graob 30.07.07, 22:38 Czy ktoś z was usuwał znamiona,tzn pieprzyki dziecku .Możecie coś o tym zabiegu napisać?Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niebonia Re: Usuwanie znamion 30.07.07, 23:35 Napewno musisz pokazać je dermatologowii,kóry skieruje cię do chirurga. Zazwyczaj wykonuje się w znieczuleniu miejscowym ,czyli lekarz ostrzykuje dokoła zmianę zniczuleniem, po 5-10 minutach gdy zacznie działać znieczulenie dopiero usówa się zmianę chirurgicznie,nie czuje się bólu tylko pozostaje odczucie dotyku.Na koniec często zakladane są szwy na skórę ,które zdejmuje sie po ok. 5-7 dni ,tez prawie nic nie boli,troszkę tylko jest to nieprzyjemne. Każde takie usónięte znamię powinno być oddane do badania histopatologicznego,które powie czy jest ono zmianą łagodną lub nie .jeśli jest to małe dziecko i będzie problem z polożeniem go w miarę nieruchomo przez około 15min.to niestety będzie problem.Napewno wszystkie znamiona powinny być kontrolowane przez lekarza dermatologa, bądź chirurga ,a te niepokojące trzeba usówać, ale tym czto zrobić zadecydowac powinien lekarz.Życzę powodzenia ,pozdrawiam, odezwij się jak poszło. Odpowiedz Link Zgłoś
magdzik777 Re: Usuwanie znamion 31.07.07, 11:28 A ile lat ma Twoje dziecko? Bo moja córka ma 4 lata i ma małe znamię na nóżce, które miało byc wycięte, ale chirurg stwierdził, że dziecko jest za małe. W ogóle to co lekarz to inne zdanie na temat usuwać czy nie. Obecnie jezdzimy kontrolować ten pieprzyk co pół roku do dermatologa, który ogląda go pod dermatoskopem. pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
graob Re: Usuwanie znamion 31.07.07, 22:36 Dzięki za odzew.Moja córka ma 6 lat i pieprz na plecach,do tej pory nikt nic nie mówił,ale ostatnio każdy lekarz zwraca na niego uwagę.Jedno jest pewne ,że boi się wycinania ,a każdy lekarz przy niej wyraża swoją opinię ,że trzeba wycinać i jak tu teraz dziecko zaciągnąć do usunięcia pieprzyka.Ja jestem z Krakowa ,może ktoś zna dobrego lekarza chirurga dziecięcego .pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś