Dodaj do ulubionych

Dziwny przebieg rota

14.04.07, 21:18
Nie wiem czy to był na 100% rota ale napewno jakaś wirusówka jelitowa, bo
chorowała cała rodzina. Juz myślałam, ze mamy wszystko za sobą a dzisiaj synek
po 4 dniach bez wymiotów i 3 dniach diety wymiotował 3 razy. Wczoraj powoli
zaczęłam wprowadzać nabiał, dziś pierwszy raz dostał kaszke i jabłko i właśnie
chyba to jabłko mu zaszkodziło, bo było widać kawałki.

Czy miał ktos podobnie? To nie była nasza pierwsza taka wirusówka i
postępowałam tak jak zawsze, ale nigdy nie było ponownych wymiotów. Moze za
szybko wprowadziłam nabiał?
Obserwuj wątek
    • magdamroziuk Re: Dziwny przebieg rota 14.04.07, 21:37
      U nas po tygodniu wróciły wymioty. Lekarka podejrzewała raczej adenowirusa -
      ale bez badań klinicznych. My przechodziliśmy wszyscy i ok 80% przedszkola.
    • madziulaw Re: Dziwny przebieg rota 14.04.07, 21:37
      Mielismy tak, że po kilku dniach objawy wróciły. pediatra wezwany do domu
      stwierdził, że włączyła się jakaś bakteria. przepisał nifuroksazyd. i przeszło
      błyskiem. polecam ten syrop. dwukrotnie uratowal nas przed szpitalem.

pozdr
      • zeb1 Re: Dziwny przebieg rota 14.04.07, 22:45
        Dawałam mu Nifuroksazyd przez 2 dni, ale jak poczuł sie lepiej przestałam, moze
        to błąd. Dzis znowu zaczęłam podawac, ile dni mam go dawac? czy stosowałaś jakaś
        ścisłą dietę?
        • zeb1 Re: Dziwny przebieg rota 14.04.07, 22:47
          Co to jest ten adenowirus??
        • mooh Re: Dziwny przebieg rota 14.04.07, 22:50
          Wiem, ze po rota można mieć przejściową nietolerancję laktozy. Gdy odbuduje się
          właściwa flora i zregeneruje śluzówką, nietolerancja mija. Może stąd złe
          samopoczucie u Twojego dziecka.
          My wszyscy przechodziliśmy infekcję rotawirusową (bo to chyba był rota) 3
          tygodnie temu. Przyznam, że do dziś nie doszliśmy zupełnie do siebie. Dziecko
          pod względem dolegliwości jelitowych już jest ok, ale my - dorośli (3 osoby)
          jeszcze nie bardzo.
    • db61 Re: Dziwny przebieg rota 15.04.07, 15:53
      Dzień dobry Pani,
      wydaje mi się, że niechcący popełniła Pani parę błędów
      1/ przewód pokarmowy po zakażeniu wirusowym lub bakteryjnym może najbardziej
      reagować na produkty mleczne, powinna Pani zastosować przez pewien czas [jeśli
      to oczywiście możliwe] dietę bezmleczną i bezglutenową,
      2/ jeśli lekarz przepisał nifuroksazyd to brał pod uwagę zakażenie bakteryjne
      przewodu pokarmowego [lek ten nie działa na wirusy], lub podał ten lek osłonowo?
      3/ pomimo tego, że nifuroksazyd nie niszczy fizjologicznej flory przewodu
      pokarmowego, osobiście, zwłaszcza dziewczynce podawałbym podczas zakażenia
      probiotyk [lakcid, lacidofil, trilac] i leki osłaniające
      4/ odstawiła Pani lek, który nie wchłania się z przewodu pokarmowego po dwóch
      dniach, mógł on nie zdążyć "przepasażować" do końca przewodu pokarmowego!
      zdarza się, że lek przechodzi przez przewód pok. dziecka, nawet przez 3 dni !
      Być może to jest przyczyna nawrotu zakażenia... bakteryjnego??
      5/ inna przycczyna to wprowadzenie zbyt dużej ilości potraw stałych [nabiału?]
      podczas jednego dnia
      6/ proszę uprzejmie przeprowadzić sztuczkę trochę starszych pediatrów :
      a/ ilość = wprowadzane pokarmy mogą być nawet miksowane [mniejsze obciążenie
      przewodu pokarmowego]
      b/ cierpliwe mamy wprowadzają regularnie po jednej nowości dziennie [potem
      wiedzą dokładnie w przypadku nietolerancji - co szkodzi maleństwu]
      życzę zdrowia,
      troszeczkę starszy pediatra
      • zeb1 Re: Dziwny przebieg rota 15.04.07, 20:02
        Dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi.

Ja podejrzewałam, ze przyczyną było zbyt szybkie wprowadzenie potraw mlecznych.
        teraz bede wprowadzać po woli i po jednej dziennie, żebym wiedziała co zaszkodzi
        w razie czego. Mój pospiech wynikał z tego, ze mam trojaczki i dzieci zawsze
        wszystko robią razem, jedzą tez. Strasznie trudno odmówić dziecku jedzenie,
        jeśli rodzeństwo właśnie je. Tym bradziej, ze dieta trwała juz 4 dni.
        • zeb1 Re: Dziwny przebieg rota 15.04.07, 21:14
          Dzieci śpią, wiec teraz jeszcze raz dokładnie przeczytałam co Pani napisała.

Troche mnie zdziwiło to co Pani napisała odnośnie Nifuroksazydu. Co prawda
          lekarz przepisał to bez badania dziecka ale po rozmowe telefonicznej. Ja jestem
          pewna, ze to był wirus, bo chorowała cała rodzina bliższa i dalsza, razem
          przeszło 10 osób). Moze faktycznie podała ten lek bardziej osłonowo. Dostaliśmy
          tez czopki na wymioty Torecan, które błyskawicznie pomogły.

Podawałam leki osłonowe - lakcid. A tak z ciekawości spytam, czemu to takie
          ważne dla dziewczynki?

Jak długo powinnam podawac Nifuroksazyd?

Jeszcze raz serdecznie dziękujesmile)

• db61 Re: Dziwny przebieg rota 16.04.07, 16:16
            Dzień dobry ponownie,
            1/ nifuroksazyd - hamuje syntezę białek tylko komórek bakteryjnych - podawałbym
            minimum 4 dni [probiotyk - może być w zmniejszonej dawce, ale minimum trzy dni
            dłużej!]
            2/ przebieg zakażenia - rzeczywiście przemawia za zakażeniem wirusowym
            3/ Torecan - działa tylko objawowo [amniejsza objawy, nie usuwając przyczyny]
            4/ podawanie probiotyku w przypadku zakażenia bakteryjnego przweodu pokarmowego
            jest bardzo ważne, bo zmniejsza prawdopodobieństwo przeniesienia "złych "
            bakterii do układu moczowego [u dziewczynek jest trochę bliżej]
            ps
            jestem specjalistą chorób dziecięcych - meżczyzną
            pozdrawiam
            życzę zdrowia,
          • omamamia1 Re: Dziwny przebieg rota 16.04.07, 16:43
            lekarz zlecił dla dzieci torecan,przecież on jest wyłacznie dla dorosłych bo
            działa na ośrodkowy układ nerowy i ma masę skutków ubocznych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka