Dodaj do ulubionych

HLHS a szpital w Łodzi

27.04.07, 10:46
Właśnie się dowiedziałam, że nasz synek z wykrytym HLHS, który ma przyjść na
świat w czerwcu 2007, dostał skierowanie do Łodzi... Cały czas nastawialiśmy
się na poród i operację w Krakowie, więc jestem całkowicie zdezorientowana.
Nie wiem, jakie mają wyniki w przeprowadzaniu tego typu operacji, kto sie tam
zajmuje serduszkowymi dzieciaczkami? Czy możecie napisać o swoich
doświadczeniach z łódzkimi szpitalami? Naczytałam się o prof. Malcu i
Prokocimiu i to mnie trochę uspokoiło, a teraz taka wiadomość...
Obserwuj wątek
    • alrada Re: HLHS a szpital w Łodzi 27.04.07, 11:11
      Zapewne odezwią się rodzice dobrze zorientowani w temacie al e tak na szybko
      jeśli jeszcze nie dotarłas :
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=52591858&a=52603094
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=35445756&a=35534944
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=34966446&a=35051827
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=31357298&a=32476447
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=27776804&a=31528400
      Życzę szczęsliwego rozwiązania i zdrówka dla maluszka.
      Pozdrawiam ciepło
      ola

• kamilka110 Re: HLHS a szpital w Łodzi 27.04.07, 11:18

• marcin.dominik Re: HLHS a szpital w Łodzi 27.04.07, 15:01
      Witaj,
      prof. Moll jest równie wybitnym kardiochirurgiem co prof. Malec. Mój syn przeszedł dwie operacje w Łodzi i z pełną odpowiedzialnością mogę "polecić" ten ośrodek. W zeszłym roku przeprowadzono bodajże 340 operacji związanych z HLHS (wszystkie etapy). Skuteczność leczenie jest porównywalna z Krakowem. Dodatkowo faktem przemawiającym za związaniem się z tym ośrodkiem jest wzorowa współpraca pomiędzy kardiologami a kardiochirurgami!

Decydując sie na wybór ośrodka należy również zwrócić uwagę na przebieg leczenia pooperacyjnego: kontrole, możliwość pilnego kontaktu, formę w jaki sposób traktowane są dzieci i rodzice. Istotny jest również średni czas oczekiwania na kolejny zabieg operacyjny. Mój Mikołaj przy wyjściu po I etapie miał wyznaczoną kontrolę (miesiąc po wyjściu), kiedy to wyznaczono termin II etapu. Który został przeprowadzony w 6 mcu życia - chyba w najbardziej optymalnym momencie. Czas wykonywania jest bardzo istotny ponieważ determinuje jakość życia naszych dzieci jak również przebieg pooperacyjny. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na różnice w technice operacyjnej, które moim zdnaniem przemawiają za Łodzią - np II etap nie jest przeprowadzany w głębokiej hipotermii z wyłączeniem pracy serca i sztucznego krążenia.
      Nigdy nie wątpiłem w słuszność mojego i mojej żony wyboru, a z pewnych względów, które również można znaleźć na Naszym Forum, jestem przekonany, że dokonaliśmy odpowiedniego wyboru decydując się na Łódź. Oczywiście przedstawiam tu tylko i wyłącznie moją subiektywną ocenę, którą musisz zweryfikować i podjąć samodzielnie tę wyjątkowo trudną decyzję. Wasz Maluszek miał wielkie szczęście, że wiecie o wadzie przed narodzinami. Macie czas na przygotowanie się i zapewnienie Małemu Czlowieczkowi najlepszej możliwej opieki medycznej.

Pozdrawiam i życzę wszystkiego co najlepsze dla Waszego Maluszka, a dla Was wiele siły. W razie potrzeby chętnie odpowiem na inne Wasze pytania, mój email: marcin.dominik@gazeta.pl
      • w_welniak Re: HLHS a szpital w Łodzi 27.04.07, 21:37
        Zgadzam sie w 100% z Marcinem. Prof. Moll jest naprawde wybitnym fachowcem i
        bardzo wspanialym czlowiekiem. Z tego co wiem decyduje sie ratowac wszystkie
        chore dzieci,nawet te co wydawalo by sie, ze maja nikle szanse. Poza tym juz po
        operacji w czasie kontroli w poradni zawsze dziecko jest dokladnie badane,
        wykonywane jest EKG i echo serca.
        Ja równiez mialam to szczescie,ze wade mojego dziecka, tez HLHS wykryto jeszcze
        gdy bylam w ciazy (w 22 tyg.). Dzieki temu moglam zrobic dokladne badania -echo
        serca plodu równiez w Lodzi u prof. Respondek, a potem urodzic mala w ICZMP. Od
        razu po urodzeniu fachowo zaopiekowano sie moja córka. Znalazla sie na
        neonatologii, gdzie wykonano podstawowe badania i przekazano dziecko na
        kardiologie. Potem byla operacja, kardiochirurgia i po wielu, wielu dniach
        moglam dziecko zabrac do domu. Obecnie Madzia skonczyla 11 miesiecy, przeszla
        oprócz I etapu,1 cewnik, balonikowanie luku aorty,operacje- dodatkowe
        zespolenie BT (szant), poniewaz niestety zwezyl sie jej luk aorty. W jej
        przypadku nie mozna bylo wykonac II etapu w okresie 6-7 miesiecy. Bedzie miala
        go w najblizszym czasie. Balonikowanie i zaloze dodatkowe zespolenie uratowalo
        jej zycie. Obecnie czuje sie dobrze.
        Nigdy nie zalowalam swojej decyzji wyboru osrodka w Lodzi. Przed porodem mialam
        ten sam dylemat co ty.Bylo mi trudno podjac decyzje. Dzis wiem, ze wybralam
        wlasciwie. Oczywiscie tak jak Marcin uwazam, ze jest to moja subiektywna ocena .
        Ty musisz sama byc pewna swojego wyboru.
        Serdecznie pozdrawiam. Badzcie silni, a dla dzidziusia zycze wiele, wiele
        dobrego,no i zdrówka przede wszystkim.

Wanda mama Madzi (hlhs) i Julitki
    • ola_lignar Re: HLHS a szpital w Łodzi 28.04.07, 11:28
      Z pewnością wybór szpitala w którym będzie leczone dziecko nie jest łatwą
      decyzją ale trzeba ją podjąć i mieć nadzieje że będzie dobrze a lekarze zrobią
      wszystko co tylko możliwe i najlepiej jak potrafią, ja w to wierze i z pewnością
      wierzą w to wszyscy rodzice bez względu na to, gdzie są leczone ich dzieci, bo
      wszyscy mają wspólny cel - ich dobro zdrowie i życie. Oprócz prof. Molla i Malca
      HLHS operowany jest też chyba w Katowicach przez dr Pająka i w Poznaniu przez
      prof. Wojtalika, spróbuj poszukać na forum kontaktu z rodzicami dzieci leczonych
      w tych ośrodkach na pewno podzielą się swoimi doświadczeniami.
      Pozdrawiam i zycze powodzenia
      ola
      • marcin.dominik Re: HLHS a szpital w Łodzi 28.04.07, 15:05
        Olu,
        Procedura Norwooda z najlepszym skutkiem jest stosowana w Łodzi i w Krakowie. Stosując brzydkie porównanie, jest to tak samo jak z serwisami samochodów. W każdej Autoryzowanej Stacji Obsługi powinni naprawić Ci auto na tym samym poziomie. Rzeczywistość jest jednak taka że w jednym zrobią to lepiej, a w drugim gorzej...
        • ola_lignar Re: do Marcina... 28.04.07, 17:13
          Wiem, że Łódź i Kraków to wiodące ośrodki w Polsce jeśli chodzi o leczenie HLHS,
          mieszkam w Krakowie, byłam operowana przez tutejszych kardiochirurgów i znam
          wielu pacjentów tej kliniki, wiem również, że bardzo dobre wyniki ma prof. Moll
          w Łodzi ale to nie znaczy, że dr Pająk czy prof Wojtalik to osoby o których nie
          należy mówić że operują tę wadę, ponieważ ją operują, na forum są również
          rodzice Ich pacjentów i wydaje mi się że nie jest im specjalnie miło, gdy
          piszesz że stosuje "brzydkie porównanie" pomiędzy Krakowem i Łodzią a Katowicami
          i Poznaniem. Poza tym NIE NAPISAŁAM NIGDZIE, że HLHS leczy sie w każdym z tych
          ośrodków z takim samym skutkiem, bo tak naprawdę szczegółowa statystyka nikomu z
          nas nie jest znana, pisałam tylko "Oprócz prof. Molla i Malca
          HLHS operowany jest też w Katowicach przez dr Pająka i w Poznaniu przez
          prof. Wojtalika, spróbuj poszukać na forum kontaktu z rodzicami dzieci leczonych
          w tych ośrodkach na pewno podzielą się swoimi doświadczeniami"...nie sądzę by
          było w tym coś złego. Praktyka czyni mistrza, jeśli Kraków a następnie Łódź
          przyjmują i operują najwięcej dzieci z HLHS to wiadomo, że maja w tym zakresie
          większe umiejętności niż ośrodki z Katowic czy Poznania, ale to nie znaczy, ze
          tam robią coś źle lub że się nie starają. Prawda jest taka, że kiedyś może nie
          być miejsca ani w Krakowie ani w Łodzi a noworodek z HLHS będzie potrzebował
          pomocy i wtedy dr Pająk lub prof Wojtalik przyjmą to dziecko i jestem pewna, że
          mimo tego, że nie operują HLHS-ów tak często jak prof Malec i Moll będą starali
          się pomóc temu dziecku najlepiej jak potrafią i być może tak jak porównałeś to
          do serwisu samochodowego zrobią to gorzej, ale wazne jest to, ze dadza dziecku
          szanse, tak jak dali ja wielu dzieciom, o których rodzice piszą na forum...a
          może któregoś dnia zrobią to lepiej...na wszystko jest miejsce i czas, prof Moll
          i Malec tez kiedyś zaczynali od zera
          pozdrawiam
          ola
    • mama_kosmitka Re: HLHS a szpital w Łodzi 29.04.07, 08:29
      Dziękuję Wam bardzo za wszystkie informacje i za słowa otuchy.
      Dużo zdrowia dla wszystkich maluszków i siły dla ich dzielnych rodziców.
      smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka