Dodaj do ulubionych

poziom bilirubiny przy zoltaczce

02.03.07, 09:03
jaki byl poziom bilirubiny u waszych malutkich kiedy dostaly zoltaczki? u mnie
max 16,6 i podobno to duzo. moze to miec jakies konsekwencje zdrowotne w
pozniejszym czasie?
Obserwuj wątek
    • karmel-karmel Re: poziom bilirubiny przy zoltaczce 02.03.07, 09:34
      Moje dziecko miało 20,5(!) więc 16 to chyba nie tak dużo...
      Żadnych konsekwencji zdrowotnych nie ma, był naświetlany przez 3 dni, więc też nie zbyt długo i
      mogliśmy wrócić do domu. Przez około 2 tyg. był jeszcze lekko żółty ale po badaniu kontrolnym w
      przychodni stwierdzono  że bilurbina spada (było wtedy ok. 8-9) i nie powodu do obaw.
      • gerandia Re: poziom bilirubiny przy zoltaczce 02.03.07, 10:17
        moj mały miał 18,1 i kilka dni naswietlali go w szpitalu mial 2 tygodnie nic
        sie od tej pory nie dzieje
    • malgosiek2 Re: poziom bilirubiny przy zoltaczce 02.03.07, 09:37
      N to u Was faktycznie pozim był wysoki.
      Chyba dziecko miało fototerapię i kroplówki,aby szybciej wypłukać bilirubinę z
      organizmu

www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=25898&spec=70&_tc=5E3C1436D55A403EBCFEB81E5612A56E
      www.laktacja.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=368&Itemid=66
      • karmel-karmel Re: poziom bilirubiny przy zoltaczce 02.03.07, 09:41
        Tak, był naświetlany i dostawał glukozę. Bilurbina szybko spadła, bo były też dzieci, które zaczęły
        fototerapie od poziomu 16-17 i musiały naświetlać się znacznie dłużej...
        Nie mam pojęcia od czego to zależy...może Ty Małgosiek coś podpowiesz?...
      • krzeslo79 Re: poziom bilirubiny przy zoltaczce 02.03.07, 09:45
        no my bylismy na kontroli w 2 tygodnie po wyjsciu ze szpitala,badan nie robili
        ale pani doktor powiedziala ze odzolkl i wszystko jest ok. natomiast wczoraj
        bylismy u innego lekarza i postraszyl mnie ze te 16,6 to duzo i powiedzial ze
        duzy poziom moze miec wplyw na mozg. ech
        • malgosiek2 Re: poziom bilirubiny przy zoltaczce 02.03.07, 09:58
          No może mieć,ale wtedy poziom bilirubiny jest wyższy.
          Czasami przedłużająca sie żółtaczka może świadczyć o zapaleniu dróg moczowych
          czy mogą być problemy z hormonami tarczycy.
          Oczywiscie wcale nie musi tak być,ale zawsze wtedy szuka sie przyczyny skąd tak
          jest.
          Czasami też jest tzw.żółtaczka pokarmowa u noworodków karmionych piersią.
          Kiedyś sie robiło tak,że na dobę mama z dzieckiem szła od szpitala tam podawali
          modyfikowane mleko i pobierali bilirubinę przez dobę,aby zobaczyć czy szybko
          spada.
          Teraz chyba już tego nie stosują.
          Przy takiej żółtaczce nie ma powodu do zmartwień,bo "schodzi"nawet do 2 mies.
          Pzdr.Gosia
    • karmel-karmel Re: poziom bilirubiny przy zoltaczce 02.03.07, 09:52
      Faktycznie może mieć wpływ na mózg dziecka, ale chyba jeśli się długo utrzymuje i pomimo leczenia
      bilurbina nie spada...Coś takiego mówiła mi pediatra w szpitalu, bo też byłam przerażona, ale uspokoiła
      mnie. Czytałam że kilka lat temu jeśli bilurbina przekraczała 20 to przetaczano krew, ale teraz już nie. A
      ten lekarz u którego byłaś nic więcej nie mówił? Tylko Cię nastraszył i tyle?
      • wierna23 Re: poziom bilirubiny przy zoltaczce 03.03.07, 10:07
        moj kubus mial 17,9 od znajomej slyszalam ze jej synek mial podobnie i lekarze
        dostrzegli u niego lekkie mikrouszkodzenia w mozgu ale nieznaczne bo to zdrowy
        silny chlopak
    • anaj75 Re: poziom bilirubiny przy zoltaczce 02.03.07, 10:04
      Mój starszy blilirubinę miał maksymalnie na poziomie 17,8 a młodszy - 17,5.
      Obaj byli naświetlani 3-4 dni. Do tego trzeba było pilnować karmień, im
      częściej dziecko karmione, tym szybciej bilirubina wydalana jest z organizmu.
      Poza tym wystawiać na światło słoneczne (to juz w domu).
      Młodszy zażółcony i ospały był przez jakieś 6 tygodni. Groźna może byc
      żółtaczka nieleczona, gdzie poziom b. jest powyżej 20 i nie spada. Zwykle wtedy
      okazuje się, że stoi za tym jakaś infekcja.
      Normalnym jest zjawisko chwilowego wzrostu poziomu bilirubiny po zaprzestaniu
      naświetlania.
      A w ogóle, za granicę u noworodków uznaje się poziom ok. 12 (przy normie do 1)
      i dopiero wtedy podejmuje się jakieś działania terapeutyczne.
      • anaj75 Re: poziom bilirubiny przy zoltaczce 02.03.07, 10:09
        Dodam jeszcze, że obaj rozwijają się normalnie. Starszy jest alergiczny ale to
        bez związku z żółtaczką. Być może związek z żółtaczką noworodkową miało to, że
        przez kilka miesięcy u starszego utrzymywał sie podwyższony poziom prób
        wątrobowych ale samo się unormowało.
        Taka żółtaczka dość często się zdarza i nie wpływa na dalszy rozwój maluchów.
        Trzymaj się.
      • krzeslo79 Re: poziom bilirubiny przy zoltaczce 02.03.07, 10:14
        Poniewaz Nieletni troche sie wygina to dala skierowanie na usg przezciemiaczkowe
        a jak maz zapytal czy taka zoltaczka moze miec wplyw na mozg to powiedziala ze
        tak i ze "byli tacy co mieli powyzej 20 i siedza na kierowniczych stolkach ale
        czy oni sa madrzy to nie wiem". Raczej juz do niej nie pojdziemy. A maly taki
        poziom mial przez 1 dzien po dobie naswietlania spadl do 12,8 i wypuscili nas do
        domu.
        • anaj75 Re: poziom bilirubiny przy zoltaczce 02.03.07, 17:23
          Ja tez myślę, że nie masz co rozpamiętywać tej żółtaczki, zwłaszcza, że tak
          szybko przeszła. Moi synowie mają 3,5 i 1,5 roku io żółtaczce przypomniał mi
          dopiero Twój wątek. Pod względem psycho - fizycznym rozwijają sie dobrze.
          W sumie to więcej namartwiłam się nad przyszłością zdrowotną moich smyków po
          ich upadkach w trakcie np. nauki chodzenia niż z powodu żółtaczki.
          Zdrowia życzę.
          Pozdrawiam.
    • basik761 Re: poziom bilirubiny przy zoltaczce 02.03.07, 17:14
      Witam . Moja córka miała 20 bilirubiny ,była naswietlana i dostała albuminy.
      Przepłakałam wtedy kilka dni .Teraz córka ma 6 lat , świetnie się rozwija i
      wszystko jest ok.Natomiast mój synek wypisany został ze szpitala z prawidłowym
      wynikiem bilirubiny ,i po 2 dniach w domu zaczął żółknąć , bilirubina urosła do
      16,5 , nie był naswietlany . Za dwa tykodnie skończy 7 m-cy i jest okazem
      zdrowia . Tak więc myślę że nie masz powodu do obaw . Pozdrawiam.
    • imoan8 Re: poziom bilirubiny przy zoltaczce 03.03.07, 03:12
      U nas 16,5 i ok. Niebezpiecznie jest powyżej 23 ponoć. Pozdrawiam
      • makeba Re: poziom bilirubiny przy zoltaczce 08.03.07, 21:43
        No to ja mam rekordzistę max 24. naświetlanie i kroplówki przez tydzień. Potem trzy razy odstawiałam
        go od piersi na 3 dni. żółty był do 2 miesiąca. teraz ma dziesięć i wszystko jest ok.
        • ewa_mewa Re: poziom bilirubiny przy zoltaczce 09.03.07, 00:49
          Mój miał maksymalną 18,5, był naświetlany 2 dni. Żółty był jeszcze przez
          miesiąc. Zółtaczka noworodkowa jest fizjologiczna więc nie daje efektów
          ubocznych chyba że poziom jest bardzo wysoki (lekarka w szpitalu mówiła że ponad 30)
    • ikaes Re: poziom bilirubiny przy zoltaczce 09.03.07, 07:29

Mój starszy synek miał 18, a do tego jeszcze zapalenie płuc, ale nic mu się nie
      stało, jest zdrowym 4-latkiem.
      • ikaes Re: poziom bilirubiny przy zoltaczce 09.03.07, 07:31

Jeszcze jedno - efekty uboczne daje żółtaczka patologiczna, czyli bardzo wysoki
        poziom bilirubiny, który pojawia się jużw pierwszej dobie życia.
    • kapusta7 Re: poziom bilirubiny przy zoltaczce 09.03.07, 08:12
      mój synek miał 18,83 , na dodatek miał silnuy rumień noworodkowy więc te 4 doby pod lampami to był istny koszmar
      teraz jest radosnym 2miesięczniakiem
      • marta_st1 Re: poziom bilirubiny przy zoltaczce 09.03.07, 09:31
        Może mieć wpływ na układ nerwowy i mózg jeśli żółtaczka pow. 10 utrzymuje się
        po 2 m-cu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka