gabi969 18.09.07, 20:47 U mojego syna stwierdzono szkarlatynę, ma bardzo rozległą wysypkę, która powoduje swędzenie, pediatra nie przepisała żadnego specyfiku aby złagodzic tą dolegliwość, czy mozna coś zastosować w takim wypadku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
esolt81 Re: szkarlatyna 20.09.07, 09:21 Przy szkarlatynie podawany musi być antybiotyk! Szkarlatyna może pozostawić po sobie poważne powikłania. Po przebytej chorobie koniecznie trzeba wykonać dziecku badanie ASO. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi969 Re: szkarlatyna 20.09.07, 18:09 Antybiotyk oczywiście mamy, chyba nie wyraziłam sie dosyć ściśle, chodzilo mi o złagodzenie dolegliwości w postaci swędzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
janeczka79 Re: szkarlatyna 20.09.07, 19:01 Może kup zwykły puder w płynie, napewno złagodzi świąd. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamakota1 Re: szkarlatyna 21.09.07, 10:36 Nie wydaje mi się aby diagnoza lekarza była prawidłowa, bo wysypka przy szkarlatynie nie swędzi! Aby się upewnić sprawdź język dziecka. Jeśli to szkarlatyna powinien być koloru malinowego wysadzony białymi grudkami. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi969 Re: szkarlatyna 21.09.07, 16:41 Przebieg choroby był troche nietypowy, od soboty gorączka, bolące gardło, w niedzielę pojawiła się wysypka, lekarka stwierdziła szkarlatynę( były badania krwi), swędzenie pojawiło sie w nocy z wtorku na środę, przy czym wysypka nasiliła się i zmieniła wygląd (część wykwitów przypominała ospę). W środe byliśmy ponownie u pediatry i dermatologa, obie panie stwierdziły, iż wygląd wysypki jest niejdnoznaczny i może to być uczulenie na antybiotyk.Zmieniliśmy antybiotyk, podaję też klemastynę i smaruję ropiejące miejsca maścią z atybiotykiem, swędzenie ustało, gorączki nie ma , samopoczucie dziecka coraz lepsze, skóra wygląda fatalnie ale tak jakby wszystko przysychało. Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska13 Re: szkarlatyna 22.09.07, 13:52 przy szkarlatynie nie ma ropnych wykwitów... może przyplątało się coś jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
mimik5 Re: szkarlatyna 28.09.07, 20:17 Moja corka miala szkarlatyne, na swedzoca wysypke dostala Diphergan dla zlagodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś