masha25 25.05.07, 21:12 Mój 5-miesięczny synek będzie miał wykonaną tomografię komputerową (z powodu dużego ciemiączka). Lekarze chyba mu podadzą narkozę. Boimy się tego. Czy powinniśmy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniahrabi Re: Tomografia 25.05.07, 21:40 Mój mąż miał tomografię ale jako dorosły człowiek. Nie boli nic. Nie miał narkozy bo to badanie. Chyba nie mógł spać podczas niego. Położyli go na łóżku i wjechali do maszyny(tylko głową). Na pewno mają swoje sposoby, żeby maluszki się nie bały. Ale po badaniu będziesz naprawdę spokojniejsza, bo będziesz wiedziała dlaczego to ciemiączko jest większe. Warto to zrobić dla spokoju. To dokładne badanie. Pozdrawiam i życzę zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
masha25 Re: Tomografia 25.05.07, 21:47 Wiem, że tomografia jest potrzebna i że będziemy spokojniejsi. Boje sie tylko nakrozy u 5-miesięcznego dzidziusia. Podadzą mu narkoze, bo mały nie może się ruszyć Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Tomografia 25.05.07, 22:01 Poczytaj sobie tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=61602079&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=60405288&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16556&w=55760995&v=2&s=0 Powinno Cie to choc troche uspokoic Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
iwi771 Re: Tomografia 26.05.07, 14:17 mój synek miał robioną tomografię w wieku ośmiu miesięcy. Był oczywiście usypiany, przez co ja się strasznie denerwowałam. Ale wszystko było ok, po narkozie żadnych objawów ubocznych. Dobrze że mój synek jest niejadkiem, bo nie było problemu z utrzymaniem go na czczo 6 godzin przed badaniem. Będzie dobrze, zobaczysz, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maminuk Re: Tomografia 26.05.07, 14:22 Przepraszam, że namieszam, ale dlaczego CT? Czy wyszły jakieś nieprawidłowości w USG przezciemiączkowym? Czy nie ma możliwości zrobienia rezonansu magnetycznego (trwa dłużej i nie w każdym ośrodku badaja takie maluchy, ale jest bezpieczniejsze i dokładniejsze). Nie zamierzam Cie odwodzić od tego badania, bo jeżeli sa wskazania, to trzeba je zrobić, z ciekawości zawodowej tylko pytam, czy wykorzysrtane zostały inne możliwości diagnostyki. Czy poza dużym ciemiączkiem obwód głowy jest zbyt duży w stosunku do reszty ciała (wzrostu i obwodu klatki piersiowej)? Odpowiedz Link Zgłoś
masha25 Re: Tomografia 26.05.07, 20:42 rezonans miał już robiony, w drugim miesiącu życia. I wyszedł w miarę dobrze. Tylko nieznaczne poszerzenie komór bocznych. Jak tłumaczono mi w CZD, to po niedotlenieniu przy porodzie i że to przejdzie. USG główki też było prawidłowe. Ostatnio pewna pani neurolog (ale już nie w CZD) stwierdziła, że Kuba ma bardzo duże ciemiączko- na ponad 3 palce i do tego trochę wypukłe. Dla mnie minimalnie. I zleciła tmografię. Mały ma głęboki niedosłuch i lekarze często traktują go jak bardzo chore dziecko. Już mamy tego dosyć. Ale cóż, zrobić chyba muszę, żeby być spokojną. Co do głowy-mieści się w normie. I co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
maminuk Re: Tomografia 26.05.07, 21:46 Zastanawiam się, co ma wnieść to badanie, bo ja bym zaczęła od usg, które jest nieinwazyjne i łatwe do zrobienia, zwłaszcza przy dużym ciemiączku. Prawidłowy obwód głowy sugeruje, że wodogłowie jest mało prawdopodobne, do wykluczenia pozostaje wzmożone ciśnienie śródczaszkowe a to lepiej wyjaśniłby rezonans. CT ma przewagę nad RM tylko w przypadku urazów i świeżych krwawień. Może w tej poradni, do której poszłaś preferują tomografię ze względu na koszty, albo dostepność? Odpowiedz Link Zgłoś
masha25 Re: Tomografia 26.05.07, 22:15 to już teraz nie wiem co robić. Nie chciałabym przekładać badania, bo zalezy nam na jak najszybszym wyjaśnieniu tego. Ale z drugiej strony.. Naprawdę nie wiem. Kuba ma teraz 5 miesięcy. Czy dużo mogłe się zmienić w jego główce od czasu rezonansu 3 miesiące temu? Odpowiedz Link Zgłoś
maminuk Re: Tomografia 26.05.07, 22:22 Mogło coś (tfu, tfu) urosnąć... Leoiej jednak idź na to badanie, bo jest ono aż takim obciążeniem dla dziecka, a bedziesz wiedzieć na czym stoisz. Na rezonans na pewno trzeba długo czekać a czas jest ważny. Oczywiście mam nadzieję, że wszystko jest w porządkua duże ciemiączko jest "urodą" Twojego synka ) Odpowiedz Link Zgłoś
masha25 Re: Tomografia 27.05.07, 20:52 Newry mi puszczają. Bardzo denerwuję się tomografią. Zwróciłam uwagę, że ciemie czasami pulsuje, np. jak śpi!!! Bardzo się boję i mam już dość tych wszystkich badań Nawet nie chce myśleć o diagnozie! Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Tomografia 28.05.07, 07:55 Masha moja Alka jak miała 8 m-cy też miała tomografię robioną, u nas po narkozie żadnych problemów nie było, potem miała rezonans, za dwa tygodnie robimy kolejny, poza stresem związanym z pobytem w szpitalu w czasie diagnostyki nie było żadnych problemów. Jeszcze jedno, skoro już ma zlecone to badanie, to w żadnym wypadku nie pozwól żeby robili je ponownie w czasie krótszym niż 3 lata, najlepiej ok. 5, to dość duże napromieniowanie a lekarze częściej zlecają tomografię bo taniej niż rezonans ale też i narkoza znacznie płytsza niż przy rezonansie. Odpowiedz Link Zgłoś
masha25 Re: Tomografia 30.05.07, 18:36 Inny neurolog zlecił najpierw USG przez ciemiączko. ufff... Odpowiedz Link Zgłoś
gosiek.w.77 Re: Tomografia 30.05.07, 19:05 Mój synek miał kilkakrotnie robioną tomografię, pierwszy raz w wieku 7 miesięcy (obecnie ma 13 m-cy). Usypiany był tylko raz, pozostałe 4 razy trzymaliśmy go, żeby się nie ruszał i udało się. To wszystko zależy czy tomografia jest z kontrastem czy bez, jeżeli ma być podawany kontrast to usypia się maluszka, jeżeli nie, można spróbować go przytrzymać. Przy narkozie dużym problemem jest brak jedzenia na te conajmniej 4 godziny przed badaniem i potem przez 2 godziny po badaniu. Sama narkoza działa przez chwilkę, mój synek miał podawaną przed samym badaniem, dosłownie w sekundzie zasnął a obudził się już jak wyjeżdżał z urządzenia tomografu, czyli spał przez może 1 minutę, potem chwilkę się dobudzał. Także nie jest to aż tak tragiczne, najgorszy jest moment usypiania dziecka, które dosłownie już przy podawaniu narkozy zasypia i wygląda to koszmarnie. Jeśli chodzi o ciemiączko (jesli jest wypukłe) to warto,żeby lekarz zwrócił uwagę czy nie ma wzmożonego ciśnienia śródczaszkowego. Ale to nie jest do końca do sprawdzenia przy użyciu tomografu. W naszym przypadku też tak było i niestety nie obyło się bez nawiertu do głowy, aby przekonać się jaki ten płyn jest i czy nie jest go za dużo. Ale ogólnie sama tomografia nie jest straszna, dla nas był gorszy stres w oczekiwaniu na wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
masha25 Re: Tomografia 30.05.07, 20:47 A są jakieś objawy tego wzmożonego ciśnienia śródkczaszkowego (oprócz oczywiście dużego i wypukłego ciemienia)? Ciemie Kuby nie jest bardzo wypukłe. I jest żywy i bardzo kontaktowy. Nic się nie zmieniło w jego zachowaniu. Czy USG głowy coś może wykazać w tym kierunku? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Tomografia 31.05.07, 06:46 Masha efekty wzmożonego ciśnienia to może byc efekt zachodzącego słońca (nie wiem czy wiesz o co chodzi), wzmożone ciśnienie mozna też wstępnie zdiagnozować u okulisty badając dno oka, to nieinwazyjne, proste badanie. Usg głowy nie jest badanie dokładnym, na jego podstawie można stwierdzić jakieś nieprawidłowości ale wtedy konieczna jest bajdziej precycyjna diagnostyka właśnie typu tomografia czy rezonans. jeżeli na usg coś będzie niepokoić lekarza to pewnie Was to nie ominie. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: Tomografia 30.05.07, 21:59 sadze, ze nie narkoze tylko sedacje, lzejsza forme narkozy, na krotki czas. jak trzeba t6o trzeba i kropka. zdrowie dziecka wazeniejsze Odpowiedz Link Zgłoś