiany nie okazały bardzo duże i mieściły się w normie, lekarz powiedział że samo się to powinno unormować do 17-tego roku życia, zalecił gimnastykę korekcyjną i częste siadanie "po turecku". Swoją drogą, to ja w dzieciństwie chodziłam tak samo ;).Jeśli chcesz, możesz się wybrać do innego ortopedy. Jeśli mieszkasz w Warszawie lub okolicach - mogę Ci podać namiar na tego u którego ja byłam.Pozdrawiam. B.
    • dora31 Re: Stópki stawiane do siebie! 04.06.03, 13:48
      cześć
      Mój synciu (teraz już 5 lat) też tak chodził.W końcu poszłam z nim do
      ortopedy,który stwierdził,że jest to wynik złego siadania.Siadając na podłodze
      synek stopy układał sobie pod pupą palcami skierowanymi do siebie.Od tej pory
      zwracałam uwagę,żeby tego nie robił.Poskutkowało. Stópki faktycznie nie stawia
      już do siebie.Minęło parę lat i wszystko jest ok.
      Poobserwuj czy twoje dziecko tak nie siada.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka