Dodaj do ulubionych

po porodzie badają grupę krwi dziecka w szpitalu?

20.03.07, 10:19
Hej dziewczyny,
czy Wasze dzieci mialy robione badanie grupy krwi w szpitalu po porodzie? I
mają wpisaną grupę krwi do książeczki, ktorą otrzymują przy wypisie?
Obserwuj wątek
    • magusiape Re: po porodzie badają grupę krwi dziecka w szpit 20.03.07, 10:20
      Tak.
    • sabka22 Re: po porodzie badają grupę krwi dziecka w szpit 20.03.07, 10:24
      ustalają grupe krwi ale nie wpisują przewaznie bo dziecku do roku sie krew
      zmienia i dopiero potem ustalasz.
    • marta_lc Re: po porodzie badają grupę krwi dziecka w szpit 20.03.07, 10:30
      moja córka nie ma wpisanej grupy krwi do książeczki - podobno musi być
      dwukrotnie oznaczona w laboratorium, żeby była pewność, bo u malucha faktycznie
      może ulec zmianie.
      • nnnikita Re: po porodzie badają grupę krwi dziecka w szpit 20.03.07, 10:33
        a kiedy to sie ustala juz na dobre?
        • margo_kozak Re: po porodzie badają grupę krwi dziecka w szpit 20.03.07, 10:37
          jak jest konflikt serologiczny to sie ustala.
          ja mam minus i jasiek tez ma minus i jest ok.
    • mniemanologia Re: po porodzie badają grupę krwi dziecka w szpit 20.03.07, 10:45
      Tak, ustalili i wpisali. U nas akurat był między naszymi grupami bardzo silny
      konflikt (ja mam 0, Patryk ma A), więc pewnie dokładnie to zbadali.
      • margo_kozak Re: po porodzie badają grupę krwi dziecka w szpit 20.03.07, 10:50
        konflikt jest w czynniku RH (+ -) a nie w O czy A
        • asia0212 do margo_kozak 20.03.07, 12:37
          I tu się mylisz,może być również konflikt w grupach.Ja mam gr.0,ojciec dziecka
          A.Córka w 1 dobie zżółkła i pierwsze co zrobiono to bad.grupy krwi czy nie ma
          konfliktu.
          cytuję:
          Może też istnieć konflikt w układzie ABO, czyli głównych grup krwi. Na przykład
          kobieta o grupie krwi O ma naturalne przeciwciała przeciwko krwinkom A i B
          płodu. W takich sytuacjach konflikt jest najwyraźniej zaznaczony w pierwszej
          ciąży. W następnych ciążach nasilenie konfliktu jest mniejsze.
          • netka2 Re: do margo_kozak 20.03.07, 13:00
            U nas w szpitalu badanie grupy krwi robi sie tylko dzieciom których matka ma rh
            (-) minussmile Niekiedy przy nasilonej żółtaczce by sprawdzić czy nie ma konfliktu
            przy grupach głownych i podgrupachsmile Pozdrawiam
        • mniemanologia Re: po porodzie badają grupę krwi dziecka w szpit 20.03.07, 13:30
          margo_kozak napisała:

> konflikt jest w czynniku RH (+ -) a nie w O czy A

I tu się mylisz.
          Okazało się, że w mojej krwi są przeciwciała anty-A i stąd silny konflikt.
          Podręcznikowo powinna być z tego silna żółtaczka albo anemia, ale Patryk okazał
          się medycznym fenomenem i zaprzeczeniem praw medycyny - bo nic takiego nie było
          (słowa lekarki).
    • ewcia1980 Re: po porodzie badają grupę krwi dziecka w szpit 20.03.07, 14:41
      W szpitalu gdzie ja rodziłam krew pepowinowa pobieraja i oznaczaja wszystkim
      dzieciom.
      Moja córka ma wbita grupe krwi w książeczce zdrowia z adnotacja, ze to krew
      pepowinowa i poinformowano mnie, ze moze sie ona jeszcze zmienic (na co, mówiac
      szczerze licze smile
      pozdrawiam
      Ewelina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka