Dodaj do ulubionych

inhalacje Pulmicortem

04.01.07, 13:29
Mojej córce zapisano 5 inhalacji Pulmicortem ze względu na permanentnie
zapchany nos - żadne leki antyhistaminowe oraz sterydy podawane donosowo nie
udrożniły bowiem nosa. Na ulotce przeczytałam, że tego typu inhalacje stosuje
się w zapobieganiu astmie oskrzelowej i przy stanach zapalnych oskrzeli,
tymczasem pulmonolog zapisał córce te inhalacje ewidentnie na udrożnienie
nosa. Czy postąpił słusznie?
Jagoda
Obserwuj wątek
    • jedynataka1 Re: inhalacje Pulmicortem 04.01.07, 13:45
      ..... jest lekarzem, skończył studia medyczne, zrobił specjalizację- więc
      powinien wiedzieć co robi- jeżeli masz wątpliwości zapytaj lekarza- innego lub
      tego samego , aby wytłumaczył ci dlaczego podał lek taki a nie inny- mamy na
      forum chyba że są lekarzami albo farmaceutami- nie powinny wyrokować czy lekarz
      miał rację....smile
    • asik37 Re: inhalacje Pulmicortem 04.01.07, 15:46
      skonsultuj te diagnoze z innym lekarzem- jest to lek przeciwzapalny do leczenia
      długo-trwałego i watpię zeby 5 inhalacji cos pomogło, poza tym przepisuje sie
      je przy problemach oskrzelowych, astmie, długo-trwałym katarze alergicznym, ale
      czy przy zwykłym katarze ???
      My stosujemy pulmicort raz w roku ale przez prawie 3 m-ce non stop (syn ma
      alergie wziewną)
      Jesli podasz dziecku te inhalacje wg mnie nie zaszkodzą one ew niewiele pomogą.
      Ja przy katarze bakteryjnym- inhaluje samą sola fizjolog, jesli katar siedzi w
      srodku to z dodatkim mukosolvanu(jest nie tylko wykrztusny ale tez rozrzedza
      wydzieline i łatwiej wypływa) (1ml+1ml)
      a tem pulmicort masz inhalowac sam czy mieszac z solą fizjolog 1:1? Jesli
      lekarz nie powiedział proponuje mieszac z solą (lepiej udrozni drogi oddechowe)
      • jagoda2 Re: inhalacje Pulmicortem 04.01.07, 21:16
        Moja córka także ma alergię wziewną, a teraz ma właśnie długotrwały katar
        alergiczny, a raczej zapchany nos, który nijak nie daje się udrożnić.
        Pulmonolog twierdzi, że to powinno pomóc, ale czy pomoże - zobaczymy. Mam
        wątpliwości co do tych inhalacji, bo z tego, co zrozumiałam, inhalacje z
        Pulmicortu stosuje się przy astmie oskrzelowej i nadreaktywności oskrzeli, ale
        nie było słowa o katarze. Poza tym jest napisane, że widoczna poprawa jest
        owszem już po 3 dniach, ale na całkowite wyleczenie potrzeba 2-4 tygodni, więc
        co - tylko ją podleczymy i zostawimy taką niedoleczoną? Być może mam za dużo
        wątpliwości, a za mało zaufania, ale taka już moja matczyna podejrzliwa
        natura smile.
        Co do tego, w jaki sposób są te inhalacje przeprowadzane to nie wiem, gdyż
        wykonywane są one w gabinecie zabiegowym. Czy Ty podajesz swojemu dziecku ten
        Pulmicort właśnie w formie inhalacji? Ja okresowo podaję córce Flixotide w
        postaci wziewów (przez tubę). Jeszcze jedno - jakiego inhalatora używasz? I w
        jaki sposób właściwie się to wszystko robi? Mam na myśli przygotowanie
        wszystkiego do inhalacji (leku, mieszanki leków)? Skąd wiesz, ile wlać/wsypać
        (?) składnika, który ma być inhalowany? Może to głupie pytania, ale nigdy nie
        robiłam inhalacji, a przymierzam się do zakupu inhalatora (sugestia lekarza, że
        na pewno i tak mi się przyda).
        Z góry dziękuję za poświęcony mi czas.
        Jagoda
        • balbinik Re: inhalacje Pulmicortem 04.01.07, 22:05
          Witaj...
          Mój syn ma dopiero roczek i podejrzenia astmy. Robie mu inhalacje 2 razy
          dziennie z mucosolvanu. Bardzo je lubi i prawie zawsze zasypia. Mam inhalator w
          domu a właściwie nazywa się to nebulizator. Kupiłam za 200zł w sklepie
          medycznym. Tam jest taka maseczka którą przykłada sie do twarzy i dziecko
          wdycha powietrze z lekiem. Super sprawa !!! Trwa to od 5 do minut zależy ile da
          się leku. Ja daję 1 ml leku i 4 ml soli fizjologicznej i siedzmy około 10
          minut. Co do wziewów to przez tubę mam inny lek ale o podobnym działaniu.
          Dlaczego tylko 5 dni ?? Myślę że to na poczatek żeby sprawdzić czy zadziała.
          Może potem zmiejszać dawkę np raz dziennie. Pytaj lekarza o wszystkie
          wątpliwośći . Ja zapisywałam na karteczce nawet najgłupsze pytania i lekarz
          musiał mi wytłumaczyć. Jak mam leczyć dziecko skoro nie wiem jak to
          działa ?!?!?! Po 2 miesiącach wiem jaki kaszel jest zły i jak mam reagować żeby
          znów nie wylądował w szpitalu. Mam nadzieję że to coś pomogło.
          Joanna
    • asik37 Re: inhalacje Pulmicortem 05.01.07, 12:18
      sama robie inhalacje w domu przy pomocy nebulizatora
      (kupilismy sklepie internetowym medycznym, jest dosc drogi ale dobry, kupiłam
      taki
      www.allegro.pl/item153465913_promocja_profesjonalny_inhalator_speedymed_poznan.html,
      ale absolutnie nie od tego sprzedawcy, tylko ten jeden sprzedawca ma go
      poprostu na allegro, wkleiłam jako przykład- wiem ze sa tez inne tansze
      nebulizatory- ale czy dobre nie wiem, najlepiej pojsc do sklepu medycznego i
      obejrzec )
      kupiłam nebulizator bo nie wyobrazam sobie ciagłego jezdzenia na inhalcje do
      przychodni, musiałabym sie zwolnic z pracy smile
      wlewa sie odpowiednia ilosc leku do pojemnika dopełnia lub nie sola fizjolog
      zakłada koncowke rozpylajaca, maseczke i ...inhaluje dziecko.
      Co do tego pulmicortu nie chce polemizowac z zaleceniami Twojego lekarza, moze
      sa słuszne, moi lekarze troche inaczej leczą (wg mnie dobrze dlatego do nich
      jezdze, co nie oznacza ze Twoj lekarz robi to zle, sama musisz to ocenic)
      pozdr
      • asik37 Re: inhalacje Pulmicortem 05.01.07, 12:21
        oj cos ten załacznik z allegro sie nie otwiera wiec znalazłam ten ihalator w
        innym sklepie
        www.sklep-med.pl/product_info.php/products_id/1401
        • jagoda2 Re: inhalacje Pulmicortem 05.01.07, 12:48
          Czy Twoim zdaniem te różne dysze rzeczywiście mają znaczenie? Czyli np. do
          Pulmicortu używa się innej dyszy niż do samej soli fizjologicznej?
          Jeszcze jedno - czy rozcieńczasz sól fizjologiczną wodą destylowaną? Panie w
          inhalatorium powiedziały mi dzisiaj, że zawsze rozcieńczają sól fizjologiczną
          wodą do wstrzykiwań w proporcji 1:1.
          Jagoda
          • jedynataka1 Re: inhalacje Pulmicortem 05.01.07, 12:52
            soli fizjologicznej nigdy nie rozcieńczałam- natomiast mucosolvan, pulmicort
            itp rozcieńczam właśnie solą fizjologiczną 1:1- prawdę mówiąc nigdy nie
            słyszałam o rozcieńczaniu soli fizjologicznej- jest łagodna i bezpieczna, nie
            bardzo wiem w jakim celu...
          • balbinik Re: inhalacje Pulmicortem 05.01.07, 12:56
            Na noc robie dziecku inhalacje tylko z soli fizjologicznej i mniej kaszle.
            Inhalacje robi się dziecku tylko przez maseczkę. Mucosolvan można rozcieńczać
            nawet 1:5 byle dziecko wysiedział tyle czasu aż płyn zniknie.
            Joanna
    • asik37 Re: inhalacje Pulmicortem 05.01.07, 13:50
      to jaki rozpylacz wybierasz(z jaką srednica), nie zalezy od rodzaju leku, tylko
      od miejsca gdzie lek ma trafic, jesli do oskrzeli, płuc to wybiera sie
      najmniejsza srednice rozpylacza jesli tylko do nosa, gardła, krtani- wieksza
      lub najwieksza (im mniejsze kropelki tym głebiej dotrą).
      Sol fizjologiczną mozna rozcienczac, trafiają sie czasem dzieci, dorosli
      ktorych nierozcienczona sol podraznia. Ja nie rozcienczam. Jesli chcesz
      rozcienczac sol to najlepiej robic to wodą redestylowana (2* destylowana) a nie
      mineralną czy gotowaną. Wydaje mi sie ze jesli dziecko dobrze znosi sol, nie ma
      sensu jej rozcienczac.
      • jagoda2 Re: inhalacje Pulmicortem 05.01.07, 14:19
        Czyli Twoim zdaniem to jednak ma znaczenie, jakiej nasadki się używa? U mojej
        córki największym problemem jest obrzęk śluzówki nosa i katar alergiczny,
        chociaż latem musi być także na wziewach (Flixotide), więc powinna mieć
        nasadkę, która przepuszcza jak najmniejsze cząsteczki, jeżeli dobrze
        zrozumiałam?
        Z tego, co się zdążyłam zorientować, zdecydowana większość osób używa
        inhalatora z tylko jednym rodzajem rozpylacza, ale to chyba nie oznacza, że one
        są nieskuteczne, prawda?
        Jagoda
        • jagoda2 Re: inhalacje Pulmicortem 05.01.07, 14:24
          Jak największe cząsteczki - oczywiście.
        • asik37 Re: inhalacje Pulmicortem 05.01.07, 14:46
          nie uzywałam nigdy innych nebulizatorów- ten polecił mi lekarz kiedy byłam z
          synkiem w szpitalu na zap. oskrzeli. Poleciła tez nam go niezalezna
          pielegniarka. Ogladalismy tez rozne w sklepie medycznym i sprzedawca
          powiedziała tez jest to jeden z lepszych sprzetów za rozsządną cenę. Kupilismy,
          uzywamy b czesto i jestem zadowolona, nawet ma dosc cichą sprezarkę.
          Ale musisz sama zdecydowac ktory i za ile chcesz i mozesz kupic, ja ci radze
          obejrzec je w sklepie medycznym, porozmawiac ze sprzedawca, lub podpytaj
          lekarza czy pielegniarki gdzie inhalujesz dziecko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka