anka773 29.06.07, 09:46 Witam, czy podawanie żelaza u niemowlaka, który jeszcze nie ma ząbków ma jakikolwiek wpływ na ich kolor w przyszlości? czy działa ono bezpośrednio na zęby (tzn. kiedy już są), czy może też oddziaływać na zawiązki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamila862 Re: Żelazo a ząbki 29.06.07, 12:35 zalezy jakie żelazo. sa takie ktore i normalnych zebow nie odbarwiaja ale sie gorzej wchlaniaja Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania Re: Żelazo a ząbki 29.06.07, 12:57 Nam pediatra powiedziała, że zelazo działa bezpośrdnio na ząbki czyli jak dziecko jeszcze ich nie ma to nie ma co się przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
anka773 Re: Żelazo a ząbki 29.06.07, 20:13 A jak się tu plasują Hemofer i Ferro 66? A przy okazji, jak brzuszki maluchów przy podawaniu żelaza (to moja druga obawa...) Odpowiedz Link Zgłoś
kaania80 Re: Żelazo a ząbki 30.06.07, 15:15 Moja córka przyjmuje żelazo - hemofer od miesiąca (ma ponad 8 miesięcy). Zaczęliśmy od dawki 2 x dziennie po 2 krople przez 3 dni, późńiej 4 krople przez 3 dni itd. aż dojdziemy do 7 kropli. Pediatra zaznaczył, że jeśli będą jakieś problemy przy którejś dawce to mamy wrócić do tej, przy której nic się nie działo. Ale nie pojawiły się żadne dolegliwości brzuszkowe, wymioty itp. Kupy tak jak zawsze tylko czarne Inna sprawa to sposób podawania tego śiństwa Odpowiedz Link Zgłoś
igale Re: Żelazo a ząbki 30.06.07, 20:25 Zelazo działa na zawiązki.Ferro jest łagodniejsze i ma jakąs osłone na zęby.Zelazo działa zatwardzająco.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Żelazo a ząbki 02.07.07, 21:13 Moja córka dostaje żelazo od urodzenia, czyli przez 1,5 roku. Lekarka powiedziała, że żelazo jesli odbarwia ząbki, to orzejściowo. Absolutnie nie powoduje próchnicy, chyba że dziecko juz ma popsute zęby, to wtedy zmiany próchnicowe barwia sie na czarno. Mozna zresztą tak podawać żelazo, żeby zęby w ogóle nie miały z nim styczności: głeboko do buzi, starszemu dziecku przez rurke. Jesli chodzi o zatwardzenie; powstaje, jesli dawka leku jest za duża. Zapytaj lekarza o Ferrum Lek: moja córka uwielbia jego karmelowy smak (ja tez nie narzekam - czasem dopijam za nią herbatkę fotoforum.gazeta.pl/5,2,dlania.html Odpowiedz Link Zgłoś
anka773 Re: Żelazo a ząbki 02.07.07, 21:49 A w jaki sposób je podajecie? Między posiłkami czy podczas? Na łyżeczce czy bezpośrednio do buzi? I za każdym razem z vit. C czy tylko raz dziennie? Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Żelazo a ząbki 03.07.07, 08:27 Nie wiem, cy nasza metoda jest idealna, ale ząbki córka ma naprawdę zdrowe, a i o anemii dawno zapomnielismy (ale bierzemy dalej preparat ze względu na nagrożenie nią). Albo odmierzam ten ferrum lek na łyżeczkę i wlewam córce do buzi, a potem daje jej woę lub rozcieńczony soczek do popicia. Albo dolewam go bezposrednio do niewielkiej ilości soczku, a potem mała popija samą wodą. Ewentualnie dodatkowo płuczę jej buzie wodą. To wszystko 2 razy dziennie, miedzy posiłkami. mała pije z butelki z dziubkiem, wczesniej ze smoczkiem. Z żelazem w kropelkach było trudniej - ono bardziej przyciemnia ząbki (ale ta barwa po zakonczeniu podawania znika): odmierzałam krople najpierw na łyżeczke, a potem wprost do buzi i woda do popicia. Odpowiedz Link Zgłoś
anka773 Re: Żelazo a ząbki 03.07.07, 14:44 Dzieki, dlania My mamy przepisane ferro 66 i myśle o podawaniu z łyżeczki, no bo jak inaczej niemowlakowi. Popijanie wodą nie wchodzi w grę, bo karmie tylko piersią, ale to chyba jest uzasadnione gdy są juz ząbki (chodzi o spłukanie żalaza z żąbków, tak?) A co z vit. C- podajesz przy kazdej dawce żelaza? Duz zdrówka dla Twojego malucha! Odpowiedz Link Zgłoś
mamakuby77 Re: Żelazo a ząbki 03.07.07, 20:05 Kuba brał Ferrum Lek na anemię, miał już ząbki, dawaliśmy na łyżeczce, a potem duużo popić wodą, wit. C tez przy tym dawaliśmy.Ząbki zdrowe, anemii już nie ma, kupki były normalne, trochę ciemniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
anka773 Re: Żelazo a ząbki 03.07.07, 21:21 dziewczyny, ale po co ta woda? Czy chodzi o "splukiwanie" czy cos o innego? Ja karmie tylko piersia, a lekarka nic o wodzie nie mówiła. A czy ktoś uzywał Ferro 66? Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Żelazo a ząbki 05.07.07, 15:26 Woda lub soczek sa własnie do spłukiwania ząbków. Więc jeśli ich jeszcze nie ma, to nie ma co spłukiwać. A jak już będą, to mały może pociągnąć trochę cyca (ale tez nie za dużo, bo białko i tłuszcz zmniejszaja wchłanianie się żelaza). Ja dlatego dawałam małej soczki, że w nich jest witamina C i dodatkowo jej nie dawałam.Ale akurat ta witamina nawet w dużych ilościach dziecku nie zaszkodzi, więc możesz dawać małemu na języczek przy każdym podawaniu żelaza. Dziękuję za żuyczenia i też życzę Wam dużo zdrowia. I powiem Ci jeszcze, że żaden specyfik tak pozytywnie nie wpłynął na poziom hemoglobiny we krwi mojego dziecka, jak prawdziwe mięsko.... Ale na to Twój maluszek chyba jeszcze musi poczekać Odpowiedz Link Zgłoś