Dodaj do ulubionych

Jąkanie dwulatki

27.02.07, 21:23
Moja córcia ma dwa lata i 2 miesiące, bardzo dużo i wyraźnie mówi pełnymi
zdaniami, używając ze zrozumieniem wielu słów.Ale od paru dni czasem jąka
się. Zaczyna wyraz i wielokrotnie powtarza pierwszą sylabę albo ją
przeciąga.Nie wiem czym to może być spowodowany.Poradźcie proszę.
Obserwuj wątek
    • nikka11 Re: Jąkanie dwulatki 27.02.07, 21:46
      My mieliśmy podobny problem. synek zaczął bardzo wcześnie mówić. Po ukończeniu
      2 lat nagle zaczął się "zacinać". Pobiegłam z nim do znajomej logopedki, która
      powiedziała, że jest to normalne. Dziecko szybciej myśli niż mówi,. Chce
      przekazać szybko dużo informacji co mu się nie udaje. Broń Boże zwracać na to
      uwagę ponieważ może się utwalić. Daj dziecku czas się wypowiedzieć i absolutnie
      nie zwracaj uwagi. Nie każ powtarzać wyrazów (ja na początku robiłam ten błąd).
      Wszystko wróciło do normy może po miesiącu, czy dwóch (chociaż mówiła, że tak
      może być do 5 lat). Tak było u nas. Teraz mały ma 3 latka i wszystko jest ok.
    • belkao Re: Jąkanie dwulatki 27.02.07, 21:48
      Witam serdecznie, ja przeżywałam to samo kiedy moja Julka (teraz 3 l i 2 m-ce)
      zaczęła mówić wyraźnie i dużo i tak jej się to podobało że chciała przekazać
      nam jeszcze więcej..., że zaczęła sie jąkać, pani w przedszkolu powiedziała mi
      wtedy żebym się nie martwiła bo moje dziecko ma bardzo dużo do powiedzenia i
      jej myśli nie nadązają za wymową. To chyba była prawda, teraz może powiedzieć
      baaaardzo dużo, a jąkanie przeszło samo i nawet nie wiem kiedy . Pozdrawiam
      • sylklika Re: Jąkanie dwulatki 27.02.07, 22:02
        Dziękuję za odpowiedzi,ulżyło miwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka