miki229 16.04.07, 10:15 Cześć Dziewczyny,mam pytanko:muszę iśćz moją 11-miesięczną córką na morfologię.Proszę powiedzcie skąd pobierają krew??Bardzo proszę o odpowiedz.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: Takim maluchom najczęściej z palca 16.04.07, 10:19 o ile jest to sama morfologia. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania Re: Takim maluchom najczęściej z palca 16.04.07, 10:47 U nas brali z przegubu dłoni (synek był trochę starszy) wcześniej czasem z żyły na wierzchu dloni. Z palca nigdy nie miał pobieranej bo podobno nie jest miarodajna dla niektórych parametrów (tak słyszałam od lekarki i w szpitalu gdzie mały się urodził) Odpowiedz Link Zgłoś
anna_was Re: Takim maluchom najczęściej z palca 16.04.07, 16:55 Wbijaja igle do żyły na dłoni i krew zcieka ... mojej 4 miesiecznej corce tak robia co 6 tygodni bo chodzimy do hematologa Odpowiedz Link Zgłoś
klassa1 Re: Morfologia??? 16.04.07, 11:59 No to zanim pójdziesz, zadzwoń do laboratorium i ZAPYTAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bo możesz trafić na rzeźnię - tak jak ja trafiłam - pobierali małej z GŁÓWKI!!!! miała potem w miejscu pobierania siniaka. A tak ją te małpy mocno trzymały że na twarzy też miała wybroczynkę. Później byłam gdzie indziej (żeby potwierdzić wynik) i pobrali jak CZŁOWIEKOWI z rączki. Odpowiedz Link Zgłoś
honoratawww Re: Morfologia??? 16.04.07, 12:04 synkowi pobierali 2 x z palca nie było tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
olusia_mala Re: Morfologia??? 16.04.07, 12:03 U nas zawsze pobierali albo z wierzchu dłoni albo ze zgięcia łokciowego. Siniaków raczej nie da się uniknąć w miejscu pobrania, bo takie maleństwo ma jeszcze słabe naczynka krwionośne. A z palca to chyba pobierają w jakimś ciemnogrodzie - może 20 lat temu tak pobierali, ale dzisiaj?... Odpowiedz Link Zgłoś
honoratawww Re: Morfologia??? 16.04.07, 12:06 Zgadza się w Ciemnogrodzie. W Warszawie pewnie pobierają laserowo. Odpowiedz Link Zgłoś
olusia_mala Re: Morfologia??? 16.04.07, 12:10 o laserowym pobieraniu nie słyszałam, ale o pobieraniu bezpośrednio z żyły- owszem Odpowiedz Link Zgłoś
honoratawww Re: Morfologia??? 16.04.07, 12:17 A słyszałaś o zrostach w żyłach po częsty pobieraniu krwi. Pobieranie z palca jest mniejszą ingerencją. Znajdż żyłę u tak małego dziecka. Czasem trzeba pobrać krew z żyły np. na grupę, żelazo, ASO, próby wątrobowe, ale jeśli nie trzeba to po co. Odpowiedz Link Zgłoś