Dodaj do ulubionych

80cm/ 8 kilo pomożcie

26.01.07, 18:23
Moja córka ma roczek , pare dni temu odstawiłam ja od piersi , przyjeła to
spokojnie wogóle jest bardzo grzeczna ale martwi mnie jej niedowaga ponieważ
je często,butle z kaszką ,potem owoc,czasem albo bułka słodka albo parówka
(obowiązkowo), zupka czasem drugie, na podwieczorek słodki deser , lub
mleko , czasem jeszcze raz parówka, lub owoc, na noc butla w między czasie
soki oraz przeciery i ciasteczka CZY TO MAŁO
Obserwuj wątek
    • mama_misi Re: 80cm/ 8 kilo pomożcie 26.01.07, 19:16
      Uważam, ze córka je wystarczająco dużo. A jak trawi? Ile kupek na dobę, jaka
      konsystencja?
      • kamilazosia Re: 80cm/ 8 kilo pomożcie 27.01.07, 10:08
        robi 1 kupkę czasem dwie ale są raczej rzadkie niż twarde
    • zena24 Re: 80cm/ 8 kilo pomożcie 26.01.07, 21:20
      Wiem co czujesz.Starasz się aby dziecku nic nie brakowało,prawidłowo je karmisz
      a waga jakby stała w miejscu.Mój syn ważył niewiele więcej gdy miał rok i do
      tego 75 cm wzrostu.Przez cały czas martwiłam się,gdyż wiedziałam że dziecko
      powinno przybierać na wadze,liczyłam każdy gram.Dziś ma skończone 2 latka i
      nadal duża niedowaga- 10 kg.Miał robione liczne badania i tak naprawdę do dnia
      dzisiejszego nie wiem co jest tego przyczyną.Przynajmniej wiedziałabym co robić
      by mogło być lepiej.Skonsultuj to z lekarzem, może każe zrobić dodatkowe
      badania.
    • a_warszawska Re: 80cm/ 8 kilo pomożcie 26.01.07, 21:34
      Nie martw się na zapas. Moja Niunia zaczyna 9 miesięcy i waży 6450.
      Gdy miała kilka miesięcy chorowała na nerki. Teraz ma tylko w nerce powiększoną
      miedniczkę, ale nie może odbić się od wagi, którą kiedyś straciła chorując.
      Jesteśmy świeżo bo badanich, które nie wykazują nawrotu choroby.
      Dodam, że urodziła się z wagą 3640. Na początku lekarze nie potrafili znaleźć
      powodu spadku wagi i apetytu.
      JeŻeli Twoja Mała je mało, tak musi być. Są większe niejadkismile
    • atopik Re: 80cm/ 8 kilo pomożcie 26.01.07, 22:17
      Myslę, że powinnas nieco zmienic schemat karmienia. Strasznie duzo tych posiłków, żaden jakiś konkretny, raczej wypełniacze, no i sporo wypada na ten miedzyczas. Jak dla mnie za duzo posłków słodkich. Parówka i zupka jako dania wytrawne to troche za mało. Z resztą ja akurat jestem przeciwnikiem podawania tak małym dzieciom parówek (to tylko bezwartościowy wypełniacz). Spróbuj utalic trzy głowne posiłki i dwa mniejsze. Pierwsze sniadanie powinno być większe, drugie mniejsze, obiad powinien być bogaty w różnorodne warzywa, mięsko, kasze. Po obiedzie mały podwieczorek, a potem kolacja. Pamietaj, że posiłki maja dostarczac dziecku wartościowe składniki odżywcze, tak niezbędne do rozwoju, dlatego uważam, że lepiej jest podawac dziecku mniej posiłków a skupic sie na tym aby były dobrze skomponowane i różnorodne.
      • marta11120 Re: 80cm/ 8 kilo pomożcie 26.01.07, 22:42
        Moja mala ma 15 mies. i wazy 8 kg tez sie martwie , ale apetyt ma dobry wazyla
        8,5 kg ale niestety teraz ma zap. oskrzeli i pocz. zappluc i schudla 0,5 kg (na
        szczescie jest juz lepiej). Ja dzis bylam na wykladzie o odzywianiu. Dziewczyno
        nie dawaj parowek to swinstwo!!!!
        Na obiad najlepsza zupa z zoltkiem lub mieskiem, no i te slodkie bulki, lepiej
        kromka chleba z masłem. Ja od jutra zaczynam dzieciakom robic soki
        warzywne.Owoce nalezy dawac przed glownym posilkiem bo po obiadku niestety
        fermentuja w zoladku.
        Powodzenia
        • marki0 Re: 80cm/ 8 kilo pomożcie 27.01.07, 12:11
          Ja mam podobny problem.Córa na 14mcy ważyła /mówie wazyła bo teraz ma 15 i nie
          znam masy/ 8800.Lekarke zaniepokoił oststni przyrost tzn na 7 mcy przyrosła
          1400. Wczesniej szło jako tako,choc w dolnych granicach.Masa urodz dla
          porównania 2700.
          Trzeba podawać duzo kasz, weglowodanów, miecha, warzyw i owoców. wszystko
          najlepiej własne nie przetworzone. Absolutnie NIE WOLNO podawać dzieciom parówek
          i pasztetów, a zamiast wedlin to bodaj upieczone przez siebie miecho! Moj 5
          latek/mega alergik/ ostatnio zjadł w przedszko9l parówke/notabene sama ją
          donbiosłam taka co nie uczula go-czyli nie zawiera serwatki i jest z
          odtłuszczonego mieska firma Pamso/ i tak sie złozyło ze jechaliśmyu na wizytę do
          alergologa.W trasie niestety go strasznie zemdliło i zwymiotował u alergologa na
          podłoge-generalnie sama parówka/sory za opis/. Nie masz pojecia jaki dostałam
          OPR od lekarza!!! To nie jest jedzenie dla dziecka-a mój ma prawie 6 latek! Nie
          dawaj sie zwieśc że to sa paróweczki dziecięce.Nie wolno i już! Miela tam
          najgorsze świnstwa nawet w tych drogich niby odtłuszczanych!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka