Dodaj do ulubionych

7 lat 110cm hormony w normie

25.02.07, 22:32
Mój sym ma skończone 7 lat 110cm 18kg badania w normie a nie rośnie nie wiem
co dalej robić,zaczyna mieć z tego powodu kompleksy.
Obserwuj wątek
    • akve Re: 7 lat 110cm hormony w normie 27.02.07, 22:45
      Witam,
      możesz napisać jakie badania robiłaś?
      Mój synek ma 5 lat i 5 miesiecy ,ma 104 cm wzrostu.Słabo rośnie.
      Jesteśmy własnie na etapie diagnostyki,wiec jestem ciekawa co juz
      robiliscie,jakie hormony ma Twój syn w normie?
      Czy miał badany poziom hormonu wzrostu?Wiek kostny?Hormony tarczycy?
      • ewazdzislaw Re: 7 lat 110cm hormony w normie 28.02.07, 08:23
        Witam wszystkie badania ,które wymieniłaś były w normie,wiek kostny gdy mial
        skończone 6 lat wyszedł 5 lat.Jeszcze miał robione usg jamy brzusznej też
        ok.Jeżdzimy raz na rok na kontrole do endokrynologa.A twój synek ma apetyt,jest
        ruchliwy dobrze się rozwija?Mój Marcin urodził się końcem grudnia ,więc chodzi
        już do 1 klasy i dość wyrażnie odstaje wzrostem od pozostałych dzieci.Bardzo
        się bałam tego momentu,ale on radzi sobie bardzo dobrze.Bądz dobrej
        myśli,trzymam za was kciuki.
    • kosjanka Re: 7 lat 110cm hormony w normie 28.02.07, 21:58
      Witam , też mam niskiego syna. Ma 6 lat i 7 m-cy, 109 wzrostu. Tyle że mąż
      pochodzi z niskiej rodziny, ja też nie z gigantów. Syn dodatkowo je niewiele,
      wogóle nie jada mięsa. Do tej pory żaden lekarz nie nakazał badań
      endokrynologicznych. Wg nich rozwija się prawidłowo. Jest najniższy w grupie. A
      u was jak jest ze wzrostem? (Pytam o rodzicówsmile
      • akve Re: 7 lat 110cm hormony w normie 01.03.07, 00:05
        kosjanka, muy tez nie nalezymy do b.wysokich .Jesteśmy średni,na pewno nie
        niscy.
        ewazdzisław,mój synek jada b. dużo.Zastanawiam się gdzie mu się to mieści.
        I własciwie oprócz jarzyn jada wszystko ( jarzyny "przemycamy" wink
        W sumie poza badaniami ważne jest jak przebiega wzrastanie .Jezeli dziecko jest
        np.na 3 centylu to czy cały czas mieści się w tej granicy.Czy nie "spada" w
        siatce centylowej,czy nie ma zahamowan wzrastania.
        Niestety u nas był taki czas kiedy Julek nie rósł i to jest niepokojące.
        Teraz rośnie ,ale mało.
        Może taka uroda ?
        W sumie b.matrwię się tym o czym piszesz: czyli jak poradzi sobie moj niski i
        szczupły synek w grupie rózwieśniczej ,gdzie liczy się siła i wzrost?
        Boję się ,ze będzie kozłem ofiarnym...Jest wogóle b. delikatny.
        Ot, takie rozmyślanie matki.
        • ewazdzislaw Re: 7 lat 110cm hormony w normie 01.03.07, 12:56
          Witam,co do twoich obaw akve,to myślę,że twój syn swietnie sobie da radę.Ja też
          się bardzo martwiłam,okazało się,że niepotrzebnie.Najważniejsz nie okazywać
          dziecku,że jest inne,uczyć samodzielnoscii okazywac miłość.Dziecko musi
          wiedzieć,że je kochamy,taki jakie jest. Mój Marcin też miał zatrzymanie
          wzrostu ok.2 roku,teraz rośnie ale bardzo powoli poniżej normy .Z jedzeniem też
          nie najlepiej mieso ,wędlina odpadają.Czasami coś z nabiału,ale wydaje mi
          się,że mało.Tylko pomidory i ogorki by jadł.
          • akve Re: 7 lat 110cm hormony w normie 01.03.07, 18:39
            ewazdzislaw,nie napisałas mi czy Marcinek miał robione badania na poziom
            hormonu wzrostu.
            Julek jeszcze nie.
            USG jamy brzusznej -ok.
            Hormony tarczycy-ok.
            Profil lipidowy-ok.
            Kał na resztki pokarmowe-ok.
            Kał na pasozyty-nie ma.Oprócz candidy- tu wzrost obfity.
            Wiek kostny na pewno wiecej niż rok do tyłu,wiec lepiej niz odwrotnie.
            ...
            Znaczna część badań będe miała po niedzieli.To wtedy napisze co jeszcze robiono.
            Ale tak jak piszę obawiam się probelmów emocjonalnych związanych z niskim
            wzrostem i filigranową posturą.
            Oczywiście Julek ma wsparcie w domu ,nikt mu nie wmawia ,ze jest gorszy,chory
            czy inny.Ale sama wiesz jak jest w grupie rówieśniczej.
            • fiola1 Re: moja corka 17.03.07, 19:12
              ma 5,5 i 107cm.
              • nikix Re: moja corka 25.03.07, 21:56
                Mój bratanek ma 10 lat i 110 cm wzrostu. Od 3 roku życia jest pod kontrolą
                endokrynologa, miał robione wszystkie możliwe badania. Wyszła mu niedoczynność
                tarczycy. Bieże eutyrox ale rośnie bardzo powoli. Brat zastanawia się nad
                hormonem wzrostu, ale lekarz odradza. Bratanek ma zaniżony wiek kostny o 4 lata
                wiec lekarz ma nadzieję że wszystko nadrobi. Tylko czy potem nie będzie za
                późno na hormon ? Ma skazę białkową więc nie może jeść niczego co zawiera
                mleko . Nie chce też jeść mięsa. Rodzice posłali go do klasy integracyjnej ,
                okazało sie to bardzo dobrym rozwiązaniem. W klasie w której dzieci są bardzo
                różne nie czuje się inny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka