edyciula 27.02.07, 10:47 Czy są tu może mamy dzieci cierpiących na kamicę nerek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ennkaa Re: kamica nerek 27.02.07, 10:51 Mój synek ma/miał podejrzenie kamicy Narazie spokój, ale pilnuję soli i obserwujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: kamica nerek 27.02.07, 12:53 Niewiele Ci pomoge, ale lekture Ci dam www.zum.org.pl/1.2.01.html Zawsze to spore podstawy, o ktorych nie kazdy lekarz bedzie mowil. Odpowiedz Link Zgłoś
edyciula Re: kamica nerek 07.03.07, 21:57 madziulec serdeczne dzięki. Miałam nadzieję, że będzie tu ktoś, kto mi napisze, że jego dziecko miało kamień i po rozbiciu nie pojawił się nowy. Miałam nadzieję, ale to dobrze, że nie macie takich problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
malazytka Re: kamica nerek 09.03.07, 19:20 Moja córcia ma kamicę W listopadzie trafiła do szpitala z krwinkomoczem, tam padła diagnoza - zagrożenie kamica nerkową. W lutym powtorzył się krwiomocz i okazało się że jest kamyczek na nerce Na razie jesteśmy po grypie, ale jak tylko wydobrzejemy to zaczynamy szikac pomocy (konkretnej. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: kamica nerek 09.03.07, 20:55 Swoja droga przypomnialo mi sie, ze nefrolog, ktory nas prowadzil specjalizuje sie w kamicy Odpowiedz Link Zgłoś
edyciula Re: kamica nerek 10.03.07, 09:04 Moj Franio jest już po rozbiciu kamienia. Rozbijano go w czerwcu. Od tego czasu jest na ścisłej diecie i... na razie nic nowego się nie pojawiło. Tłumaczono nam wcześniej, że kamień jest w dolnym kielichu nerki, więc trudno będzie go rozbić, a jeśli zostanie rozbity, to mogą być problemy z wysikaniem. Lekarz kamień rozbił, Franek go wysikał. Mam nadzieję, że problemy są już za nami. Pozdrawiam Wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
edyciula Re: kamica nerek 10.03.07, 09:05 Malazytka skąd jesteście i w jakim wieku jest Twoja pociecha? Odpowiedz Link Zgłoś
malazytka Re: kamica nerek 10.03.07, 14:31 Moja córcia w maju kończy 3 latka. Mieszkamy na Bałutach. Bardzo Cie proszę o namiary na lekarza który prowadził twojego synka. Pani doktror do której chodzimy do przychodni twierdzi żeby czekac aż kamyczek zacznie schodzić sam!!! A że chorujemy od 3 tygodni non stop to nawet nie mogłam nigdzie się z Młodą wybrać ( A od dziś zapalenie gardła (znów ja zaraziłam ). Jeśli możesz to bardzo bardzo proszę o namiary. Ni mogę się doczekać żeby coś w tym kierunku zacząć robić bo takie czekanie niewiadomo na co mnie dobija. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mantosz1 Re: kamica nerek 10.03.07, 16:36 Kiedy byłam w piątym miesiącu ciąży u Synka wykryto brak jednej nerki(4 razy badanie), po urodzeniu w USG potwierdziło się; kiedy miał 3 miesiące kolejne USG- okazało się, że są złogi 1-2 mm.Wczoraj (znów po 3 miesiącach) w USG złogi 2-3 mm. Lekarz mówił, żeby się nie przejmować... Ma pół roczku, jedną nerkę, często robię mu badanie moczu- jest OK. Urolog zalecił picie "wody Jana". Macie podobne doświadczenia i pomysły co robić? Monika Odpowiedz Link Zgłoś
malazytka Re: kamica nerek 10.03.07, 19:41 Nie wiem dlaczego wydawało mi się że każda z Was powinna wiedzieć że jesteśmy z Łodzi I na dodatek byłam pewna że to łodzkie podforum. Sorrki Odpowiedz Link Zgłoś
edyciula Re: kamica nerek 11.03.07, 10:59 Mojego synka prowadzą lekarze z Centrum Zdrowia Dziecka. Nfrolog to p. Gadomska a urolog to p. Czyż (on też rozbijał kamień). Pan doktor nie jest zbyt wylewny, ale zna się na rzeczy. Mały jest teraz na diecie i nic złego się nie dzieję, ostatnio nawet wszystkie parametry były w normie, co prawda w górnej granicy, ale p. Gadomska powiedziała, że norma to norma. Dzieci z kamicą muszą dużo pić, bo wtedy nereczki się oczyszczją, muszą też być na diecie, by nie tworzyły/powiększały się kamienie. Wiem, że nie każdy dostanie się do CZD, ale jest inne wyjście.W BIOSIE (prywatna przychodnia) przyjmuje i p. Gadomska i p. Czyż. Przychodnia ta ma podpisany kontrakt z kasą chorych na leczenie kamicy u dzieci. Tak więc do nefrologa, na bad. USG (mają dobry sprzęt i fachowca, a to bardzo ważne), bad. moczu (na bad. kierują tamtejsi lekarze) wszystko jest za darmo, jeśli ma się ubezpieczenia. Wszystkim mamom i dzieciakom życzę zdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
edyciula Re: kamica nerek 11.03.07, 11:05 I nie napisałam adresu przychodni, ul. Szaserów 38, Warszawa. Jeśli ktoś będzie się tam wybierał, to proszę tu napisać, ja jeszcze coś doradzę. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
mantosz1 Re: kamica nerek 11.03.07, 20:35 dzięki za namiary, jesteśmy z Katowic, ale jak będzie trzebato i tam się postaramy dostać monika Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec cos ze swiata nauki w sprawie kamicy 11.03.07, 20:56 Sok pomarańczowy zapobiega odkładaniu się kamieni moczowych Z badań tych płynie wniosek, że wbrew powszechnej opinii nie wszystkie soki cytrusowe w równym stopniu przeciwdziałają odkładaniu się kamieni moczowych, podkreślają autorzy pracy. W swoich najnowszych badaniach naukowcy z Univeristy of Texas Southwestern Medical Center w Dallas porównali skuteczność dwóch soków cytrusowych w zapobieganiu kamieniom - pomarańczowego i cytrynowego, które mają podobną zawartość cytrynianów. Do badań zaproszono 13 ochotników, z których tylko część w przeszłości miała kamienie moczowe. Badania podzielono na trzy etapy, po 7 dni każdy, w czasie których uczestnicy pili trzy razy dziennie do posiłku jeden z trzech napojów (po ok. 30 ml), tj. sok pomarańczowy, bądź sok z cytryny, bądź wodę destylowaną (faza kontrolna). Rozdział napojów odbywał się losowo. Kolejne etapy przedzielono 3-tygodniowymi przerwami. Pacjenci musieli też stosować odpowiednią dietę. W każdym etapie pobierano od nich próbki krwi i moczu. Okazało się, że picie soku z pomarańczy znacznie podnosiło poziom cytrynianu w moczu pacjentów i minimalizowało tworzenie się kryształków soli kwasu moczowego i szczawianu wapnia - pospolitych składników kamieni moczowych. Sok z cytryny nie dawał podobnych efektów. "Jedną z przyczyn tych różnic może być to, w jakiej postaci występują cytryniany w danym soku i jakie związki im towarzyszą" - komentuje prowadząca badania dr Clarita Odvina. Odpowiedz Link Zgłoś