Dodaj do ulubionych

Wada serxca a wyglad paznokci

21.03.07, 13:46
Witajcie dziewczyny,

od dluzszego czasu dreczy mnie stan paznokci mojego syna ( zoprerowany
okolobloniasty VSD i plastyka zastawki trojdzielnej), sa pogrubione, z takimi
jakby malenkimi dziurkami, jednym slowem plytka paznokcia nie jest gladka.
Nasz pediatra leczy go mascia przeciwgrzybiczna, co jak dotychczas nie
przynioslo zadnej poprawy, przy czym nie powiazal tego z wada serca.
Dermatolog na widok tych paznokci zapytal (nie wiedzac o operacji) czy z
sercem wszystko w porzadku?
Czy ktos z Was ma wieksza wiedze na ten temat ode mnie? Czy ktos ma podobne
doswiadczenia? Prosze Was o kilka slow jak cos wiecie.

pozdrawiam!

Monika
Obserwuj wątek
    • mrs.schmidt Re: Wada serxca a wyglad paznokci 21.03.07, 13:47
      ...przepraszam za literowke w tytule; SERCA oczywiscie!
    • basikrzy Re: Wada serxca a wyglad paznokci 21.03.07, 14:51
      gdzieś słyszałam, że nieprawidłowy wygląd paznokci jest częstym objawem przy
      wadach serca, nasz synek ma bardzo łamliwe i rozdwajające się paznokcie,
      wcześniej były takie jakby troszkę wybrzuszone, teraz się poprawiło, ale są
      kruche,
      również dziwne, intensywne rumieńce na policzkach i kłopoty z suchą skórą
      często towarzyszą naszym dzieciom,
      warto na wszelki wypadek takie rzeczy konsultować z kardiologiem lub
      kardiochirurgami, bo czasem pediatra może błędnie rozpoznać przyczyny i zalecić
      jakieś preparaty, które nie koniecznie będą skutkować,
      znam przypadek, kiedy pediatra starał się koniecznie "wyleczyć" czerwone
      policzki chłopca HLHS przed trzecim etapem, na koniec zapisał maść ze sterydami
      bo nic nie pomagało (ta maść zresztą też nie pomogła), po trzecim etapie dziwny
      rumieniec zniknął sam,
      chociaż zimą efekt czerwonych policzków powraca, ale wygląda bardziej naturalnie
      • mrs.schmidt Re: Wada serca a wyglad paznokci 21.03.07, 15:35
        basikrzy napisała:

> gdzieś słyszałam, że nieprawidłowy wygląd paznokci jest częstym objawem przy
        > wadach serca, nasz synek ma bardzo łamliwe i rozdwajające się paznokcie,
        > wcześniej były takie jakby troszkę wybrzuszone, teraz się poprawiło, ale są
        > kruche,

...no wlasnie troche mnie to "uspokoilo", ze inne dzieciatka z wadami serca
        maja podobnie, bo dzis naczytalam sie tez, ze przyczyna moze byc (o zgrozo)
        nowotwor.
        Z rumiencami tez u nas bylo podobnie, a babcia sie zachwycala, ze
        wnuczek "tryska zdrowiem", tylko ja i maz nie chcielismy burzyc jej zdania na
        temat pochodzenia rumiencow u naszego dziecka.

pozdrawiam!

Monika
        mama Stefana (vsd), Karla i 4 Aniolkow.
        • jupora Re: Wada serca a wyglad paznokci 21.03.07, 16:16
          Julkowi tez paznokcie sie krusza i rozdwajaja. Byc moze jest to wynikiem
          nienajlepszego, mimo wszystko, krazenia. Przed operacja, w wyniku
          niedotlenienia, paluszki przyjmowaly stopniowo ksztalt tzw. "palcow dobosza",
          czyli rozszerzajacych sie u koncow. Do tego paznokcie byly coraz bardziej
          wypukle (nazywane "jak szkielka od zegarka"). Na szczescie po zabiegu wszystko
          ustapilo.
          Musze powiedziec, ze widzialam w gabinecie kardiologa dziciecego w Damaszku
          takiego chlopca z sinicza wada serca, z pewnoscia dotad nieoperowana. Mial ok.
          10 lat, szara skore, fioletowe usta i straszne rece z palcami dobosza, ktore
          wskazywaly na bardzo juz niska saturacje. Ledwo wszedl do poczekalni, juz musial
          kucnac, zeby odpoczac. Nie mial sily wstac, a oczywiscie nikt mu miejsca nie
          ustapil. Obok niego zgnebiony ojciec... Do dzisiaj jest mi nieswojo.
          Justyna
      • kpiekuta Re: Wada serxca a wyglad paznokci 21.03.07, 15:45
        No właśnie Kamil też ma coraz częściej czerwone policzki, czasem nawet
        wpadajace w fiolet, zwłaszcza jak się zmęczy albo jest w zbyt gorącym
        pomieszczeniu.

Karola, mama Kamila TOF+PA
        • madzia8310 Re: Wada serxca a wyglad paznokci 21.03.07, 18:14
          O kurcze, ja nawet nie wiedziałam że to moze mieć jakiś związek z sercem...mój
          Fifi ma czerwone policzki- ale zgoniliśmy to na skaze białkową...a może nie ma
          nawet skazy skoro nie ma innych objawów poza czerwonymi policzkami??? No i
          paznokcie też ma kruche....zwłaszcza u stóp...nie są zrogowaciałe ale łamią sie
          bardzo szybko...u dłoni jest ok.
          Teraz chyba poprosze lekarza żeby konkretnie zajął się skazą naszego
          dziecka...może niepotrzebnie pije bebilon pepti smile
          Och....dobrze mieć to forum smile)
          Pozdrawiam
          Magda mama Filipka TGA,PS
    • agamista Re: Wada serxca a wyglad paznokci 21.03.07, 18:53
      Oj nawet nie wiedziałam że to ma jakiś związek z wadą. Mój Kubuś ma bardzo
      miękkie paznokcie i się rozdwajają. Bardzo słabe muszę je zawsze bardzo krótko
      obcinać bo się szczerbią.
      Pozdrawiam. Mama Kubulinki.
      • i.w.a Re: Wada serxca a wyglad paznokci 21.03.07, 20:55
        moja Wiki ma twarde paznokcie u nóg i taki brązowawy kolor pytałam pediatre
        kazał obserwowac czy "sie nie obieraja" narazie nic nie widze ale chyba
        wrastają zwłaszcza te najmniejsze.a co do maśi przeciwgrzybicznej chyba bym jej
        nie stosowała,łatwo sprawdzic czy to grzybica można w laboratorium zrobic
        badnie na szkiełko laborant zdrapie trochę paznokcia nożykiem(fachowej nazwy
        nie znam) trwa to pare sekund i jest bezbolesne.wtedy bedziecie wiedziec czy to
        grzybica.a ten rumień u mojej myszki też sie pokazuje nawet nie wiedziałam że
        to od serca.Iwona i Wiki TGA,PS
      • kopacz_tej Re: Wada serxca a wyglad paznokci 22.03.07, 01:38
        Cześć.
        Julcia też ma kruche i zaokrąglone paznokcie. Rumiana nie jest, ale ma suchą skórę i często pojawia się dookoła ust drobna wysypka. W lipcu u Julki wystąpiła silna reakcja fototoksyczna(rumień na całym ciele, zaropiałe opuchnięte oczy, wypadały włosy, zeszła pierwsza warstwa paznokci, nie mówiąc o skórze...)Szukając przyczyn i analizując wszystko dotarliśmy do captoprilu.
        Julka miała captopril robiony w aptece ponieważ była to mała dawka, więc ulotki nie znałam. Lekarz alergolog sugeruje, że to captopril + słońce, albo inny czynnik mógł wywołać tak silną reakcje. I tak sobie myślę, te czerwone policzki i sucha skóra naszych dzieci,czy to nie skutki uboczne leków nasercowych??? dodam jeszcze,że enap, który jest też stosowany u dzieci ma takie same skutki uboczne, ponieważ ma taką samą budowę chemiczną.

A tu znalazłam te działani uboczne captoprilu:

Podczas stosowania preparatu może się pojawić kaszel, wysypka, świąd, zaczerwienienie skóry, nadwrażliwość na światło, obrzęki, nudności, brak łaknienia, zaburzenia bądź osłabienie smaku, suchość w ustach, spadki ciśnienia tętniczego spowodowane nagłą zmianą pozycji ciała, zwłaszcza przy jednoczesnym stosowaniu leków moczopędnych, tachykardia, zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej, wzrost stężenia potasu we krwi, zmniejszenie stężenia sodu. Objawy niepożądane ustępują po zmniejszeniu dawki lub przerwaniu leczenia. Przyjmowanie Captoprilu w ciąży może spowodować ciężkie zaburzenia rozwojowe, a nawet śmierć płodu.

Pozdrawiam cieplutko, Ewa
        • mrs.schmidt Re: Wada serxca a wyglad paznokci 22.03.07, 08:13
          kopacz_tej napisała:

I tak sobie myślę, te czerwone policzki i
          > sucha skóra naszych dzieci,czy to nie skutki uboczne leków nasercowych???

Pewnie nie we wszystkich przypadkach, bo moj syn od operacji w 2004 roku nie
          jest na zadnych lekach.
          Ktos tu napisal, ze moze saturacja, choc i z tym u mojego dziecka jest o.k.
          Sama juz nie wiem...
          • agamista Re: Wada serxca a wyglad paznokci 22.03.07, 08:38
            Mój Kuba bierze captopril od operacji czyli 4 miesiące i ma właśnie taka dziwną
            wysypkę takie małe białe chrostki na rączkach nóżkach i pojedyńcze w innych
            miejscach. Może to przez ten captopril. Bylismy u dermatologa ale powiedział że
            dzieci tak mają (słynna odpowiedz lekarza jak nie wie o co chodzi!)
            No cóż na jedno pomaga na inne szkodzi.
            Pozdrawiam. Mama Kubulinki(CoA, zastawka dwupłatowa, otwarty otwór owalny)
            • basikrzy Re: Wada serxca a wyglad paznokci 22.03.07, 10:16
              białe krostki? z tym się nie spotkałam
              • agamista Re: Wada serxca a wyglad paznokci 22.03.07, 16:23
                Tak dokładnie to nie sa białe tylko dużo jasniejsze od skóry, twarde, drobne
                skupiska coś jak kaszki pod oczami. Długo się utrzymywały a w tej chwili
                zrobiły się z nich jasne plamki.
                Pozdrawiam.
                Mama Kubulinki.
        • jupora Re: Wada serxca a wyglad paznokci 22.03.07, 13:06
          Julek bierze enap. W Polsce ma koszmarne ataki kaszlu (w Syrii nie, za to ma
          inne komplikacje). Do tego sod w dolnej granicy normy, a potas w gornych
          rejestrach - mimo, ze Julek poci sie co wieczor po zasnieciu jak stado myszy.
          pzdr, Justyna
          • gwiazdeczka69 Re: Wada serxca a wyglad paznokci 22.03.07, 16:31
            witam wyglad paznokci, policzkow i skory zalezy od krązenia. Ja mam siniczą
            wade serca i mialam sine paznokcie policzki ziemista cere to sie zmieniala po
            kolejnych operacjach lub zabiegach bo wtedy paznokcie były mniej sine itd.
            teraz nie mam juz takiej bladej cery paznokcie mam zaokraglone ale juz nie tak
            fioletowe no i policzki rózowesmilez czego sie ciesze bo jestem jeszce bardziej
            ładniejszasmile-tak twierdzi mój Michał a i niestety grubszasmile
            • szuwary4 Re: Wada serxca a wyglad paznokci 23.03.07, 09:50
              Potwierdzam. Dwa miesiące temu zdiagnozowano u mojej córki ubytek w przegrodzie
              międzyprzedsionkowej, a teraz czeka ją operacja. Dziewczynka ma już 14 lat, a
              mnie zawsze zastanawiało, dlaczego ma takie kruche, łamliwe paznokcie.
              Podejrzewałam nawet, że świadczy to jakichś niedoborach pokarmowych, ale
              morfologia była zawsze co najmniej dobra, więc uznałam, że to cecha
              uwarunkowana genetycznie, tym bardziej, ze czuprynkę też ma nietęgą, a skórę
              raczej suchą. Skoro wszystkie twory komórek naskórkowych, są tak delikatne
              =pomyślałam = to widocznie i te cienkie paznokcie, nie świadczą o żadnej
              patologii. Teraz Państwo uswiadamiaja mi, że może to być objaw dysfunkcji
              serca... Jeśli tylko szczęśliwie przebrniemy przez tę operację, zwróce uwagę na
              zmiany w wyglądzie paznokci. Pozdrawiam.
      • tomek0303 Czerwone policzki 23.03.07, 09:48
        Kochani,
        czerwone policzki u nas też są problemem. Mój Tomek ma czesto tak bardzo
        czerwone, ąż purpurowe. Też na początku myślałam, że to skaza białkowa, ale po
        wizycie u dr. Kordona, 2 tyg temu już wiem, że to nie skaza. To sinizna.
        Serduszkowe dzieci mają gęstą krew, mimo leków. Dużo wody organizm traci przez
        skórę, oddech, dlatego dzieciaczki powiiny dużo pić, szczególnie w okresie
        grzewczym no i latem. I to sie sprawdza. Mój Tomek pije dużo, nabardziej lubi
        wode mineralną niegazowaną i nie z kubeczka z dziubkiem tylko ze zwykłego kubka
        ze słomką, nawet jak biega policzki nie sa juz tak bardzo czerwone a skóra
        sucha. Krew jest rozrzedzona.

Pozdrawiam
        Edyta mama Tomka (niezbalanoswany kanał przedsionkowo-komorowy)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka