Dodaj do ulubionych

Podawanie Depakine Chronosphere 100

21.03.07, 13:04
Mam pytanko czy ktoś podawał swojejmu dziecku depakine Chronosphere 100 , a
jeżeli tak to czy zaobserwowaliście coś nie pokojącego???Ja podaje mojej 14
miesięcznej córce i widze że nie najlepiej lek wpływa na nią podaje dopiero
przez 10 dni więc może to tylko na początki żeby organizm się przyzwyczaił do
noweg.Dziękuje
Obserwuj wątek
    • agaruda1 Re: Podawanie Depakine Chronosphere 100 21.03.07, 14:16
      Czy dziecko ma stwierdzoną EPI? Czy dostaje to z jakiegos innego powodu?
      Niestety to normalne, ze dziecko moze sie dziwnie zachowywac. Dorosli po takich
      psychotropach tez musza odczekac, az organizm sie przyzwyczai. Moj maz tez
      bierze, tylko dawki 500. Proponuje jednak uwaznie obserwowac, jesli nie bedzie
      poprawy po jakichs 3-4 tygodniach, natychmiast do specjalisty. Swoja droga
      lekarz nie uprzedzal cie, ze tak moze przez jakis czas byc?
      Pozdrawiam,
      Aga
      • madziulec Re: Podawanie Depakine Chronosphere 100 21.03.07, 14:26
        a od kiedy depakine jest lekiem psychotropowym?????
        • agaruda1 Re: Podawanie Depakine Chronosphere 100 21.03.07, 14:35
          www.insomnia.pl/Psychotropy-t159744.html
        • agata7712 madziulec! 21.03.07, 14:39
          Jest to lek używany w leczeniu depresji, wiem, bo moja przyjaciółka przyjmuje,
          chodzi PRYWATNIE ( podkreślam, bo niektórzy tu lubią to słowo i czasem jeśli
          panstwowo lekarz leczy, to znaczy, że źle leczy ), a ma depresje stwierdzoną, z
          tym, że z gonitwą myśli. Jest to lek zasadniczo używany w leczeniu epilepsji,
          jednak nie tylko.
          • agaruda1 Re: madziulec! 21.03.07, 14:47
            Podaje sie go oprocz depresji na ADHD..
            • agata7712 Re: madziulec! 21.03.07, 14:50
              Toteż uzmysławiam koleżance wink
          • madziulec Wyjasnienie co do Depakine 21.03.07, 15:15
            Nie mzienia to faktu, ze NIE JERST lekiem psychotropowym wink)) co probuje tutaj
            uzmyslowic kolezanka.
            Co wiecej:
            na ulotkach leku jest wyraznie napisane:
            "Uwagi
            Przed rozpoczęciem leczenia i okresowo w ciągu pierwszych 6 miesięcy terapii
            należy kontrolować czynność wątroby oraz wskaźniki krzepnięcia krwi, szczególnie
            u pacjentów z grupy ryzyka. Ze względu na możliwość wystąpienia senności, należy
            zachować ostrożność podczas prowadzenia pojazdów i obsługi maszyn. W trakcie
            leczenia nie należy pić alkoholu."

Preparta moze byc stosowany nawet prze kobiety karmiace, wiec psychotropem nie
            jest, nalezy do grupu lekow dzialajacych na osrodkowy uklad nerwowy, leki
            przeciwdrgawkowe
          • madziulec Re: madziulec! 21.03.07, 15:17
            pl.wikipedia.org/wiki/Leki_psychotropowe
            Depakine zas:
            Wskazania
            Padaczka, napady uogólnione: napady miokloniczne, napady toniczno-kloniczne,
            napady atoniczne oraz napady mieszane. Napady częściowe: napady proste lub
            złożone, napady wtórnie uogólnione oraz zespoły specyficzne (zespół
            Lennoxa-Gastaut, zespół Westa). Profilaktyka choroby afektywnej dwubiegunowej w
            przypadku nieskuteczności preparatów litu i karbamazepiny.
            (opis wskazan pochodzi z ulotki preparatu, wiec przeklaman brak)
            • agata7712 madziulec! 21.03.07, 15:37
              Ja rozumiem, aczkolwiek nie zmienia to faktu, że Depakine JEST stosowana w
              leczeniu choroby depresyjnej, być może także innych, to wie odpowiedni lekarz.
              Ja nigdzie nie napisałam, że TO JEST PSYCHOTROP, nie napisałam też, że szkodzi
              matce lub dziecku, napisałam tylko, ze używany jest do leczenia depresji, bo to
              WIEM NA 100%
              Zanim napisałam którykolwiek z postów, zapoznałam się z definicją leku, miedzy
              innymi na wikipedii smile
              • madziulec Re: madziulec! 21.03.07, 15:40
                Aspiryne stosuje sie np. do leczenia wielu chorob, co nie zmienia faktu, ze nie
                jest lekiem do leczenia tych chorob.
                Wikipedia jest dosc ciekawym zbiorem informacji, nie jest jednak Pharmindeksem,
                ktory zamieszcza aktualne ulotki lekow.
                Jesli takowa posiadasz - skopiuj ja i podkresl, GDZIE jest napisane, ze stosuje
                sie do leczenia depresji.
                • agata7712 Re: madziulec! 21.03.07, 15:44
                  Raaaaaany, NIGDZIE, wiem, bo moja przyjaciółka dostała ten lek NA ZDJAGNOZOWANĄ
                  DEPRESJE ( ! ) od ŚWIETNEGO SPECJALISTY, co zresztą teraz bardzo sobie chwali.
                  Nigdzie NIE NAPISAŁAM, ŻE w jakichś ulotkach wyczytałam, czytaj ze
                  zrozumieniem uncertain
                  • madziulec Re: madziulec! 21.03.07, 16:06
                    No jak dostala na "zdjagnozowana" to oczywiscie masz racje. Ja wolalabym, by
                    lekarz jednak diagnozowal, nawet PRYWATNIE wink))

Pozdrawiam czytanie i PISANIE ze zrozumieniem i znajomoscia j. polskiego wink
                    • agata7712 Re: madziulec! 21.03.07, 20:35
                      Literówka kochana. Tobie sie nie zdarza?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka