gania76 31.03.07, 18:26 I co teraz? Czy to może być niebezpieczne? Rtęć rozleciała mi się po płytkach w kuchni, trochę zamiotłam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
coffee44 Re: Stłukłam termometr rtęciowy 31.03.07, 18:51 Taka rtęc jest niegroźna, podobno nawet połknieta nie jest szkodliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
edi77 Re: Stłukłam termometr rtęciowy 31.03.07, 20:47 Niegrozna jest rtec metaliczna, ale jej opary sa bardzo szkodliwe. Jak mozesz to wez kromke chleba i pozbieraj wszystko co sie da, jak bedziesz zamiatala to ona sie rozsypie na jeszcze mniejsze kuleczki. NIE ODKURZAJ !!!! bo to rozpyli rtec po calym mieszkaniu. Duzo wietrz. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka771 Re: Stłukłam termometr rtęciowy 31.03.07, 23:34 pozbieraj rtęć i zamknij w słoiku, tak robią w szpitalu tylko nie wiem, co dalej ze słoikiem Odpowiedz Link Zgłoś
donerkasia Re: Stłukłam termometr rtęciowy 01.04.07, 10:46 rtec jest bardzo szkodliwa! w postaci metalicznej takze, gdyz mocno paruje. opary sa bardzo szkodliwe!!! nalezy jak najdokladniej zebrac rtec np. za pomoca kartki papieru - zbijajac rtec w jedna kulke i zamknac w szczelnym naczyniu, a mieszkanie jak najdluzej i bardzo dokladnie wietrzyc!!!! ps. polkniecie rteci jest bardzo lekkomyslne, gdyz Hg kumuluje sie w naszym organizmie i moze powodowac w przyszlosci np. wady plodu! Odpowiedz Link Zgłoś