Dodaj do ulubionych

wzmożone napiecie miesniowe

05.02.07, 18:29
wlasnie dowiedzialam sie ze moj synek ma prawostronne wzmozone napiecie
miesniowe.Zaciska prawa piąstke,potrafi obracac sie na brzuszek tylko w
lewąstrone i odgina sie do tyłu.czy ktoras z mam borykala sie ze wmożonym
napieciem miesniowym u swojego maluszka?prosze o informacje na ten
temat.dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • popoludnie Re: wzmożone napiecie miesniowe 05.02.07, 18:55
      Mój syn miał wzmożone w obręczy barkowej i nogach. Spala w hamaku i miałam
      rehabilitantke. Pomogło zaczął się obracac, a potem raczkował. W tej chwili (ma
      prawie 5 lat) jest OK, chociaz widzę pewne nieprawidłowości w obracaniu.
    • 24maja2006 Re: wzmożone napiecie miesniowe 05.02.07, 19:42
      ile twoja pociecha ma lat lub miesiecy?
      ja mam9 miesiecznego synka i jakis czas temu pediatra zauwazyl cos co mnie
      zaniepokoilo. niewiedzialam nic na temat znm ale dzis juz wiem. chcialam
      oszalec ze strachu i na strachu sie skonczylo. mielismy spotkanie z
      terapeutami ,ktorzy mieli ocenic czy jest to napiecie i w jakim stopniu. sprawa
      dotyczyla nozek. po "ogledzinach" okazalo sie ,ze mije dziecko nie ma tej
      przypadlosci jest zupelnie zdrowym dzieckiem. tak wiec dobrze to skontroluj
      nimzaczniesz sie denerwowac. pozdrawiam

• mikuna Re: wzmożone napiecie miesniowe 05.02.07, 23:11
      Teraz to chyba dość częste. Myślę, że jest to związane z rozwojem neurologii
      dziecięcej. Kiedyś po prostu nie zwracano na podobne problemy uwagi, a teraz
      dobrzy pediatrzy są w stanie to zdiagnozować.
      Musisz pójść do dobrego neurologa i dobrego rehabilitanta i trochę z
      dzieciaczkiem poćwiczyć.
      Jeżeli jesteś z Warszawy mogę Ci kogoś doradzić, bo ja ćwiczyłam z dwójką swoich
      dzieci.
      • maggy15 Re: wzmożone napiecie miesniowe 06.02.07, 05:13
        Witam serdecznie! Gdy moje dziecko miało 1,5 m-ca w czasie pobytu w szpitalu
        CZD neurolog stwierdziła wzmożone napięcie mięśniowe, odchylanie do tyłu / stan
        po niedotlenieniu - trudny poród choć dziecko dostało 10 pkt/ dostaliśmy
        skierowanie do poradni rehabilitacji neurologicznej, byliśmy na dwóch turnusach
        rehabilitacyjnych /po 5 dni/ , ćwiczwnia powtarzaliśmy w domu. Gdy przyjechałam
        na trzeci turnus , lekarz po zbadaniu dziecka stwierdził, że jest już
        niepotrzebny bo jest wszystko w porządku. My mieliśmy jeszcze wstrzymane
        szczepienia, ale po konsultacji z neurologiem pryw. mogliśmy się szczepić ale
        lepszymi szczepionkami/odpłatnie/ Życzę powodzenia
      • pszczolamaja Re: wzmożone napiecie miesniowe 12.02.07, 16:26
        Czy możesz podać mi takie namiary na maila gazetowego? Pediatra ocenił, że mój
        2-miesięczny synek ma nadmierne napięcie mięśniowe. Z góry dzięki.
        • mikuna Do pszczolamaja 12.02.07, 19:37
          Ja z pierwszym dzieckiem chodziłam do doktor Banaszek, z drugim do doktor
          Potakiewicz. Metody mają różne, ale obie są skuteczne i o obu mam dobre zdanie.
          Też zerknęłam na na podany link do forum Rehabilitacja i znalazłam sporo
          informacji na temat obu pań. Musisz poczytać i podjąć decyzję. Pozdrawiam.
    • lubesia Re: wzmożone napiecie miesniowe 12.02.07, 17:47
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20939
      tutaj mozesz sie wiecej dowiedziec pozdrawiam
    • burka11 Re: wzmożone napiecie miesniowe 13.02.07, 10:25
      u mojego syna w wieku 3 m-cy zauwazylam odginanie sie na jedna strone-jak lezal
      na brzuszku. po wizycie u pediatry, ktory potwierdzil moje obawy, wyladowalam
      u neurologa dzieciecego. neurolog skierowal go na rehabilitacje. Cwiczylam z
      nim Vojte i Bobath. po kilku m-cach intensywnych cwiczen zauwaylismy znaczna
      poprawe. w miedzy czasie bylismy na turnusie rehabilitacyjnym, dzis Misiu ma
      1,5 roku, raz w tygodniu nadal chodzimy do rahablitantki, ale wzmozone napiecie
      ustąpilo. Lekarze stwierdzili ze najprawdopodobniej spowodowane one bylo
      niedotlenieniem - Misiu byl strasznie poplatany pepowiną
      • anjarosk Re: wzmożone napiecie miesniowe 21.02.07, 00:37
        Napięcie mięśniowe trzeba rehabilitować. Wiem bo mojego męża siostry córka
        miała bardzo silne w rączkach i w nóżkach. Po stwierdzeniu przez lekarza
        napięcia musiała natychmiast zacząć rehabilitacje, było to okropne dla tak
        malego dziecka, zawsze przy tych rehabilitacjach płakała i to bardzo ale
        niestety było to konieczne do normalnego rozwoju dziecka. Mała była
        rehabilitowana do roku, potem wszystko było ok. Teraz ma prawie 3latka, bardzo
        dobrze się rozwija, jest bardzo mądrym dzieckiem tak jakby nie byla nigdy
        chora, ale niestety został jej wstręt do lekarzy. Podobno jest bardzo dobra
        Pani doktor na Żelaznej w W-wie, nie podam dokladnie bo nie wiem, ale bardzo
        pomogła.
        • makoba Re: wzmożone napiecie miesniowe 21.02.07, 11:55
          forum o rehabilitacji:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20939
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka