mucha2007 08.05.07, 17:31 Czy maluchy szczepicie szczepionkami skojażonymi.Nie wiem co o nich sądzic ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
echuda Re: Szczepionki... 08.05.07, 20:10 Ja szczepiłam i jestem zadowolona. Małemu oszczędzono wkłuć i troszkę bólu Jest to bądź co bądź wydatek, ale moim zdaniem warto,nie było żadnych powikłań, a co więcej w jednej z dawek podaje się szczepionkę na HIB a moim zdaniem jest to bardzo przydatne. Odpowiedz Link Zgłoś
ona511 Re: Szczepionki... 08.05.07, 20:59 Szczepimy. Jeśli mowa o Infanrixie to chociażby dlatego, że zawiera pojedyncze antygeny krztuśa DTaP, standardowa szczepionka refundowana z NFZ to lizat bakteryjny czyli kilka tysięcy zbędnych śmieci, poza tym co potrzebne. Nie mieszkamy teraz w Polsce i tutaj skojarzona jest w podstawowym kalendarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiap1981 Re: Szczepionki... 08.05.07, 21:05 my szczepiliśmy - zarówno starszego syna 19 miesięcy (5w1), jak i córke - miesiace (6 w jednym). do tego mała dostała jeszcze na pneumokoki i rotawirus. zaleta to przede wszystkim mniej wkuwania, co ma znaczenie przy niemowlaku. Skutków ubocznych też nie zaobserwowałam. wychodze z założenia,że skoro takie szczepionki sa podstawą na zachodzie to nie bedę z nich reygnować tylko ze względu na cenę Odpowiedz Link Zgłoś
felixa1 Re: Szczepionki... 08.05.07, 21:02 Szczepimy + rotarix, nie mam zamiaru narażać małej na pobyt w szpitalu tylko po to aby zaoszczędzić 600 pln Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Szczepionki... 08.05.07, 21:04 Ja tak. Miedzy innymi dlatego, że jak pisze ona511, zawarta w nich szczepionka na krztuśca jest nowocześniejsza (bezkomórkowa) i o wiele rzadziej powoduje skutki uboczne. Poza tym oczywiście mniej bolu dla dziecka. U nas akurat ani razu nie wystąpiły po tej szczepionce jakiekolwiek reakcje, problemy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
askape1 Re: Szczepionki... 25.05.07, 16:56 ja tak .tzn dodałam do standardowej szczepionkę rotarix mojej młodszej, bo starsza przeszła niestety ostro biegunkę rotawirusową. tak na wszelki wypadek.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joanb333 Re: Szczepionki... 25.05.07, 16:59 Tak, 2 razy szczepiłam, łącznie z Hib i nie żałuję, mniej stresu, bólu. Kasia Kasia ma... Razem... Odpowiedz Link Zgłoś
yoggi87 Re: Szczepionki... 25.05.07, 21:09 Zdecydowanie jestem ZA! Szczepilismy 6w1 plus Pneumokoki. Jestesmy juz po 3 dawkach. Nic zlego sie nie dzialo. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwias14 Re: Szczepionki... 27.05.07, 18:23 dodawałam rotarix do szczepionki standardowej. akurat tutaj obyło sie bez dodatkowego kłucia, bo to szczepionka doustna. to jest coraz częstsza praktyka. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
minkal Re: Szczepionki... 29.05.07, 08:40 Ja też nie wiedziałam. Ale zdecydowałam się na skombinowanie szczepionki standardowej z rotarixem. Jest doustna, toteż dziecię nie było kłute dodatkowo, no i mamy grypę żołądkową z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mucha2007 Re: Szczepionki... 29.05.07, 17:19 Do kiedy można podawac dziecku szczepionke rotarix? Ja słyszałam że ta szczepionka to głupota bo grype żołądkową pojawia się za każdym razem przez inny wirus.Jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Szczepionki... 29.05.07, 19:09 Chyba do czterech miesięcy albo jakoś tak podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś