Dodaj do ulubionych

ropiejące oczko

23.01.07, 13:44
Witam. Synkowi (2,5 m-ca)dziś zaczęło ropieć i łzawić oczko. Jutro idziemy do
pediatry, ale przez dzisiejszy dzień czym najlepiej przemywać? Poradźcie coś.
Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • j.michaluk Re: ropiejące oczko 23.01.07, 13:51
      czesc. Najlepiej przemywac zielem ze swietlika, do kupienia w aptece, w
      torebkach ekspresowych. Bardzo skuteczne i male prawdopodobienstwo wystapienia
      alergii jak w przypadku rumianku.
      • wiola_rom Re: ropiejące oczko 23.01.07, 13:58
        nam okuista poradził sól fizjologiczną (0,20 gr ampułka),w parzonych ziółkach
        mogą być paprochy
        • pitu_finka Re: ropiejące oczko 23.01.07, 14:14
          Mi na ropiejace oczko pomogla wlasnie sol fizjologiczna. Wstrzymalam sie z
          pojsciem do okulisty i przeszlo samo po kilku dniach.
          • aniakuz1 Re: ropiejące oczko 23.01.07, 14:59
            Mojemu synkowi zaczęło ropieć oczko jak miał 5 tyg. i trwało to (mimo leczenia
            okulistycznego różnymi antybiotykami) kilka miesięcy, aż wreszcie tu na forum
            poradzono mi żebym przemywała mu oczko własnym pokarmem (na waciku) po dwóch
            dniach oczko było zdrowe i już od trzech miesięcy ropienie nie wróciło!
    • ineska2 Re: ropiejące oczko 23.01.07, 16:36
      mi oku;listka mowila, zeby u takich maluchow nie stosowac masci z
      antybiotykiem. prawdopodobnie dzidzius ma zatkane kanaliki lzowe, wtedy
      najlepiej przemywac gotowana woda i zakrapiac sola fizjologiczna, no i masowac
      w okreslony sposob te kanaliki. jesli to nie pomoze to najlepiej zrobic wymaz z
      wydzieliny z oka i dac na antybiogram, zeby nie stosowac jednych kropli z
      antybiotykiem za drugimi w ciemno.
      • asia.mierzynska Re: ropiejące oczko 23.01.07, 21:13
        zgadzam sie z ineska2!!!! u nas było podobnie, tyle że my najpierw prze kilka
        miesiecy stosowaliśmy rozne antybiotyki w kroplach a po przepchaniu kanalika jak
        zaczelo oczko znowu ropiec zrobilismy wymaz i antybiogram i okazalo sie ze w
        oczku jest bakteria paciorkowcasad i dopiero masc pomoga..no i masaże kanalika
        oczywiscie. a przez caly czas oczko przemywalam ciepla przegotowana woda.
    • katia_5 Re: ropiejące oczko 24.01.07, 00:10
      Potwierdzam skuteczność przemywania takiego oczka własnym mlekiem.
      Zaproponowane przez położną wypróbowane na córeczce.Pozdrawiam
      • aniado2 Re: ropiejące oczko 21.02.07, 00:00
        mojemu synkowi też po urodzeniu ropiały oczka, przemywałam rumiankiem ale nie
        bardzo pomagało, pediatra przepisała mi kropelki chyba Biodacyna czy coś w tym
        rodzaj oraz powiedziała żeby masować kanaliki, pomogło
    • katarinaa77 Re: ropiejące oczko 21.02.07, 00:05
      mojej córeczce pomógł świetlik. po 2 dniach nie było sladu smile
    • oleska16 Re: ropiejące oczko 21.02.07, 16:09
      Moja córeczka po pworocie ze szpitala miała ropiejące oczko (prawdopodobnie
      zatkany kanalik łzowy). Pediatra na wizycie zaleciła przemywanie sola
      fizjologiczną i stosowanie biodacyny i powiedziała, że jeśli nie pomoże to
      konieczna bedzie wizyta u okulisty i mechaniczne udrażnianie kanalika.
      Antybiotyk był kiepsko dobrany i nie pomagało, więc zaryzykowałam, jak i tak ma
      nas czekac wizyta u okulisty. W starej książce dotyczącej pielęgnacji małych
      dzieci przeczytałam, że przy ropijącym oczku skuteczne jest przemywanie własnym
      pokarmem (mój mąż popukał się w głowę i powiedział, że takich głupot to jeszcze
      ode mnie nie słyszał a przeciez nie jestem prymitywna kobietą). Po kryjomu przed
      nim przemyłam, tylko dwa razy, oczko córci świeżym pokarmem, pierwszymi
      kroplami, zawieraja najwięcej leukocytów. Efekt był natychmiastowy i utrzymuje
      sie do dziś (Michaska ma 9 tygodni), choc sama po trosze w to wątpiłam , bo
      jestem medykiem z wykształcenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka