Dodaj do ulubionych

Polio-dozylnie?

02.07.03, 22:40
Witam,
do tej pory szczepionka przeciw polio w 5 mcu zycia byla podawana doustnie.
Jednak moja coreczka dostala ja w zastrzyku- to ponoc od ok. miesiaca nowe
zarzadzenie. Wiecie cos o tym, bo pielegniarka nie potrafila wyjasnic
szczegolow.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mama_do_kwadratu Re: Polio-dozylnie? 03.07.03, 08:25
      To szczepionka domięśniowa, z zabitym wirusem Polio, bezpieczniejsza, nie masz
      się co martwić. O zarządzeniu nic nie wiem, wiem tylko, że pierwsza dwaka była
      domięśniowa, reszta doustnie, ale to dawno, moi chłopcy mają już 3 latka...
      Pzw
      Iwona
      • aniask_mama Re: Polio-dozylnie? 03.07.03, 10:03
        Mój mały też dostał tylko pierwszą w zastrzyku, ale przy ostatniej (coś koło
        18mż) kupiłam łączoną, więc też była w iniekcji. Istotnie, jest lepsza,
        odchodzi sie od szczepionki doustnie.
        Jeśli Cie bardzo interesuje, czy to prawda z zarządzeniem (a z pewnością tak),
        to zadzwoń do najbliższego sanepidu - oni nad tym czuwają i będą wiedzieć.
    • jogaj Re: Polio-dozylnie? 03.07.03, 14:01
      Z tego co mi powiedziala pediatra na ostatnim szczepieniu (moj Szymon tez
      dostal 2 polio dozylnie) zniemil sie od 1 maja kalendarz szczepien.
      Podobno orocz tego,ze drugie polio jest dozylnie, to szczepionka w ok 13
      miesiacu zycia na odre zostala zmianiona na skojarzona odra,rozyczka i swinka
      (MMR czy jakos tak),ktora do tej pory byla zalecana.
      Pozdrowienia z Gdyni-Jola z Szymonem (24.01.03)
    • kamabs Re: Polio-dozylnie? 03.07.03, 22:26
      Dzieki!
      Super, ze cos sie zmienia. Starsza corka ciezko przeszla polio doustne, a i
      Trimovax(odra, swinka , rozyczka) kupowalam prywatnie. Dziekuje za odpowiedzi!
      • agimiko6 Re: Polio-dozylnie? 09.04.13, 13:09
        ja dziś zapisałam syna na bilans i szczepienie, i dopiero na 15 maja, bo wtedy będą otwierać kropelki, a tzn. chyba, że szczepionka będzie doustna. nie pytałam, bo zaczęłam czytać o tym dopiero po telefonie do przychodni i tak dowiedziałam się np, że skoro mam na czerwiec termin porodu to starsze dziecko powinnam zaszczepić zabitą szczepionką (choć płatną), żeby wirusy nie zagrażały niemowlęciu.
        • malgosiek2 NIE MA Polio dożylnie !!!!!!! 09.04.13, 22:43
          NIE MA ŻADNEJ szczepionki podawanej dożylnie.
          Większość szczepionek jest podawana domięśniowo lub podskórnie.
    • malgosiek2 Re: Polio-dozylnie? 09.04.13, 22:45
      Po drugie Polio w 5 mies. życia jest tylko domięśniowo.
      A Polio w 5 roku życia można podać doustnie jeśli przychodnia taką dostała z sanepidu.
    • malgosiek2 agimiko6, po co wyciągasz wątki sprzed 10 lat ? 09.04.13, 22:55

• owianka Re: agimiko6, po co wyciągasz wątki sprzed 10 la 10.04.13, 20:12
        Bo może smile
        • malgosiek2 Re: agimiko6, po co wyciągasz wątki sprzed 10 la 10.04.13, 20:39
          Ja wiem, że może.
          Pytam się tylko po co ?wink
          Przecież kalendarz szczepień po 13 latach jest lekko zdezaktualizowany big_grin
          No, chyba, że coś ma w zanadrzu przygotowane, bo większość jest przez nia wyciąganych wątków jest sprzed kliku lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka