Dodaj do ulubionych

napady padaczkowe

11.01.07, 12:57
Czy jesli na podstawie badań zostanie stwierdzona padaczka u 5-cio letniego
chłopca, (miał raz w nocy drgawki)to czy oznacza to ze objawy muszą się
nasilić czy może więcej nie być ataków i obyć się bez leków?I czy jego brat
bliźniak moze równiez miec padaczke mimo ze do tej pory nie zauwazono zadnych
niepokojących objaów.Dziekuje za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • buzka5 Re: napady padaczkowe 11.01.07, 14:49
      A jakie badania miało dziecko?
      • may_a1 Re: napady padaczkowe 11.01.07, 14:51

• erka235 Re: napady padaczkowe 11.01.07, 15:03
          a moze to tylko drgawki gorączkowe?przykro mi moja siostra ma padaczke
          • may_a1 Re: napady padaczkowe 11.01.07, 15:08
            nie, goraczki nie miał, był po szczepionce i myslelismy najpierw ze to reakcja
            na nia bo w nocy nagle zaczał się trząść (ręce i nogi) i miał takie
            nieprzytomne oczy ale na pytanie czy cos mu jest,cos go boli, powiedział że
            nie.Trwało to jakieś 10 min,potem przeszło.Dostał skierowanie na EEG i w wyniku
            napisali że zapis nieprawidłowy przy zasypianiu.Nigdy więcej to się nie
            powtórzyło ale lekarka podejrzewa jakis rodzaj padaczki i czekaja go inne
            badania.Póki co wszyscy bardzo sie denerwujemy. Martwie sie czy jesli to
            padaczka to musza byc kolejne ataki.No i o jego brata bliźniaka
            • erka235 Re: napady padaczkowe 11.01.07, 15:12
              Współczuje Ci i trzymam kciuki i wiedz że wszystko będzie dobrze, napeno , musi
              być dobrze.
              Mojej szwagierki syn mial kiedyś takie dziwne drgawki ale po badaniach okazało
              się że to znerwów mial i wecej nie wróciły
    • basiam8 Re: napady padaczkowe 11.01.07, 16:13
      Z tego co mi wiadomo (choruję na epi od 14 lat), nie powinno się włączać
      leczenia po pierwszym ataku. Każdy człowiek może raz w życiu mieć atak
      padaczkowy i wcale nie musi sie on powtórzyć. Jeżli napad wystąpi po raz
      kolejny, wtedy powinno sie rozpocząć leczenie. Zapraszam na forum zdrowie-
      epileptycy łączmy się, tam dowiesz się więcej na temat padaczki.
      • may_a1 Re: napady padaczkowe 11.01.07, 16:19

• kra25 Re: napady padaczkowe 11.01.07, 16:21
          wpisz w gogle epileptycy
        • basiam8 Re: napady padaczkowe 11.01.07, 22:25
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16674
          to jest forum gazety o epileptykach a jeszcze fajna stronka: www.neuronet.pl
          tam spotkasz ludzi, których dotyczy problem epi, na forum neuronetu piszą też
          rodzice chorych dzieci.
          I nie załamuj się, z tą chorobą da się żyć (jestem tego dowodem), mam męża,
          zdrowe dziecko.
          U wiekszości dzieci padaczka jest całkowice uleczalna, wymaga to przyjmowania
          leków przez okres conajmniej 3 lat. A leczenie powinno się rozpocząć dopiero po
          2 napadzie- ale o tym chyba już lekarz wie.
          pozdrawiam Basia
    • neomia Re: napady padaczkowe 11.01.07, 17:02
      Zacznę od końcowych twoich pytań. Brat bliźniak nie musi mieć padaczki. Mam
      bliźnięta - jedno z nich choruje na epi, a drugie jest zdrowe. Lepiej wprowdzić
      leki, by nie wywoływać niepotrzebnych napadów - bardzo wyniszczają. Ważne jest
      by leki były trafnie dobrane - tu potrzebny jest t dobry z intuicją neurolog.
      Przy dobrze dobranym leku i dawce napady nie powinny się pojawić. Jest zasadą,
      że po trzech latach od ostatniego napadu można powoli odstawiać leki. Dziecko z
      epi może normalnie funkcjonować, mieć "normalne" dzieciństwo.
      Najlepiej swoje pytania, wątpliwości spisz na kartce i przy nastepnej wizycie
      zapytaj neurologa.
      Jesli masz jakieś pytania pisz do mnie na priv.
      Pozdrawiam i życzę jak najszybszego widzenia w różowych okularach przyszłosci!!!
      • may_a1 Re: napady padaczkowe 11.01.07, 21:56

• buzka5 Re: napady padaczkowe 12.01.07, 16:43
          Dziwi mnie ,że lekarz diagnozuje padaczkę i daje leki juz po pierwszym
          napadzie.Zastanawia mnie jeszcze kwestia tego szczepienia.Jaka to była
          szczepionka?Mój synek od kiedy dostał MMR cierpi na drgawki gorączkowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka