Dodaj do ulubionych

Pneumokoki- Zgoda na szczepienie???

31.05.07, 16:09
Witam
Czy któras z Was musiała napisac zgode na zaszczepienie swojego dziecka
Prevenarem (pneumokoki)???
Bo dzis mąz bedac na szczepieniu z córką musiał napisac zgode ze bierze na
swoja odpowiedzialnosc szczepienie i teraz sie martwie bo gdyby po jakies
szczepionce (chodzi mi np o ta w 13 miesiacu zycia) były powikłania nie po
prevenarze, to podpisalismy wyrok na siebie.
Obserwuj wątek
    • qqq55 Re: Pneumokoki- Zgoda na szczepienie??? 31.05.07, 16:31
      Ja szczepiłam moja Anie(6 m-cy) tez prevenarem ale zadnej zgody ne podpisywałam.
      • bulinka78 Re: Pneumokoki- Zgoda na szczepienie??? 31.05.07, 17:50
        Ja również nie podpisywałam nic szczepiąc mojego synka. Dodam, ze dostał trzy
        dawki bo szczepiliśmy go jako 2 m-czniaka.

pzdr.
    • kaeira Re: Pneumokoki- Zgoda na szczepienie??? 31.05.07, 18:23
      dnicole napisała:
      > Czy któras z Was musiała napisac zgode na zaszczepienie swojego dziecka
      > Prevenarem (pneumokoki)???
      > Bo dzis mąz bedac na szczepieniu z córką musiał napisac zgode ze bierze na
      > swoja odpowiedzialnosc szczepienie i teraz sie martwie bo gdyby po jakies
      > szczepionce (chodzi mi np o ta w 13 miesiacu zycia) były powikłania nie po
      > prevenarze, to podpisalismy wyrok na siebie.

Jaki wyrok?! O co ci chodzi? Ta szczepionka jest poza kalendarzem szczepień, i
      być może w tej przychodni takie mają formalistyczne poglądy, że jak na życzenie
      rodziców, to każą podpisywac.
      A że powikłania mogą być po każdej szczepionce (choć baaardzo, bardzo rzadko),
      to chyba zdajesz sobie sprawę?
      • dnicole Re: Pneumokoki- Zgoda na szczepienie??? 31.05.07, 19:46
        Zdaje sobie sprawe, że po każdej szczepionce moga byc powikłania, ale w mojej
        przychodni mają bardzo dziwne poglądy i stosują dziwne praktyki. Chodzi o to że
        Prevenar pakowany jest w plastikowe pudełeczko bez foli i dla Pań tam
        pracujących nie jest to "sterylna szczepionka" i dla nich jest ona otwarta.
        Wiec zanim zaszczepilismy córke zadzwoniłam do PGF i byłam w 3 róznych aptekach
        i okazało sie ze wszystkie sa tak pakowane i to nic nie ma wspolnego ze
        sterylnoscia tych szczepionek. Wiec mimo iż jest dopuszczona do obrotu, to dla
        nich jest nie sterylna i tak zakreciły ze mąz podpisał zgode na szczepienie. I
        teraz boje sie że jesli w przyszłosci córka bedzie miała jakies poważne
        powikłania poszczepienne np.po MMRII, to zawsze beda mogły mi wcisnąc ze to po
        prevenarze.
        • miki1972 Re: Pneumokoki- Zgoda na szczepienie??? 03.06.07, 13:28
          Nie szczep dziecka MMMR II daje duzo powiklan glownie u chlopcow,wybierz
          Priorix-fakt ze zaplacisz za niego ale bezpieczny,pozdrawiam,ja swoich dzieci
          nie szczepie na pneumokoki,ani synka(prawie 2lata) ani corki (6mies) ale za to
          synek dostanie meningokoki i ospe bo jestesmy za granica, lekarz tutaj tak
          zasugerowal zgodnie z tutejszym kalendarzem szczepien,pozdrawiam
          • exylia Re: Pneumokoki- Zgoda na szczepienie??? 03.06.07, 13:37
            miki1972 napisała:

> Nie szczep dziecka MMMR II daje duzo powiklan glownie u chlopcow,wybierz
            > Priorix-fakt ze zaplacisz za niego ale bezpieczny,pozdrawiam,

Myślisz, że Priorix jest bezpieczniejszy, bo nie jest bezpłatny??? MMR II i
            Priorix to bardzo podobne szczepionki. Różnią się niewiele - inne szczepy odry i
            świnki. Obie zawierają 3 żywe wirusy. Obie MOGĄ dawać powikłania. Wielokrotnie
            stosuje się je zamiennie w obowiązkowych szczepieniach. Jedne przychodnie
            szczepią Priorixem, inne MMRII.
    • doti007 Re: Pneumokoki- Zgoda na szczepienie??? 03.06.07, 13:06
      rodze w lipcu. to nasze pierwsze Malenstwo. kiedy podac szczpionke?
      • miki1972 Re: Pneumokoki- Zgoda na szczepienie??? 03.06.07, 13:30
        doti007 napisała:

> rodze w lipcu. to nasze pierwsze Malenstwo. kiedy podac szczpionke?
        hej! Spokojnie wszystko powiedza Ci w szpitalu,1-sza doba to BCB i WZW-B,po
        6tyg. WZW-B i skojarzona-DE-TE-Per+polio+HiB,
      • wiolka67 Re: do doti 07.06.07, 23:36
        pierwsza szczepionke jezeli chodzi o prevanar na pneumokoki podaje sie jak
        maluszek skonczy 3 miesiace tak bylo w moim przypadku nastepna po 4 tygodniach
        i kolejna tez po4 tyg
    • asia2218 Re: Pneumokoki- Zgoda na szczepienie??? 07.06.07, 23:19
      ja mieszkam w Londynie tutaj ta szczepionka jest za darmo jak bylam z mala w
      zeszlym tyg u lekarza to pielegniarka ja wyjela i powiedziala ze tu sa one
      finansowane przez rzad i nawet sie mnie nie pytala czy moze ja podac. choc ja i
      tak chcialam o nia zapytac. Ada nie miala zadnych powiklan smile troszke marudzila
      ale juz jest wszystko oki smile pozdrawiam
    • wiolka67 Re: Pneumokoki- Zgoda na szczepienie??? 07.06.07, 23:34
      mysle ze nie masz sie o co martwic ja mieszkam za granica i jestesmy po drugiej
      szczepionce / sa trzy powtarzaja sie co 4 tygodnie/ i tez musialam podpisac
      taka zgode mysle ze jest to standartowa procedura
    • mg2006 Re: Pneumokoki- Zgoda na szczepienie??? 08.06.07, 01:32
      dnicole - ja bym jakas afere wokol tego zrobila. To jakas bzdura kazac
      podpisywac takie oswiadczenie jeżeli nie było medycznych powodów aby nie
      szczepić dziecka. Jak można kazać rodzicom podpisywać durne oświadczenia przy
      szczepieniu jeżeli dziecko jest zdrowe i może przyjąć szczepionkę - bo
      rozumiem, że taka sytuacja miała miejsce.

Jeżeli lekarz uważa, że nie powinno się podać szczepionki - to nie powinien jej
      podawać. A jezeli dziecko jest zdrowe i moze zostac zaszczepione, szczepionka
      dopuszczona - a rodzic podjol decyzje o szczepieniu - to lekarz nie powinien go
      wpedzac w stres oświadczeniami i straszyc konsekwencjami bo np.: uwaza
      osobiście, ze to szczepienie jest zbedne.

Swojego czasu byla afera wokol reklamy tej szczepionki - ale ta sytuacja to
      przegiecie w druga strone. Mysle, ze spokojnie mozesz napisac o tej sytuacji do
      producenta szczepionki. Maja swoich prawikow to zajma sie sprawa.

Ja jestem pragmatyczna - i nie odpuscilabym tematu. Masz racje denerwujac sie
      tym. Znając naszą służbę zdrowia - później jedna Pani z druga mądrą przy każdym
      katarku będzie Ci mówić, że to wina szczepionki. Przecież nie jesteś lekarzem
      aby decydować czy Twoje dziecko może być zaszczepione. A szczepienie przecim
      pneumokokom to nie sport ekstremalny abyś musiała podpisywać oświadczenia o
      braniu na siebie odpowiedzialności.

Dla Twojego spokoju - moja Pani doktor z którą naradzałam się ostatnio czy
      szczepić przeciw pneumokokom powiedziała, że jak mam pieniądze to mogę - nie
      zaszkodzi - choc zachowrowalnosc w Polsce jest bardzo mala. Pytalam sie tez o
      powiklania - powiedzial mi, że osobiście nie słyszała o żadnych powikłaniach
      niezpiecznych po tej szczepionce (poza standardowymi dolegliwościami które
      przechodzą). I raczej by sie ich nie spodziewala bo to "martwe" szczepionki.
      Jedne żywe jakie są obecnie to te na różyczkę/świnkę.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka