Dodaj do ulubionych

Anemia - zelazo?

04.03.07, 17:08
Drogie Mamy,
podczas wizyty u alergologa u mojego 8miesiecznego synka stwierdzono anemie
(hemogl=9,8). Roznie slyszalam o podawaniu zelaza - za i przeciw. A co Wy
podawalyscie swoim maluchom i jakie sa wasze opinie? Alergolog skierowal mnie
do pediatry, ale ja chcialam zasiegnac Waszej porady.
Z gory dziekuje!!!
Obserwuj wątek
    • s.ivona Re: Anemia - zelazo? 04.03.07, 17:25
      czesc
      Faktycznie, dosc niski ten poziom HB ale ja z doswiadczenia (moja corka ma
      anemie od urodzenia, ma 5m) zrobilabym najpierw badania samego pozimu zelaza w
      organizmie. lekarze czesto na wyrost przepisuja zelazo a przyczyny anemii sa
      przeciez rozne. na anemie podaje sie jeszcze wit B6, kwas foliowy.
      moim zdaniem ,powinnas sprawdzic poziom zelazasmile
      • cytrusowa Re: Anemia - zelazo? 04.03.07, 19:31
        nasze blizniaczki maja stwierdzona anemie ale tez i nizsyz poziom hb niz twoje
        dziecko.
        prawdopodobnie dlatego, ze wczesniaki i ze po mnie.

lekarz pzepisal zelazo w kopelkach, nie dyskutowalam nawet, bo sama wiem jakie
        to upierdliwe i szkodliwe miec anemie. a ostatnia zecza jaka chce zafundowac
        moim dzieciom to cierpienie, zle samopoczucie itp.

skutkiem ubocznym sa zaparcia ale u malych to na szczescie nie dziala -
        wypozniaja sie co dwa dni.
        zelazo niby dziala na zawiazki zebow ale lekarz powiedzial, ze nie ma sie co
        obawiac.
    • mama_frania Re: Anemia - zelazo? 04.03.07, 20:45
      podawałam żelazo od 2 miesiąca życia mojego synka przez jakies trzy miesiące.
      Zaczynałam od małej dawki i stopniowo zwiększałam, zeby dojść do tej własciwej.
      Mój synek znosił to bardzo dobrz, chociaż żelazo może nasilać objawy kolkowe.
      Pozdrawiam
    • marla28 Re: Anemia - zelazo? 05.03.07, 20:00
      Jestem po wizycie u pediatry i lekarz kazal wstrzymac sie z podaniem zelaza
      (mowiac o jego wplywie na zeby). zaproponowal podawanie dziecku buraczkow i
      szpinaku. za miesiac kolejne badanie i jesli poziom hemoglobiny nie wzrosnie
      podamy zelazo. czy ktorejs z mam udalo sie w naturalny sposob podniesc
      hemoglobine u dziecka? czy to bezpieczne dla dziecka czekac az miesiac?
    • 12345a65 Re: Anemia - zelazo? 05.03.07, 20:25
      Ja podawałam synkowi żelazo w czwartym jego miesiącu życia przez trzy tygodnie.
      Przeżyliśmy koszmar. Dziecko zaczęło strasznie ulewać, chlustać, potem ślinić
      się i w efekcie na twarzy, wokół ust, pojawiły się chrosty (jak przy trądziku).
      Walczyliśmy z tym świństwem dziewięć tygodni. Pediatra po fakcie stweirdziła
      nietolerancję żelaza w kroplach.
    • pszczolka75 Re: Anemia - zelazo? 05.03.07, 20:29
      mojej małej podaje żelazo już 1,5 miesiąca, teraz ma skończone 4, jeszcze 2
      tygodnie przed nami, ferrum, po tygodniu ulewania zaczeło jej nawet smakować.
      Wyniki dużo lepsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka