Dodaj do ulubionych

Wgłobiebie jelit

19.05.03, 11:51
Moje dziecko przeszło właśnie tydzień temu zabieg odgłobiabia jelita
cienkiego metodą gazową. teraz czuje się wyśmienicie, lata jak opętany, lecz
ciągle martwimy się czy aby ta dolegliwość się nie powtórzy. Stąd pytanie,
czy wgłobiebie jelit może się powtórzyć i jeśli tak to jak temu zapobiec?

Dzięki
Obserwuj wątek
    • cydorka Re: Wgłobiebie jelit 19.05.03, 11:59
      Witaj, a w jakich okolicznosciach doszlo do tego wglobienia? Napisz tez prosze
      zeby inne mamy wiedzialy jakie byly objawy? Wiesz co u ludzi to nie wiem
      (jestem weterynarzem) ale u zwierzat zdarzaja sie nawroty tzn tendencje do
      czestszych skretow, wglobien itp ale jak to jest u dzieci?. Wiem tez ze u
      zwierzat jet pare czynnikow sprzyjajacyh. Ale jakos poz a ruchem intensywnym
      bezposrednio po posilkach inne mi nie pasuja. Jestem ciekwa napisz cos wiecej
      Cydorka
      • ajaros Re: Wgłobiebie jelit 19.05.03, 12:09
        Odpowiem na to krótko: dzieciak od rana dziwnie się zachowywał - płakał bez
        powodu dość mocno, średnio około minuty co piętnaście. W międzyczasie był
        wesoły i rozkoszny, jak tylko dzieci mogą być. Rano zrobił jeszcze kupę
        (normalną choć teraz wiem, że może zawierać krew i śluz). Stwierdzilismy, że
        pewnie się czyms zatruł i teraz dostał bóli brzucha. Około dwunastej
        wymiotował - bóle nie ustapiły. O czternastej znowu wymiotował. Na moment
        zrobiło się lepiej, ale po pietnastu minutach znowu ból. Nie czekalśmy dłużej
        tylko czym prędzej pojechaliśmy do szpitala dziecięcego na Niekłańską w
        Warszawie. Diagnoza poparta badaniem USG była jednoznaczna - wgłobiebie jelita
        cienkiego w grube. Remek od razu wylądował na stole operacyjnym (odgłobienie
        nastąpiło tak jak wspomniałem wczesniej po zastosowaniu enemy gazowej). po pół
        godzinie mieliśmy bąka przy sobie. Spał sobie jeszcze godzinkę (zabieg przy
        pełnej narkozie). Później niestety musiał zostac jeszcze dwa dni na obserwacji.

mam nadzieję że opisałem to wystarczająco szczegółowo, i nie życze żadnemu
        rodzicowi przechodzic tego ze swoim bąkiem
    • cydorka Re: Wgłobiebie jelit 19.05.03, 13:11
      dzieki za odpowiedz ale mnie caly czas nurtuje pytanie jaka jest przyczyna
      takich rzeczy u dzieci. Ciekawam w jakim Remek jest wieku. a swoja droga to
      dobrze ze wykazaliscie sie czujnoscia a lekarze sprawnoscia i szybciutko bylo
      po wszystkim. Mam nadzieje ze to sie juz nie prztrafi
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka