Dodaj do ulubionych

posiew kału

15.07.07, 13:19
Mam pytanie do mam, ktore pobierały probkę kału swoich niemowlaczkow na
posiew. Jaka stosowalyscie technike? Jaki w tym celu pojemniczek? Czy probka
musi niezwlocznie trafic do laboratorium, czy mozna ja przchowywac np w
lodowce? Synek ma zaparcia i robi kupki rzadziej, wiec zastanawiam sie jak to
zorganizowac? Z gory dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • melory_nox Re: posiew kału 15.07.07, 15:48
      U mnie lekarz pobrał próbkę z pampersa, którego przyniosłam (kupa była już w
      nim od 20-30 min). Pobierał próbkę specjalną szpatułką i wkładał do jakiegoś
      płynu. To nie był zwykły pojemnik na kał, tylko taki długi patyczek z
      plastikowym pokrowcemsmile Pewnie da się to kupić w aptece. U mnie było badanie
      bakteriologiczne (może to ma znaczenie).
      • kwwg Re: posiew kału 15.07.07, 20:52
        normalny pojemnik na kał... jest ze szpatułką więc nią nabierasz z pampersa..
        pielęgniarka kazała mi nabierać tak żeby szpatułką nie dotknąć pampersa ale
        ponieważ mój synek był wtedy noworodkiem i kupy robił rzadkie i natychmiast
        wsiąkające, to nie miałam innej możliwości i szpatułka pojechała po pamp. a
        posiew wyszedł i tak jałowy... w laboratorium powiedzieli, że można przechowywać
        na dolnej półce w lodówce ale już nie pamiętam jak długo.. przez noc się na
        pewno nic nie stanie
    • drosophilka Re: posiew kału 15.07.07, 23:46
      Najlepiej kupić w aptece "wymazówkę" ,czyli ten długi patyczek, o którym
      wspomniała jedna z forumek smile Wymazówka ma podłoże transportowe, dzięki któremu
      bakterie ogólnie rzecz biorąc nie "pozdychają" wink Umocz troszkę końcówkę
      wymazówki (patyczka) w kupie z pieluchy i wsadź do tego długiego pojemniczka z
      galaretką. Jeśli nie możesz od razu zawieźć próbki do laboratorium, przechowaj
      ją w lodówce.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka