Dodaj do ulubionych

Pytanie do lekarza - krwinki białe

07.01.25, 21:22
Norma jest od 4 - 10.
Ja mam 3,83 - chodzi o bazofile ( mam 0,5% a norma jest od 1,0 - 2,0 )
Reszta morfologii w normie.

Biorę leki mogące powodować agranulocytozę, która prowadzi do śmierci ( posocznica).
Panikować ?? Gonić do lekarza z tym wynikiem ??
Badanie robiłam tydzień temu. Czy uspokoić się ?
Nie panikować ? Stres nie sprzyja nadczynnosci tarczycy, którą leczę sad
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Pytanie do lekarza - krwinki białe 07.01.25, 21:23
      Chyba nikt nie wie, o co chodzi, ja też nie. Nie panikować, zapisać się do lekarza i uzyskać odeń maksimum informacji.
    • blahblah2 Re: Pytanie do lekarza - krwinki białe 07.01.25, 21:33
      Teraz sprawdziłam, ja miałam kiedyś aż 1 i żyje. Ale to ja, nie łatwo i szybko można umrzeć🤪 widocznie jeszcze się w życiu muszę nameczyc. musisz się skonsultować że swoim lekarzem
    • b.bujak Re: Pytanie do lekarza - krwinki białe 07.01.25, 22:08
      nie panikowac; zakresy referencyjne nie są sztywne;
      powtórzyć badanie zlecając rozmaz ręczny;
      w przypadku ewentualnych odchyłek w powtórzonym badaniu do lekarza dla spokoju
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Pytanie do lekarza - krwinki białe 07.01.25, 22:13
      Przyczyną obniżonych bazofilii może być nadczynność tarczycy, więc może leczenie nie jest dobrze ustawione?
      Ja bym się przeszła do lekarza.
      • kewa.90 Re: Pytanie do lekarza - krwinki białe 07.01.25, 22:26
        Nawet jeśli tsh, ft3, ft4 są w normie?
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Pytanie do lekarza - krwinki białe 07.01.25, 22:34
          internet twierdzi, że:

Niskie bazofile w wynikach morfologii krwi mogą mieć wiele przyczyn, choć zwykle łączy się je z nadczynnością tarczycy czy nadczynnością kory nadnerczy.
          Zbyt niska liczba bazofili ujawnia się także przy owulacji, w okresie po przyjmowaniu niektórych leków (progesteron, kortykosteroidy), a także w przebiegu pokrzywki (wysypki alergicznej) i po innych reakcjach alergicznych.
          Dodatkowo liczba bazofili spada u osób narażonych na długotrwały, intensywny stres.
          Oczywiście jeśli wykazano w badaniach stężenie bazofili za niskie - zwłaszcza, jeśli inne parametry są w normie, a pacjent nie ma innych objawów - nie stanowi to powodu do niepokoju.
    • celandine Re: Pytanie do lekarza - krwinki białe 07.01.25, 22:26
      Ja mam od dawna ok 2500 białych krwinek po lekach i nadal a lekarz zupełnie nie zwraca na to uwagi, i nikt mnie nie straszył śmiercią, natomiast nie mam pojęcia jakie leki bierzesz i czy w tym wypadku to może być groźne.
    • cottonrose Re: Pytanie do lekarza - krwinki białe 07.01.25, 22:34
      Z agranulocytoza to bys na forum nie siedziala. Granulocytopenia zatem jak juz. Natomiast to raczej mowi o poziomie neutrofili, bo tych jest najwiecej, jak pamietam ze szkoly a nie wybiorczo bazofili.
      Pododawaj sobie wartosci bezwzgledne to bedziesz widziec. Jak masz powyzej 500 to przezyjesz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka