Dodaj do ulubionych

"Uciekające" oczko

22.07.03, 08:06
Zauważyłem, że od pewnego czasu mojej dwuletniej córeczce "ucieka" (lekki zez
rozbieżny) oczko, szczególnie, gdy jest zmęczona lub gdy się zamyśli.
Okulista powiedział po badaniu, że mała widzi bardzo dobrze, a to z czasem
minie, gdy mięśnie oczu wzmocnią się. To było jakieś dwa miesiące temu.
Jednak cały czas widzę, że oczko "ucieka". Czy niepokoić się tym? Czy może
wykonywać z małą jakieś ćwiczenie?
Poradzćie proszę

zmatrwiony tata
Obserwuj wątek
    • aniask_mama Re: 'Uciekające' oczko 22.07.03, 10:42
      No cóż, z kolei moja okulistka (dziecko z tym samym problemem) stwierdziła,
      że "uciekanie oczka" czy "zez" same nie mijają, a nieleczone wręcz się
      pogłębiają. (no chyba, że mówimy o dziecku do 6mż, wtedy to istatnie się może
      poprawić). Mojemu małemu zaklejamy zdrowe oczko na kilka godz. dziennie i
      powoli "uciekanie" ustępuje, mały ma 3 lata.
      • karatina Re: 'Uciekające' oczko 22.07.03, 12:59
        Miałam w dzieciństwie zeza. Niestety nie obyło się bez operacji, ale pamiętam,
        że przez długi czas miałam zalecone takie ćwiczenia: mama siadała przede mną i
        musiałam patrzeć za paluszkiem w prawo, lewo, do góry, na dół tak długo jak
        wytrzymałam i jak najczęściej. Można też jedno oczko zasłonić i patrzeć za
        palcem drugim. Spróbujcie, te ćwiczenia nie zaszkodzą a na pewno wzmocnią
        mięśnie oka. Radziłabym też konsultację u innego okulisty.
        • rubi21 Re: 'Uciekające' oczko 22.07.03, 20:17
          Mam 2,5 letniego synka i problem uciekającego oczka od jakiegoś czasu, chodzimy
          na kontrolne wizyty do lekarza co pół roku, mamy zalecone ćwiczenia opisane
          wyzej przez karatinę. Obecnie ja nie zauważam żeby z oczkiem było cos nie tak.
          Co prawda kiedyś lekarz zalecił zaklejanie ale inny odradził bo podobno to
          zaklejane oko słabnie. Zdania na temat zaklejania oczka są podzielone. Wiem
          tylko że beż zaklejania a po ćwiczeniach mięśnie oczu się tak wzmocniły że
          problem zniknął, ostatnią wizytę mamy w grudniu tylko po to żeby sprawdzc
          efekty czyli jak będzie miał synke 3 latka. Mięśnie oczu wzmacniają sie
          sukcesywnie do 3 roku życia, wczesniej (opinia lekarza prywatnego) uciekanie
          oczu nawet trudno nazwać zezem. Pozdrawiam i zyczę sukcesu Apa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka