amy33 20.03.07, 10:19 Hej dziewczyny, czy Wasze dzieci mialy robione badanie grupy krwi w szpitalu po porodzie? I mają wpisaną grupę krwi do książeczki, ktorą otrzymują przy wypisie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magusiape Re: po porodzie badają grupę krwi dziecka w szpit 20.03.07, 10:20 Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
sabka22 Re: po porodzie badają grupę krwi dziecka w szpit 20.03.07, 10:24 ustalają grupe krwi ale nie wpisują przewaznie bo dziecku do roku sie krew zmienia i dopiero potem ustalasz. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_lc Re: po porodzie badają grupę krwi dziecka w szpit 20.03.07, 10:30 moja córka nie ma wpisanej grupy krwi do książeczki - podobno musi być dwukrotnie oznaczona w laboratorium, żeby była pewność, bo u malucha faktycznie może ulec zmianie. Odpowiedz Link Zgłoś
nnnikita Re: po porodzie badają grupę krwi dziecka w szpit 20.03.07, 10:33 a kiedy to sie ustala juz na dobre? Odpowiedz Link Zgłoś
margo_kozak Re: po porodzie badają grupę krwi dziecka w szpit 20.03.07, 10:37 jak jest konflikt serologiczny to sie ustala. ja mam minus i jasiek tez ma minus i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: po porodzie badają grupę krwi dziecka w szpit 20.03.07, 10:45 Tak, ustalili i wpisali. U nas akurat był między naszymi grupami bardzo silny konflikt (ja mam 0, Patryk ma A), więc pewnie dokładnie to zbadali. Odpowiedz Link Zgłoś
margo_kozak Re: po porodzie badają grupę krwi dziecka w szpit 20.03.07, 10:50 konflikt jest w czynniku RH (+ -) a nie w O czy A Odpowiedz Link Zgłoś
asia0212 do margo_kozak 20.03.07, 12:37 I tu się mylisz,może być również konflikt w grupach.Ja mam gr.0,ojciec dziecka A.Córka w 1 dobie zżółkła i pierwsze co zrobiono to bad.grupy krwi czy nie ma konfliktu. cytuję: Może też istnieć konflikt w układzie ABO, czyli głównych grup krwi. Na przykład kobieta o grupie krwi O ma naturalne przeciwciała przeciwko krwinkom A i B płodu. W takich sytuacjach konflikt jest najwyraźniej zaznaczony w pierwszej ciąży. W następnych ciążach nasilenie konfliktu jest mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
netka2 Re: do margo_kozak 20.03.07, 13:00 U nas w szpitalu badanie grupy krwi robi sie tylko dzieciom których matka ma rh (-) minus Niekiedy przy nasilonej żółtaczce by sprawdzić czy nie ma konfliktu przy grupach głownych i podgrupach Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: po porodzie badają grupę krwi dziecka w szpit 20.03.07, 13:30 margo_kozak napisała: > konflikt jest w czynniku RH (+ -) a nie w O czy A I tu się mylisz. Okazało się, że w mojej krwi są przeciwciała anty-A i stąd silny konflikt. Podręcznikowo powinna być z tego silna żółtaczka albo anemia, ale Patryk okazał się medycznym fenomenem i zaprzeczeniem praw medycyny - bo nic takiego nie było (słowa lekarki). Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: po porodzie badają grupę krwi dziecka w szpit 20.03.07, 14:41 W szpitalu gdzie ja rodziłam krew pepowinowa pobieraja i oznaczaja wszystkim dzieciom. Moja córka ma wbita grupe krwi w książeczce zdrowia z adnotacja, ze to krew pepowinowa i poinformowano mnie, ze moze sie ona jeszcze zmienic (na co, mówiac szczerze licze pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś