Dodaj do ulubionych

przesiewowe badanie słuchu

19.09.07, 11:00
Po badaniu słuchu mojego syna w szpitalu, wyszła kontrola w obu
uszach. Czy ktoś miał podobny przypadek? Czy to znaczy że moje
dziecko nie słyszy? Może jest jakiś ,, domowy'' sposób aby to
sprawdzić.Bardzo mnie to martwi a wizytę kontrolną w poradni mam za
2 tygodnie.Z góry dziękuję za wiadomość.
Obserwuj wątek
    • jadzia2184 Re: przesiewowe badanie słuchu 19.09.07, 11:15
      Moj maly mial dwa takie badania. Tylko ze przy kazdym badaniu pani
      doktor mowila mi ze to tylko dla pewnosci.
      A w domu sprawdzalam jego sluch na glosach dzwiekach czyli czy
      spojrzy w ta strone gdzie jest chalas. Teraz ma rok i
      nawet "pogadac" z nim mozna smile Glowa do gory.
      • sania26 Re: przesiewowe badanie słuchu 19.09.07, 11:32
        Dziekuje za pocieszenie
        • sania26 Re: przesiewowe badanie słuchu 20.09.07, 10:10
          Nikt nie miał takiego problemu?
          • tobi00000 Re: przesiewowe badanie słuchu 20.09.07, 10:49
            U nas tak było ale z jednym uszkiem. Byliśmy w Centrum Zdrowia
            Dziecka i jest ok. Testowaliśmy w domu i słyszał. Okazało sie, że
            maż płodowa zalegała jeszcze u przewodzie słuchowym.
            Głowa do góry.
          • mamusiaalusia Re: przesiewowe badanie słuchu 20.09.07, 11:05
            ja miałam taki problem i był to po prostu koszmar. Myślałam, że oszaleję.
            Wmówiłam sobie, że All jest na pewno głuchoniemy. I marzyłam tylko o tym, żeby
            chociaż mógł nosić aparaty i wchodziłam na strony dla osób z takimi problemami
            żeby sie czegoś dowiedzieć na temat tych aparatów, itd. Sprawdzałam mu słuch w
            ten sposób, że klaskałam, itd. noworodki na początku b. słabo reagują na
            dźwięki, ale na klaskanie przymykał oczy. All ma 9 miesięcy i prawidłowy słuch,
            to wszystko było naprawdę niepotrzebne.
            Przechodząc do konkretów:
            w szpitalu dwukrotnie badania przesiewowe wykazały, że coś jest nie tak ze
            słuchem. All urodził sie z rozszczepem podniebienia miękkiego ( na zewnątrz
            niewidoczne, lekarze zorientowali się następnego dnia).Przy rozszczepie mogą
            wystąpić problemy ze słuchem, bo dziecku "wieje w uszkach" , które zwykle
            zanikają po operacji podniebienia. Robiliśmy potem jeszcze jedno badanie,
            pojechaliśmy do szpitala jak All miał już ponad miesiąc. Też wyszło źle. Lekarz
            mi tłumaczył, że te wszystkie urządzenia mają ustawioną poprzeczkę - czyli normę
            - jeżeli dziecko nie słyszy tej normy to badanie wychodzi nieprawidłowo. Po
            miesiącu robiliśmy badanie bera, nie słyszał dźwięków poniżej 15 decybeli -
            lekarz powiedział, że niedosłuch występuje od 20 decybeli i wpisał słuch
            prawidłowy. Zrobiliśmy już tę operację i badania powtarzamy, ale wiem, ze All
            bardzo dobrze słyszy. Sama więc widzisz, że taki wynik badania przesiewowego nie
            wykaże wcale, że dziecko jest niesłyszące, wystarczy lekkie odchylenie, które w
            zasadzie też mieści sie w normie. Dziecko może mieć woskowinę, maź płodową,
            zapalenie ucha, wtedy słuch wyjdzie ciut gorszy i to wykaże badanie. Jedyne tak
            naprawdę miarodajne to badanie bera. Przy czym nie chcę sie wymądrzać, ze się
            znam na wszystkim - po prostu piszę o tym, czego sama sie dowiedziałam. W
            rodzinie nie mieliśmy żadnych przypadków niedosłuchu, ani żadnych wad
            wrodzonych. Dlatego ten rozszczep był dla mnie szokiem. Nie wyszedł też na usg a
            szpitalu dopiero na drugi dzień. Nie denerwuj się, bo potem będziesz żałowała,
            ze zamiast cieszyć się maleństwem wymyślałaś historie. Poza tym - ja sie aż tak
            na tym nie znam - ale wiem, że dziecku może sie też jakiś płyn w uszkach zbierać
            i wtedy gorzej słyszy i go się jakoś drenami się zbiera i potem te dreny
            wypadają i jest ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka