Dodaj do ulubionych

proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :(

26.03.07, 18:28
Mój synek (niepełne 2 miesiące) cierpiał na kolki. Pediatra polecił nam
podawanie Esputiconu do każdego karmienia (3-4 kropelki), a karmię małego
mieszanką Bebiko 1. Kolki jako takie przesły, natomiast synka bardzo męczą
gazy, które są niezwykle bolesne, a szczególnie podczas karmienia. Wygina
się, pręży, czerwienieje na buzi, często płacze przez to. Co może być tego
przyczyną? Jak mogę synkowi pomóc? Może zmienić kropelki? Na jakie
ewentualnie? No i czy to nie za dużo, jeśli chodzi o te 3-4 krople do każdego
jedzonka?
Bardzo liczę na waszą pomoc, bo już nie mogę patrzeć jak synek męczy się
podczas jedzenia, biedak nie może się nawet najeść tak jak należy sad
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Monika
Obserwuj wątek
    • anetkamati Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 26.03.07, 18:32
      Jest coś takiego jak wiburkol są to czopki homeopatyczne pomogły w naszym przypadku.po pół rano i wieczorem
      • anetkamati Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 26.03.07, 18:33
        a butelka jaka do picia może za dużo tego powietrza łapie?
        • misiaczek85 Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 26.03.07, 18:36
          viburcol podawałam małemu, ale one działają raczej uspokajająco i akurat na te
          jego dolegliwości nie działają sad
          butelka myślę jest w porządku, antykolkowa i powietrza nie łapie. no i po
          jedzonku odbijam go porządnie. już nie wiem co jest. pewnie to minie, jak to
          lekarze mówią, ale już patrzeć nie mogę, każde jedzenie wygląda tak, że dziecko
          płacze a w międzyczasie troszkę popija mleczka. ech.. sad
          • anetkamati Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 26.03.07, 18:47
            Nie wiem co ci doradzić u mnie też tak było mały miał refluks dostał parę syropków pomogło.Mi nie wydaje się jak to lekarze mówią żeby dziecko płakało w czasie jedzenia czasami tak ale zawsze może smoczek zmień ja lubiłam nuka wyprofilowane.Wygląda na to że dobrze wszystko robisz.Powodzenia
      • rakastan Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 28.03.07, 10:45
        Prześledź dobrze swój jadłospis. Może znajdziesz problem
        • ewaw1022 Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 29.03.07, 18:36
          Witaj, nie czytałam co moje poprzedniczki pisały, więc może się powtórzę. Mój
          syn też miał okropne kolki i okazało się, że jest uczulony na białko, ja
          karmiłam piersią, ale jadłam dużo nabiału. Z tego co wiem to skaza białkowa,
          może "wyjść" na wierzch w drugim a nawet w trzecim miesiącu.
          ewa
    • maja4021 Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 26.03.07, 21:08
      a moze mieszanka nie ta.Jezeli jest uczulony na mleko to tez bedzie mial bardzo
      duuuuuuuze kolki.jezeli tak strasznie cierpi to cos jest nie tak.w naszym
      przypadku pogolo zmiana mieszanki i debridat(nie wiem jak to sie
      pisze).powodzenia idz moze do innej lekarki.
    • asik37 Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 26.03.07, 22:05
      moze porozmawiaj z lekarzem o zmianie mleka, moze na HA albo hydrolizat zeby
      wyciszyc kolki i jak wszystko bedzie OK znowu sprobowac wprowadzic normalne
      mleko
    • gosiakd1 Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 27.03.07, 09:02
      Witaj
      Generalnie jestem przeciwniczką wszelakick leków dla tak małych dzieciaczków o
      ile nie ma konieczności ich podawania. Wychodzę z założenia, że kolki mieliśmy
      my i jakos przezyliśmy, nasze dzieci też daczą sobie z tym radę. Lekarze
      przepisują różne leki, kropelki, ale sali rzadko kiedy szprycują swoje dzieci
      tymi medykamentami. Jedna lekarka powiedziała mi kiedyś, że ona swoim dzieciom,
      pomimo, iż miały dosyć mocne kolki nie dawała żadnych lekarstw a jedynie
      stosowała kładzenie na brzuszku, masarze, ostatecznie koperek. Skoro lekarz
      stawia na naturę, iż ma sobie poradzić z tym sama...
      • zuzia412 Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 27.03.07, 09:36
        gosia, nie zawsze wystarczy zdać sie na naturę. Nasze pokolenie jako dzieci nie
        doświadczało alergii, a dzisiaj to niestety robi się normą. Także odpowiedź
        typu: my też mieliśmy kolki i przeżyliśmy, nic nie wnosi do sprawy. A
        dziewczyna ma problem, dzieciątko cierpi, nie rozumiem jak można zostawić to
        tak jak jest.
        Misiaczek, ja też uważam że warto porozmawiać z pediatrą o zmianie mleka na HA.
        POzdrawiam
        • anula9927 Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 27.03.07, 09:59
          witam serdecznie. Mam 2.5miesieczna corcie. Ona tez sie prezy przy jedzeniu i
          placze mimo ze pije mleko bebilon ha. Tez ma potworne gazy. Daje jej espumisan i
          gripe water. Gazy wracaja cyklicznie co pare dni ,mala jest niespokojna i zle
          spi. Masuje jej brzuszek , zginam nozki "rowerek"-to pomaga. Klade tez na
          brzuszek. Czesto nad ranem ma takie ataki gazow i strasznie sie prezy i steka.
          Klade ja wtedy na boczki i gazy odchodza. Kazdy pediatra mowil mi ze nic wiecej
          nie zrobie to musi samo sie wyregulowac. Pozdrawiam.
        • gosiakd1 Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 27.03.07, 10:11
          Pisałam: o ile jest konieczne stosowanie leków nie ma inmego wyjścia, ale moim
          zdaniem lekarze przepisują je zbyt pochopnie. A alergie były nawet, kiedy my
          byliśmy dziećmi tyle tylko, że wtedy wysypką czy kolką nikt się aż tak bardzo
          nie przejmował. Dzisiaj słowo "alergia" to bardzo szerokie pojęcie. Lekarz nie
          jest w stanie okreslić co się dzieje z dzieckiem to najprościej zamknąć
          rodzicom usta mówiąc: alergia.
    • kasiaok3 Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 27.03.07, 10:22
      Miałam podobny problem ale u nas okazało się niestety, że mały ma skazę białkową
      Tak jak radzą dziewczyni spróbuj zmienić mleko albo porozmawiaj z lekarką może
      to zła tolerancja laktozy. U mojego synka sytuacja poprawiła się gdy
      przeszliśmy na Bebilon Pepti (nie do końca co prawda bo mały jest alergikiem
      ale zawsze to coś)Możesz podać mu Espumisan -kropelki albo zwykły koperek,
      pomaga też masowanie brzuszka i ciepłe okłady
      • misiaczek85 Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 27.03.07, 12:19
        espumisam mojemu małemu smerfowi nie pomaga, powiedziałabym że wręcz wzmaga
        tedolegliwości. A koperek koperkiem, też niewiele on może... wink
        dziękuję wam za odpowiedzi. pozdrawiam
    • lilipop Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 27.03.07, 12:35
      Sprobuj dac INFACOL, jestobojetny dla organizmu , nie wchlania sie a pomaga.
      Wiem z doswiadczenia z moim malym. Dla nas bylo to zbawieniesmile Espumisan,
      esputicon tez sie nie sprawdzily.
      • misiaczek85 Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 27.03.07, 15:20
        dziś kupiłam infacol, pokładam wielkie nadzieje w tym, jak to nic nie da, to
        idziemy do lekarza.
        • justyna9986 Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 27.03.07, 15:26
          Rewelacyjne na kolki i gazy sa kropelki Sab Simplex.
          Niestety dostepne sa tylko w Niemczech lub
          Austrii.Jesli masz kogos to popros o przywiezienie.
          Bardzo polecam.
          • jo_rat Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 04.04.07, 22:43
            Potwierdzam.
            Nasze maluchy (dzisiaj 6lat,8 i 12lat) tez brały Sab Simplex. Podobno jest juz
            w aptekach w Polsce. Własie kuzynka napisała do mnie ze je kupiła.
        • bea-ta Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 27.03.07, 15:37
          Prężenie i płacz w czasie karmienia jest efektem tego, że na drodze odruchowej w
          trakcie ssania pobudzana jest perystaltyka jelit i jesli dziecko jest zagazowane
          to perystaltykę ta może odczuc boleśnie.
          Przyczyny gazów to:
          - zły smok- za duża dziurka
          - zła technika karmienia- maluch xle obejmuje smok, płacze w trakcie jedzenia,
          nie wypelniony jest smok całkowicie jak ssie- dobrze zainwestowac w butelke
          antykolkowa Browna
          - żarłoki częsciej cierpia na gazy - jedza szybko, łykaja duzo powietrza
          - laktoza jest te zwinna - cukier mleczny, bo z powodu niedojrzalości ukł.
          pokarmowego niemowlęta mają fizjologicznie niższy poziom laktazy jelitowej,
          nierozlozona laktoza gnije w jelitach i daje wzdęcia- wyjście podawanie
          mieszanki o obni zonej zaw. laktozy( bebiko zwykłe, nawet bebilon HA maja sporo
          laktozy) - mieszankea z wyboru , ale nie tania i dostepna w aptece - NAN HA
          SENSITIV- polecam!!!, ew. bebiko omneo
          - gazy moga być efektem nadwrazliwości ukł. pok. niedojrzałego na baiłko, ściana
          jelit jest bardziej przepuszczalna na alergeny u młodszych niemowląt- mieszanki
          HA w pierwszych 6mz mimo braku zagrożenia alerggi w rodzinie- zalecenia
          alergiologów- nie pediatrów
          Układaj dziecko przed jedzeniem i w ciagu dnia na brzuszku. Czy to infacol,
          bobotic, espumisan- wszytsko to te same preparaty symeticony w stężeniu tego
          leku najwi ększwe jest w infacolu- podajesz do każdego karmienia miarkę, a
          najlepiej niemiecki sabsimplex- jeszcze większe stężenie symeticonu- preparat
          nieszkodliwy, bo nie wchłania się i wydalanyy jest w postaci niezmienionej.
          Układaj dziecko na brzuchu w ciagu dnia- nic nie da symeticon i koper, jak
          dziecko lezy stale na plecach, w kocykach, czy na boku- leżenie , noszenie na
          brzuchu masuje go i pobudza prace jelit, położenie przed karmieniem na brzuchu
          ułatwi prukanie w czasie jedzenia. Mam nadzieje, ze nikt nie pali w domu?To oraz
          nerwowa atmosfera sprzyjają kolką. Zmień mleko - zdecydowanie jestm za HA i
          obniżonym poz. laktozy- stopniwo mieszając, tak, zeby w ciagu dobrzy przejśc na
          nowa mieszankę.
          Można do mieszanki podac probiotyk- Lacidofil, lakcid- uzupełni niedojrzala
          flore jelit i ułatwi wypróznienia.
          Możesz do herbatki koperkowej podac woe koperkową- zwróc uwage czy nie nasila
          koper wzdęć- to, że dziecko więcej pruka to tak ma być, preparaty ułatwiaja
          wydalanie gazów na zewnatzr czego efektem jest prukanie!!!
          Zmień butekę. Nie karm płaczącego dziecka nałyka się więcej powietrza niz zje.
          Jaki preparat dostaje witaminowy maluch- czasem gazy sa efektem nadwrażliwości
          na cebionmulti- olejek pomarańczowy, czy vigantol- kw. arachidowy i pomaga
          zmiana na rzt. wodny wit. D3 czy juvitmulti.
          Czasem nic nie pomaga tylko czeba przeczekać, bo kolka tez jest objawem złego
          unerwienia jelit, złej pracy jelit- np. zbyt wola perystaltyka wtedy pomaga
          debridat- dz. p/ skurczowo i p/ bólowo, czasem to objaw alergii i trezba
          zastosowac nutramigen, ale najpier to mleko które wymieniłamsmileBeata
    • hanna115 Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 27.03.07, 16:43
      Moze to nieodpowiednie mleko, ja karmiłam piersią dwoje dzieci,stosowałam
      diete,ale miałam tez takie problemy nic nie pomagało ani ciepłe okłady na
      brzuszek ani wszystkie inne sposoby, Viburkol,Espumisan nic nie
      działało .Dzieci miały kolki,reflux,w koncu pani doktor stwierdziła ze
      niedojrzały ukł.pokarmowy zleciła (w obu przypadkach)Debridat-to pomogło moim
      dzieciom podawałam córci do 8 m-ca,dla synka do 12m-ca życia.
      • joanna2001 Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 27.03.07, 17:03
        polecam wodę koperkową Gripe Water. Daje się dziecku jedną łyżeczkę,więc nie
        napełnie brzuszka dużą ilością płynów. Polecam, mojemu synowi tylko to
        pomagało. Kupuje się w aptece bez recepty.
    • martyna1201 Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 28.03.07, 08:01
      Nam pomogło Gripe Water.Mały z kolką męczył się miesiąc, a po podaniu tego
      specyfiku była natychmiastowa zmiana.
    • blou1 Zapalenie ucha 28.03.07, 17:26
      Mój synek płakał przy karmieniu kiedy miał chore uszy. Podczas ssania naprężał
      mięśnie i uszko bardziej bolało. Skonsultuj uszka z lekarzem!
      • misiaczek85 Re: Zapalenie ucha 28.03.07, 18:03
        to na pewno nie to, on ma typowo kolkowe dolegliwości. poza tym lekarz go
        oglądał, badał też uszy i jest wszystko w porządku.
        na razie zastosowaliśmy infacol - jest o niebo lepiej. tak więc jestem dobrej
        myśli smile
    • guniaa4 Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 28.03.07, 22:33
      czesc ! moja córeczka ma 10m. i ma od urodzenia kolki i gazy nocne takze nie
      jestes sama . ja robiłam wszystkie badania oraz zmieniałam mleko i nic
      ciogle to samo nie martw sie kiedys to minie .
    • agahin Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 04.04.07, 16:54
      Proponuję zmiane mleka. Ja na początku karmiłam piersią w 8 miesiącu zaczęłam
      przestawiać na butelkę. Podałam NAN i wszystko było dobrze, podałam Bebiko to
      dostał taką biegunkę, że ho ho(to była jedyna biegunka jaką przeszedł a za dwa
      dni kończy roczek). Na Bebiko źle zareagował też synek mojej siostry( nie
      karmiła piersią). Lekarka zaleciła podawanie Nurtamigenu(też działa
      antykolkowo). Mały dostawał Nutramigen do 7 miesiąca (dzisiaj kończy 8 miesiąc)
      a później siostra przeszła na NAN i wszystko jest OK. I jeszcze jeden przykład.
      Kobieta która rodziła ze mną w jednym szpitalu karmiła do 3 tygodnia piersią
      potem Bebiko i rewolucja pokarmow u dziecka, lekarka zaleca mleko dla alergików
      nie pamiętam jakie ale napewno kupowała je w aptece. Po 2 miesiącach podawania
      przechodzi na NAN i wszystko gra (jej córcia rodzia się w tym samym dniu co mój
      synek). A na "pocieszenie" rewolucje kolkowo-gazowe jeżeli już są to trwają
      najczęściej do końca 3 miesiąca krztałtuje sie wtedy układ pokarmowy. Mimo, że
      karmiłam piersią, trzymałam dietę to mojego synka kolki ni ominęły. Ja
      podawałam wodę koperkową, pomagało tyle o ile. A jak skończył 3 miesiące jak
      ręką odjoł jakby nie to samo dziecko. Podobnie było u szwagierki koniec 3
      miesiąca-koniec kolek.
    • ruda110 Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 04.04.07, 20:50
      Chciałam zapytać czy Twoje maleństwo często płacze lub czy niepokoi Cię ocś
      jeszcze w Jego zachowaniu? Pytam, bo u nas kłopoty zaczęły się dość podobnie.
      • misiaczek85 Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 05.04.07, 18:42
        maly zachowuje sie calkiem normalnie, nie zauwazylam nic niepokojacego poza
        tymi bolesnymi baczkami. czasem zaplacze, a raczej zakwili w ciagu dnia
        (niekoniecznie podczas jedzenia) gdy idzie baczek albo robi kupke.
        ale juz jest duzo lepiej - podaje infacol, teraz juz zdecydowanie rzadziej
        placze przez dolegliwosci kolkowe smile
    • magdaszum Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 05.04.07, 15:48
      Sprobuj odstawic te wszystkie medykamenty i herbatki koperkowe, bo taka ilosc
      lekow tego rodzaja rowniez dziala "gazopednie" i odczekaj pare dni, lekarze
      zawsze cos zapisza bo tego sie od nich oczekuje, ja gdy karmilam piersia pilam
      herbatki mlekopedne, podawalam mlodemu wszystko co bylo mozliwe a kolki dalej
      byly - gdy tylko wszystko odstawilam minelo natychmiast.
      Poza tym moze taka juz jego natura ze troszke sie meczy podczas jedzenia,
      przeciez z reguly takie maluchy zalatwiaja sie podczas jedzenia, a kupki robi
      normalne i regularnie ??
      Pozdrawiam i zycze wytrwalosci takie historie zwykle mijaja ok 3,4 miesiaca
      • misiaczek85 Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 05.04.07, 18:43
        kupki robi co 1-2 dni, uregulowal sobie ich ilosc ostatnio, wczesniej byly 3-5
        dziennie.
        a, kupki sa normalne, tzn prawidlowe, bez sluzu ani zadnych innych takich smile
      • beur Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 24.04.07, 16:39
        acha !była bym zapomniała ! kochane mamy - owijajcie swoje maleństwa ciasno w
        kocyk albo cokolwiek innego !u mojego synka który ciągle jeszcze ma kolkę i
        jest dość nerwowy pomaga tylko to. często działa na zasadzie " jak nożem
        uciął "- wrzask milknie w sekundę i dzieciaczek się nie męczy. to stary
        wypróbowany sposób , większość z nas była tak owijana / popytajcie swoich mam i
        babć . musicie owinąć naprawdę dość ciasno z rączkami wyprostowanymi wzdłuż
        tułowia. i nie zniechęcajcie się jeśli maluch protestuje , jeśli krótko
        poowinięciu się uspokaja to wszystko ok. czuje się jak u mamy w brzuszku.
        polecam też uspokajanie włączoną suszarką do włosów , jej szm świetnie uspokaja
        wiele dzieci z kolką . u mnie nie pomaga nic poza tymi dwiema rzeczami.
        wszystkim mamom kolkowców ( i sobie też ) życzę dużo cierpliwości i mocnych
        nerwów.
    • beur Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 24.04.07, 16:22
      te gazy to jeden z objawów kolki. mam 9 msc syna i niestety też się tak męczy.a
      esputicon według doświadczonech starych pediatrów podawany zbyt długo i w zbyt
      dużych dawkach może uszkadzać słuch. podobno najbezpieczniej jest podawać nie
      więcej jak 2x2 kropelki przez 7 dni i 7 dni przerwy i od nowa . z espumisanem
      tak samo.
    • beur Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 24.04.07, 16:41
      te gazy to jeden z objawów kolki. mam 9 tyg. syna i niestety też się tak
      męczy.a esputicon według doświadczonech starych pediatrów podawany zbyt długo i
      w zbyt dużych dawkach może uszkadzać słuch. podobno najbezpieczniej jest
      podawać nie więcej jak 2x2 kropelki przez 7 dni i 7 dni przerwy i od nowa . z
      espumisanem tak samo.
      • pacjent21 Re: proszę o pomoc!!! jest coraz gorzej :( 24.04.07, 17:25
        proponuje sprawdzic metode bardzo doświadczonej pediatry. Przed karmieniem podac
        dziecku 2-3 łyżeczki przegotowanej letniej wody. U nas pomogło!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka