a763 08.08.07, 22:08 Jak długo zęby po lapisowaniu są czarne, to mija, czy będą już aż do stałych czarne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morelka_28 Re: Lapisowanie zębów!!!! 08.08.07, 22:23 zęby zostają czarne. ALe wzrasta szansa, że stałe będą juz zdrowe i śnieżnobiałe Odpowiedz Link Zgłoś
margacz Re: Lapisowanie zębów!!!! 09.08.07, 17:10 Czy wiesz, że to przestarzała metoda?.Teraz dzieciom, nawet bardzo małym, robi się plomby utwardzane światłem, jak dorosłym.Jeśli dziecko boi się leczenia skorzystaj z metody piaskowania.Jest bezbolesna, nie wymaga znieczulania, zakładanie plomby trwa bardzo krótko. Odpowiedz Link Zgłoś
a763 Re: Lapisowanie zębów!!!! 11.08.07, 08:07 A co to za metoda to piaskowanie, nie słyszałam ani nie czytałam o tej metodzie? Mój synek ma 19 miesięcy, czy u niego też można tą metodę zastosować? Odpowiedz Link Zgłoś
morelka_28 Re: Lapisowanie zębów!!!! 11.08.07, 14:29 hehehe lapisowanie trwa kilkanascie sekund do minuty może, a przy płaczącym i wyrywającym sie dziecku to wiecznosc! Nie wyobrazam sobie jak mozna takiemu maluchowi plombę załozyc, nie wspominając o borowaniu. No ale może moja córka to taki mały diabełek, a inne maluchy potrafią spokojnie wysiedziec z otwartą buzią i znieść zabiegi przy zębach. Lapisowanie jest jak dotąd najskuteczniejszą metodą. Alternatywą jest ozonowanie, ale trwa dłuzej i nie jest tak skuteczne. A w przyszłosci i tak wiąże się z zakładaniem plomby. Na pocieszenie dodam, że jak maluch podrosnie i da sobie cos wytłumaczyć, to lapis można zetrzec i załozyc światłoutwardzale plomby (ale tylko niektórzy dentysci chcą zakładac plomby na mlecznych zębach, bo są mało trwałe i często wypadają, zabiegi trzeba powtarzac). Odpowiedz Link Zgłoś
muuu3 Re: Lapisowanie zębów!!!! 11.08.07, 14:40 Witajcie, A może takie rozwiązanie, jak u mojej 2 i pół letniej małej? Najpierw seria zabiegów lapisowania, ale tylko tylnych powierzchni podejrzanych ząbków (jedynki i dwójki) - ząbki zrobiły się czarne, ale tylko na tylnej powierzchni, w ogóle tego nie widać. Potem, gdy dziewczynka przyzwyczaiła się do pani doktor i nabrała do niej zaufania (pani doktor przecież malowała jej na ząbkach i pieska i kwiatuszki...), założono plombkę z przodu, na jedynce. Nie było z tym żadnych problemów, choć trwalo to dość długo. Odpowiedz Link Zgłoś
mexican Re: Lapisowanie zębów!!!! 14.12.15, 23:04 jest metoda lapisowania bezbarwnego - niektóre kliniki stomatologiczne to oferują. Np. Proortodont w Warszawie na Filtrowej. Nie ma wtedy czarnych zębów - zabieg jest tak samo skuteczny. Odpowiedz Link Zgłoś