Dodaj do ulubionych

Martwie sie -mlecznę zęby a rosnące juz stałe

26.03.07, 05:37
Witam
dziewczyny może wy juz przeszłyście ten problem..., u córki(6 lat) ruszaja
sie dolne mleczne jedynki, a juz z tyłu za tymi mlecznymi zaczeły rosnąć
stałe!a córka nie da sie dotknąć do tych mleczaków żeby je rozbujać wjęcej i
wyrwać, języczkiem wypycha, paluszkiem boi sie sobie pomóc,jeden ząbek to juz
ledwo sie trzyma, ale...martwie sie że teraz tamte będą krzywe, bo rosna za
mleczakami, i tu pytanie, - czy te stałe ząbki wyrównaja sie pózniej?, wejdą
na swoje miejsce? pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • asiorzynka Re: Martwie sie -mlecznę zęby a rosnące juz stałe 26.03.07, 09:03
      Powiem Ci, ze słusznie się martwisz. Moja siostra miała to samo. Stałe
      wychodziły a mleczne jewzcze tkwiły w dziasłach. I dziś dziewczyna ma krzywe
      zęby-dobrze chociaz, ze po bokach tylko. Nie wiem co zrobić. Chyba idz
      najlepiej do dentysty a on poradzi najlepiej. Dodam na otuchę, że teraz jest
      era aparatów na żeby, więc jakieś wyjście jest. Pozdrawiam.
      • madalena555 Re: Martwie sie -mlecznę zęby a rosnące juz stałe 26.03.07, 09:35
        my mieliśmy to samo.poszlismy do dentysty i ta wyrwała te mleczne ząbki dolne
        jedynki po to aby te dwa stałe ząbki rosnace tuż za mlecznymi miały miejse
        kazała równiez wypychaać palecm te stałe rosnące żabki do przodu aby pomóc
        wskoczyć na właściwe miejsce
        • madalena555 Re: Martwie sie -mlecznę zęby a rosnące juz stałe 26.03.07, 09:36
          przepraszam za brak przecinków i błędy ale piszę z maluszkie na rękach i ten
          skutecnie mi to utrudnia
          • agulka295 Re: Martwie sie -mlecznę zęby a rosnące juz stałe 26.03.07, 09:49
            Dziękuje wam dziewczyny, pójde dzis do dentysty z mała niech zaglądnie jej w
            bużke, też pomyslałam żeby póżniej ona te stałe ząbki wypychała języczkiem,
            dobrze że magdaleno555 mnie w tym utwierdziłaś , teraz wiem że w tej kwesti sie
            nie myliłamsmile pozdrawiam serdecznie.
            • aletka1 Re: Martwie sie -mlecznę zęby a rosnące juz stałe 26.03.07, 09:53
              Witam,
              miałam ten sam problem, poszłam z córką do dentysty, mleczne zęby zostały
              usunięte a na pocieszenie powiem że trwało to nie dłużej niż dwie minutki.
              Dziąsła są znieczulane sprajem (przynajmniej tam gdzie byłam) mleczaki nie mają
              korzeni wiec po prostu zostały nie tyle wyrwane co wyjęte. Będzie dobrze.
              Pozdrawiam
              Małgorzata
    • mynia_pynia Re: Martwie sie -mlecznę zęby a rosnące juz stałe 26.03.07, 16:02
      Do dentysty, usunąć mleczaki. Dziecko zaprowadzić do ortodonty i zrobić aparat
      na zęby - taki na noc.
      Miałam to samo, niestety za późno zauważone i nie lubiłam nosić aparatu - efekt
      mam krzywe zęby (nie jakoś tragicznie, ale teraz przed trzydziestką będę
      zakładać aparat stały).
      Moja siostra miała to samo, ale mama już była przygotowana i uprzedzili fakty,
      nosiła tez aparat tak na wszelki wypadek i ma teraz powalający uśmiech.
      • zuzanna56 Re: Martwie sie -mlecznę zęby a rosnące juz stałe 26.03.07, 16:09
        Przechodzę to po raz drugi u mojej 6 latki. Syn 10 letni w zasadzie problemów
        nie miał ale aparat nosi ze względu za zgryz.
        Moja rada: warto iść do ortodonty jak najszybciej i zapisać się na aparat,
        czeka się baaaaardzo długo.
        • bozenka12 Re: Martwie sie -mlecznę zęby a rosnące juz stałe 26.03.07, 17:03
          oj chyba napisze cos innego. Duzo dzieci tak ma. Moj syn tez tak mial.. Nic nie
          robilam, zeby sie same przesunelay tam gdzie powinny. Ma prosciutkie. Wydaje mi
          sie, ze te aparaty i ortodonci w tym wieku to troszke przesada. Oczywiscie jak
          pojdziesz to ortodonty to bedzie szczesliwy wziac od Ciebie kase za aparacik,
          ktory moze da niepotrzebnie. Naprawde wiele dzieci tak ma i zabki same sie do
          przodu przesuwaja. Nic powaznego. Oczywiscie jak chcesz sprawdz z dentysta.
          • lola211 Re: Martwie sie -mlecznę zęby a rosnące juz stałe 26.03.07, 17:06
            U nas tez sprawa ma sie podobnie- zabki naszly na wlasciwe miejsce i sa rowne.
          • marripossa Re: Martwie sie -mlecznę zęby a rosnące juz stałe 26.03.07, 17:08
            Podpisze sie pod tym. Moj 11 letni syn ma jeszcze pare mleczakow (z tylu), a z
            przodu tez mial jeszcze pare w zeszlym roku. Z tylu zaczely rosnac stale,
            poszlismy do dentysty, powiedzial, zeby na razie to zostawic. Mleczaki w koncu
            wypadly, a stale sie wyprostowaly same.
          • monia145 Re: Martwie sie -mlecznę zęby a rosnące juz stałe 26.03.07, 17:13
            U mnie tak samo.
            sama dentystka kazała poczekać..obyło się bez aparatu.
            • eska1234 Re: Martwie sie -mlecznę zęby a rosnące juz stałe 26.03.07, 22:26
              Mój syn tak ma. Trzy mleczaki miał usunięte z powodu rosnącego stałego. Dentysta
              zalecił parę dni temu wizytę u ortodonty. Ząbek który był malutki przy usuwaniu
              mleczaka wszedł na swoje miejsce. Ale jednego (pierwszego) zauważyłam za późno,
              bo urósł już jakie 2-3 mm, niestety nie wszedł. Tzn jest lepiej , ale nadal nie
              tak jak powinno (minęło pół roku)Była to górna jedynka, a ja nie wiedziałam , że
              tak mogą zęby rosnąć i mu coddzienie nie zaglądałam-teraz już sprawdzam. Teraz
              zauważyłam na górze maleńki kiełek-to ten trzeci-rośnie koło tej krzywej
              jedynki. I właśnie mam się wybrać do ortodonty.
          • zuzanna56 bożenka 27.03.07, 14:02
            Mój syn dostał aparat na krzywy zgryz (może napisałam to trochę nie na temat) i
            nic za niego nie płaciłam. Tylko czekałam długo ale ani za aparat ani za wizyty
            kontrolne nie płacę.
    • leokadia206 Re: Martwie sie -mlecznę zęby a rosnące juz stałe 26.03.07, 22:41
      moj syn 6 lat mial to samo 2 mce temu, poszlismy do dentystki, musiala wyrwac.
      Trwalo to sekunde, nawet niee poczul. Teraz juz te nowe jedynki weszly w
      miejsce starych.
      • kasja78 Re: Martwie sie -mlecznę zęby a rosnące juz stałe 27.03.07, 11:10
        Bez paniki,zab prawdopodobnie wejdzie na swoje miejsce.Dzieciak wchodzi w okres
        wymiany uzebienia i wtedy zęby nie wygladaja zbyt ładnie. Ortodonta nie jest tu
        zapewne konieczny,ale zawsze dobrze jest sie wybrać na wizyte
        kontrolną,profilaktycznie,zeby uspokoic swoje obawy. Jezeli ktos liczy tylko na
        nfz to jest to dodatkowy powód,bo faktycznie na wizyty czeka sie długo,a na
        aparaty w razie potrzeby jeszcze dłuzej.

Swoja droga podziwiam was za wyjatkową znajomość pedodoncji i ortodoncji,bez
        obejrzenia pacjenta macie gotowa diagnoze.
        • jklk Re: Martwie sie -mlecznę zęby a rosnące juz stałe 27.03.07, 12:55
          Tak, mnie też zawsze dziwią takie kategoryczne diagnozy stawiane na odległość.
          Np. : "wiele dzieci tak ma i zabki same sie do
          przodu przesuwaja. Nic powaznego."
          A jak się w tym konkretnym przypadku nie przesuną? Przecież powyżej pisały
          osoby o tym, ze mają krzywe zeby, że tak zostało. Zalecałabym trochę więcej
          odpowiedzialności za to co wypisujecie!
          Ząbki moga się wyprostować lub nie, chyba lepiej pójść do ortodonty, tym
          bardziej, że dzieci w tym wieku mają leczenie ortodontyczne opłacane przez NFZ.
          • bozenka12 Re: Martwie sie -mlecznę zęby a rosnące juz stałe 27.03.07, 14:56
            no dobra, ale skad ortodonta bedzie wiedzial, czy te zabki sie przesuna czy
            nie. Nie jest jasnowidzem. Zabki co dopiero wyrastaja. I fakt faktem :wiele
            dzieci tak ma. dlatego warto sie uspokoic, bo stan normalny, troszke poczekac a
            ewentualnie jak sie zauwazy, ze zabki zostaly w tyle, co sie tak czesto nie
            zdarza wtedy do ortodonty. Wydaje mi sie, ze chodzenie po aparat z dzieckiem,
            ktore ma jeszcze mleczaki nie jest potrzebne!
            • zuzanna56 Re: Martwie sie -mlecznę zęby a rosnące juz stałe 27.03.07, 15:20
              Nam zalecił pójście do ortodonty dentysta. Syn miał wtedy 7 lat. Ortodonta
              stwierdził że taki aparat nosi się od wieku 10 lat i poradził nam żebyśmy się
              zapisali na listę oczekujących. Po prawie 3 latach nadeszła nasza kolej i syn
              zaczął nosić aparat.
              • agnes123 Re: Martwie sie -mlecznę zęby a rosnące juz stałe 27.03.07, 16:22
                U nas było podobnie,gdyż po wizycie u ortodonty,zalecono by usunąć zęby
                mleczne,by wyrastające stałe wyrzynały się w miejscu tych usuniętych.Zalecam z
                własnego doświadczenia udać się w miarę sytuacji finansowej do stomatologa
                prywatnie w tej sprawie.
                • bozenka12 Re: Martwie sie -mlecznę zęby a rosnące juz stałe 27.03.07, 16:30
                  ok napisze cos z czym nie musicie sie zgadzac. Takie tylko moje przemyslenie...
                  Otoz faktem jest, ze zeby stale bardzo czesto, prawie zawsze wychodza za
                  mleczakami. Moja mama mi mowila, ze ja i moi bracia tez tak mielismy, mamy
                  proste zeby. Moj syn i wiele dzieci moich znajomych tez tak mialo. Maja proste
                  zeby. Czyli tak juz po prostu czesto bywa. I teraz podejscie dentystow. Trzeba
                  powyrywac mleczaki, trzeba aparat itp itd. Wydaje mi sie , ze dentysci czesto
                  na sile cos robia. Mowia nam, ze cos jest konieczne, jak wcale nie jest. Po co
                  wyrywac mleczki, zeby zeby stale wyrastaly w tym samym miejscu co mleczne,
                  skoro naturalnie stale zabki wyrastaja troche za mlecznymi a potem sie
                  przesuwaja. Nie mo potrzeby, zeby wyrastaly dokladnie w tym samym miejscu co
                  mleczaki!
                  No ale to takie moje zdanie. Jak pisalam, nie musicie sie ze mna zgadzac.
                  • zuzanna56 Re: Martwie sie -mlecznę zęby a rosnące juz stałe 27.03.07, 16:46
                    Aparat syn nosi ale mleczaków nikt nie kazał wyrywać. Same w końcu wypadły a za
                    nimi wyrosły całkiem proste zęby.
                    • agnes123 Re: Martwie sie -mlecznę zęby a rosnące juz stałe 27.03.07, 16:54
                      Właśnie tak się zastanawiam ... po co usuwać zęby mleczne?
                      Czas chyba na zmianę ortodontki ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka