Dodaj do ulubionych

witamina D3 - pytanie ...

04.02.07, 13:39
Witam serdecznie,

jakie jest Wasze zdanie o witaminie D3;

Przestaliśmy dawać D3 , jak mały miał 4 miesiące - jak ciemiączko się już
zarosło. Maluszek ma teraz 13 miesięcy i pediatra powiedział, aby podawać mu
Vigantoletten cały czas, aż do ukończenia drugiego roku życia.

Co Wy o tym sądzicie, czy dajecie roczniakom D3 i w jakich ilościach???

Pozdrawiam
slaey
Obserwuj wątek
    • eriga Re: witamina D3 - pytanie ... 04.02.07, 13:43
      mi kazali podawać minimum do dwóch lat po jednej kropelce z wyjątkiem
      słonecznych dni.
    • dera23 Re: witamina D3 - pytanie ... 04.02.07, 19:57
      Ja też mam zalecone przez lekarza , dawanie wit. do 2 roku życia zwłaszcza w zimie
      • slaey Re: witamina D3 - pytanie ... 04.02.07, 20:58
        Ale dajemy Cebion Multi 3 krople i sam Cebion 5 kropli. A w Multi też jest wit
        D...
        • luna333 Re: witamina D3 - pytanie ... 04.02.07, 21:34
          jeśli ciemiączko zarosło w wieku 4 m-cy to nie jest normalne tzn - powinniście zrobić badania na gospodarkę fosforanowo-wapniową z krwi, wapń i kreatyninę w moczu - i dopiero po uzyskaniu wyników decydować o podawaniu bądź nie d3
          • slaey Re: witamina D3 - pytanie ... 05.02.07, 07:58
            Co do ciemiączka, to wprowadziłem w błąd, w 4 miesiącu nie było zarośnięte lecz
            małe, i dlatego pediatra powiedział aby przestać dawać D3, aby się za szybko
            nie zarastało.......bo może być problem.

Pozdrawiam
            • luna333 Re: witamina D3 - pytanie ... 05.02.07, 08:37
              tzn - jeśli ciemiączko za szybko albo za wolno zarasta, albo jest urodzeniowo bardzo małe 1x1 lub mniejsze to najczęściej wykonuje się badania o których pisałam żeby wykluczyć zaburzenia w gospodarce wapniem i fosforem - jeśli wyniki są złe to wtedy ustala się odpowiednie postępowanie w tym również podawanie lub nie podawanie witaminy D3 - mojemu zarosło w wieku 9 m-cy (ur 1x1 i dlatego dostał skierowanie na badania) na szczęście wyniki mu się unormowały bo miał przekroczony wapń w moczu co może skutkować powstawaniem mikro zwapnień w nerkach na przykład - więc gdybym mu wówczas podawała D3 to jeszcze bym się do tego przyczyniała nie wiedząc o tym bo tego przecież nie widać "gołym okiem" - dlatego właśnie piszę by najpierw zrobić konkretne badania a nie wciemno podawać D3 nie wiedząc jaka dawka jest prawidłowa i czy wogóle powinno dziecko otrzymywać w danym momencie tą witaminkę. i tyle wiem to tyle piszę wink
    • edykos100 Re: witamina D3 - pytanie ... 04.02.07, 23:10
      U mnie mały ma b. małe ciemiączko i miałam podawać wit. D tylko w pochmurne
      dni, a obecnie ma 11 m-cy, ciemiączko na szerokość opuszka i mam nie podawać
      wit. D. Natomiast lekarz mój twierdzi, że źle jak ciemiączko szybko się
      zarośnie. Porozmawiaj z lekarzem.
    • anetakrawczyk1 Re: witamina D3 - pytanie ... 04.02.07, 23:55
      Ja mam rocznego synka i nadal podaję mu wit. D3.Tylko że mój mały nie ma
      jeszcze zrośniętego ciemiączka. Podaję mu 1 kroplę.
    • kubona Re: witamina D3 - pytanie ... 05.02.07, 00:34
      nie dawałam d3 bo po każdej postaci mój syn miał silen zaparcia. ciemiąćzko
      zarosło mimo to, przed czasem nawet rozwija się świetnie...
    • 24maja2006 Re: witamina D3 - pytanie ... 05.02.07, 19:51
      przylacze sie do opini luny.moj syn ma 9 miesiaci jeszcze mu ciemiaczko nie
      zaroslo.to dziwne u 4 miesiecznego dziecka juz zarosniete? z wit.d3 jest
      roznie .zalezy gdzie sie mieszka i jakim mlekiem karmi sie maluszka. na
      marginesie moj syn nie zazywal wogoe wit.d3 i nie ma krzywicy. my mieszkamy w
      takim klimacie ze niepodajemy .pozdrawiam
    • leyla76 Re: witamina D3 - pytanie ... 05.02.07, 23:18
      nie wiem jak to jest z ta witamina. mieszkam w Anglii i tutaj urodzilam dwojke
      dzieci, starsze ma 4 lata, mlodsze 1,5 roku. nigdy nie podawalam im vit D3. JAK
      ZAPYTALAM O TO LEKARZA, ON POWIEDZIAL, ZE TO JEST NIEKONIECZNE I TYLE NA TEN
      TEMAT. MUSZE PRZYZNAC ZE TROCHE MI TO SPEDZALO SEN Z POWIEK, BO W POLSCE
      WSZYSTKIM DZIECIOM PODAJE SIE VIT D3. NA SZCZESCIE DZIECI ROZWIJAJA SIE ZDROWO I
      MAM NADZIEJE ZE TAK ZOSTANIE
    • kajkasz1 Re: witamina D3 - pytanie ... 10.02.07, 01:41
      Jeśli możesz, załatw badania gospodarki wapniowo-fosforowej i dodatkowo badanie
      poziomu wit. D3 we krwi. Czy przyjmowałaś w ciąży Maternę lub inne witaminki
      ciążowe? Podobno badają teraz związek między podawaniem tych witamin i
      zaburzonym poziomem wit. D3 u niemowląt.
      • 1234t4 Re: witamina D3 - pytanie ... 12.02.07, 14:16
        Witam!
        Mam siostrę która od lat mieszka we Włoszech tam normą jest podawanie wit.D3 do
        14 roku życia.
    • mama.olafka Re: witamina D3 - pytanie ... 23.02.07, 15:28
      Witam! Ja podaję swojemu synkowi Vigantol: 2 kropelki dziennie już od
      ukończenia 4 tygodnia, a teraz ma 16 m-cy i cały czas podaję mu w niezmienionej
      dawce. Martwię sie tym, ale z drugiej strony widzę, że ciemiączko jest jeszcze
      nie całkiem zarośniete.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka