silja1 01.02.07, 18:25 No właśnie szczepić czy nie?? My z mężem od dłuższego czasu toczymy spory,ale teraz musimy już podjąć decyzję. Szczepiliśmy i na pneumokoki i HiB,ale tu już sama nie wiem?? Czy ktoś szczepił i jakie są wasze opinie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wacyn10 Re: Szczepić przeciwko ROTA wirusom?????? 01.02.07, 18:57 Szczepić! Ja zaszczepiłam! Myślę, że jeśli zaszczepiłaś na pneumokoki to nie powinnaś pominąć rota, który jest o niebo częstszy u maluchów. NIe jest to szczepienie bolesne bo jest doustne. Efekty uboczne: rozwolnienie i wzdęcia przez tydzień po szczepieniu. Poczytaj sobie jakie objawy ma dziecko zakarzone rota - to powinno cię przekonać Odpowiedz Link Zgłoś
atena.an Re: Szczepić przeciwko ROTA wirusom?????? 01.02.07, 19:15 strasznie droga impreza. jedna dawka to ok. 300 zł a są dwie. ja szczepiłam dziecko p-ko pneumokokom, są bardzo groźne, choć przyznam, ze po szczepieniu synek bardzo żle się czuł.Miałam wyrzuty sumienia, ze naraziłam go na te trudy. rota wirusy z pewnością nie są mniej groźne, gdyż malutkie dziecko bardzop choruje i moze szybko dojść do odwodnienia. zdaję sobie z tego sprawę, ale w okresie niomowlęcym jest już tyle szczepień (czyt. wprowadzanych zarazków), że mam poważne wątpliwości nad wprowadzaniem kolejnego. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Szczepić przeciwko ROTA wirusom?????? 01.02.07, 20:01 Szczepić koniecznie!!! Oczywiście pod warunkiem, że Twoje dziecko nie skończyło jeszcze 4,5 m-ca, bo ostateczny termin podania drugiej dawki szczepionki to koniec 6 m-ca. Odpowiedz Link Zgłoś
pmierzow Re: Szczepić przeciwko ROTA wirusom?????? 01.02.07, 21:40 1. Przede wszystkim istotny jest wiek dziecka, ostatnia dawka szczepionki musi byc podana przed 20tym tygodniem zycia, wiec moze sie okazac, ze Wasze dziecko jest juz za duze. 2. Ja nie szczepilam. Dlaczego? Jestem zwolenniczka szczepien, jesli choroba, na ktora sie szczepi jest grozna (zaszczepilam na pneumokoki, zaluje, ze nie pomyslalam o meningokokach), natomiast wirus Rota powoduje biegunke, CZASEM wymaga hospitalizacji, ale ogolnie nie jest to schorzenie na tyle niebezpieczne dla dziecka, zeby byl sens obciazac jego uklad immunologiczny i tak mozno nadwyrezony przez szczepienia w pierwszych mcach zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
silja1 Re: Szczepić przeciwko ROTA wirusom?????? 01.02.07, 21:49 Nasz maluch ma 2,5 miesiąca, więc możemy jeszcze szczepić. No właśnie ja też myślę,że sporo ma teraz tych szczepionek,ale mój mąż jest zwolennikiem szczepień i już mi zapowiedział,że po małym mnie wyśle na szczepienie przeciwko rakowi szyjki macicy. Odpowiedz Link Zgłoś
wacyn10 Re: Szczepić przeciwko ROTA wirusom?????? 01.02.07, 22:01 rozumiem wasze obawy co do obciążenia szczepieniami w pierwszym roku życia maluszka. Dlatego ja zdecydowałam się zaszczepić naszego synka na pneumo i meningokoki jak skończy roczek i będzie się częściej kontaktował z ludźmi. Póki co ma kontakt ze mną, mężem i dziadkami więc ryzyko zakażenia tymi bakteriami nie jest wysokie. Co do tego, że rota wywołuje tylko biegunkę - nie zgadzam się! Wpiszcie w "zdrowie dziecka" hasło rotawirus i zobaczcie ile się nacierpiały dzieci dziewczyn z forum - jak dla mnie 2 tygodnie wymiotów i rozwolnienia, niemoc przyjmowania nawet łyżeczki picia to nie jest zwykła biegunka! Wpiszcie też pneumokoki - poza dywagacjami pt. "szczepić czy nie" nie spotkałam wiele postów na temat dzieci ciężko chorych od pneumokoków... Odpowiedz Link Zgłoś
silja1 Re: Szczepić przeciwko ROTA wirusom?????? 01.02.07, 22:17 Generalnie ja się chyba powoli przekonuje, mąż był od zawsze przekonany, więc chyba problem powoli zaczyna znikać. dziękujemy za pomoc Agata... i mały Kacper Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Szczepić przeciwko ROTA wirusom?????? 01.02.07, 22:26 Z własnego doświadczenia dodam jeszcze, że jeśli masz zamiar nie szczepić, to masz duże szanse w niedalekiej przyszłości popatrzeć, jak Twoje dziecko leży 2 tyg w szpitalu pod kroplówką, z wysoką gorączką, biegunką i wije się z bólu, a Ty nie możesz mu pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
pmierzow Re: Szczepić przeciwko ROTA wirusom?????? 03.02.07, 17:39 No bez przesady z tymi dwoma tygodniami i wijacym sie dzieckiem! Znam dziecko, ktore przeszlo wirus Rota gdy mialo 2 mce - nie wilo sie i nie lezalo dwa tygodnie w szpitalu. Absolutnie NIE zgadzam sie tez z twierdzeniem, ze wirus Rota, przy ktorym glowny problem stanowi odwodnienie, jest grozniejszy od pneumokokow, ktore moga wywolac m.in. opoznienie umyslowe lub paraliz po zapaleniu mozgu, nie szalejmy, to tak jakby powiedziec, ze katar jest grozniejszy od zapalenia pluc. Odpowiedz Link Zgłoś
aaola meningokoki ???? 02.02.07, 08:53 jakie to szczepienie??? My juz po roczku więc na rotawirusa się nie łapiemy ale idziemy się za 2tyg szczepic na pneumokoki Odpowiedz Link Zgłoś
magdajaskowiak Re: Szczepić przeciwko ROTA wirusom?????? 03.02.07, 00:30 szczepienie przeciwko rakowi szyjki macicy zaleca sie tylko do 26 roku życia , dla kobiet, które jeszcze nie zaczęły współżycia Odpowiedz Link Zgłoś
niusianiusia Re: Szczepić przeciwko ROTA wirusom?????? 05.02.07, 23:07 przeżyłam 2 razy Rota u synka... za pierwszym razem tydzień w szpitalu, za drugim tylko jedną noc ( kroplówka z elektrolitami). Rota to pzrykre doswiadczenie... mimo to nie mam pewności czy powinnam szczepić drugiego malucha. Tym razem postaram się dłużej synka karmic piersią, może nawet do dwóch lat. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos1232 po wizycie u pediatry 05.02.07, 17:46 ja ostatnio na wizycie u pediatry pytałam o szczepienia na pneumokoki, bo mały miał iść do żłobka, jak skończyłby 4 m-ce i pani doktor powiedziała mi, że w takim przypadku ważniejsze jest podanie szczepionki rotawirus, bo dzieci ze żłobków i przedszkoli częściej na to chorują, a penumokoki to dopiero po 6 m-cu życia. I poinformowała też, że dwie dawki rotarixa trzeba podać do końca 3 m-ca życia małego i fakt - koszt to ok.600zł, bo jedna kosztuje prawie 300zł. Ale skoro tak się złożyło, że mały jednak do żłobka nie pójdzie w najbliższym czasie, to odpuściliśmy sobie szczepienie na rotawirusa... Pneumokoki na pewno zostaną podane, ale decyzję podejmę również po konsultacji z pediatrą Odpowiedz Link Zgłoś
ktos1232 się machnęłam 05.02.07, 18:01 chodziło o podanie rotawirusa do końca 4 m-ca, a nie 3 - sorry Odpowiedz Link Zgłoś
asik37 Re: Szczepić przeciwko ROTA wirusom?????? 05.02.07, 17:56 a czy teraz jest najlepszy czas na szczepienie przeciw rota wirusowi. Dzieci najczesciej chorują na te chorobę (podobnie jak na grypę) w okresie jesienno- zimowym+wczesna wiosna. Organizm podobnie jak przy szczepieniu przeciw grypie potrzebuje minimum 2-3 tyg na wytworzenie przeciwciał. Słyszałam , ze szeponkę te powinno sie podawac niemowletom do 4 miesiąca o kazdej porze roku a starszym dzieciom podobnie jak szepionke dla dorosłych na grypę w okolicach pazdzienika. Wydaje mi sie, ze nawet to ma sens. Oczywiscie lekarze szczepią i namawiają cały rok wszak szczepionka ani tania ani refundowana nie jest. Moze sie mylę ale warto wziąść to pod uwage i zapytac zaufanego lekarza(nie takiego nastawinego tylko na kasę) Odpowiedz Link Zgłoś
wacyn10 Re: Szczepić przeciwko ROTA wirusom?????? 05.02.07, 18:10 asik, ta szczepionka jest tylko dla niemowląt, nie dla starszych dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
asiakal Re: Szczepić przeciwko ROTA wirusom?????? 05.02.07, 18:35 Ja nie szczepię na rotawirusy ani na żadne "koki". Przed wszystkimi chorobami i tak dziecka nie uchronię a w końcu jej układ immunologiczny ma określoną pojemność i nie wiem czy to akurat takie dobre żeby go tak obciążać. Oczywiście nikomu szczepień nie odradzam a tylko wyrażam własną opinię. Pozdrawiam wszystkie mamy! Odpowiedz Link Zgłoś
asik37 Re: Szczepić przeciwko ROTA wirusom?????? 05.02.07, 19:39 teoretycznie tak...ale lekarze zaczynaja ją proponowac starszym dzieciom np moj syn ma 22 miesiace i ponownie pani dr ją nam zaproponowała Wiec albo sie nadaje i dla starszych albo "jak nie pomoze to i nie zaszkodzi ale...kolejny klient jest". Zaproponowano ją tez dziecku znajomej synek na 5 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
izabella_g Szczepić 05.02.07, 20:27 rotawirus to inaczej grypa żołądkowa. u dzieci do roku często kończy sie w szpitalu (wiem, bo ostatnio byłam i było sporo takich dzieci na oddziale), jako że wymioty + biegunka szybko prowadzą do odwodnienia. a jeśli dziecko ma starsze rodzeństwo w przedszkolu/ chodzi do zlobka to bym sie nie zastanawiala. Odpowiedz Link Zgłoś