dziunia_wawa1 06.11.07, 10:39 Dziewczyny Ratujcie! Moja córcia skończyła 6 tyg. i ma straszne zaparcia co robić?????? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniak15 Re: Zaparcia 06.11.07, 12:16 Sprobuj podawac jej herbatke rumiankowa np. z Hippa. Rumianek powoduje rzadsze stolce. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Zaparcia 06.11.07, 12:18 no i napisza jak karmisz bo bez tego ciezko cos doradzic Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia_wawa1 Re: Zaparcia 06.11.07, 12:34 Karmię swoim pokarmem lecz ściąganym niestety nie chciała ssać Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Zaparcia 06.11.07, 12:41 nie ma znaczenia czy sciagasz czy nie, wazne ze karmisz swoim co powinno jeszcze bardziej martwic bo dzieci piersiowe praktycznie nie maja zaparc, radze wybrac sie do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Zaparcia 06.11.07, 12:42 aha i jeszcze jedno czym sie objawiaja te zaparcia, bo z doswiadczenia forumowego wiem, ze mamy za czesto uzywaja tego slowa, przypominam, ze brak kupy nie oznacza zatwardzenia, dzieci piersiowe moga nie robic kupy nawet 14 dni, prezenie i meka przy bakach to tez normalna rzecz u takich maluszkow o zatwardzenieach mowimy dopiero wtedy gdy kupka faktycznie jest zbita i twarda, a nie gdy jej brak Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia_wawa1 Re: Zaparcia 06.11.07, 12:47 kupka jak juz jest tonie jest twarda ale dziecko sie pręży i długo stęka wiec wydawało mi się że to zaparcia ale jak nie to co to może być? Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Zaparcia 06.11.07, 12:57 no tak myslalam, oczywiscie to nie sa zaparcia, zobacz definicje zaparcia, zaparcia sa wtedy gdy kupka jest twarda, ale o tym jzu bylo co to moze byc? nic- dzieci poprostu tak maja, jest to niedojrzaly uklad pokarmowy, nerwowy i kazdy inny, tak mal eniemowlaki i noworodki poprostu placza, boli je brzuszek, maja kolki, preza sie i stekaja, kazde dziecko musi przez to przejsc i watpie, ze sa takie co przez to nie przechodza mozesz podawac jakie preparaty na to prezenie, ale tu dokladnie nie wiem jakie, polecam wizyte u lekarza, ale nie ma zadnej gwarancji, ze to przejdzie, a raczej nie przejdzie, ale sprobowac mozna wszelkie podobne objawy mijaja wraz z ukonczeniem przez dziecko 3 miesiaca wiec spokojnie bez nerwow, to jest naturalne i jest to jeden z krokow rozwoju dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia_wawa1 Re: Zaparcia 06.11.07, 13:03 Dziękuję bardzo za informacje i dobre rady . pozdrawiam mama Weroniki Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Zaparcia 06.11.07, 13:11 polecam tez forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=570 Odpowiedz Link Zgłoś
katenowak Re: Zaparcia 06.11.07, 19:03 MAM PYTANKO DO DOSWIADCZONYCH MAM moja Zuzia ma prawie 7 i pol mies jada zupki warzywne(marchewka, ziemniak,slodki ziemniak, brokuly, buraki, dynia) z mieskiem i czasem ryka-zageszczalam kleikiem ryzowym jabluszko tarte, troszke banana, dzis zaczelam podawac gotowan gruszke, od mniej wiecej tygodnia prubuje wafelkow ryzowych (nieduzo) i kukurydzianych chrupek wieczorem od kilku miesiecy wg wskazan lekarza jest dokarmiana mlekiem modyfikowanym- wybralam NAN HA bo maz i kilka osob z jego rodziny sa alergikami. (zalecil polski lekarz podczas moich dlugich wakacji ) Mieszkam w Irlandii i jak wrocilam okazalo sie ze nie mage tu dostac NAN HA postanowilam przestawic Zuie na NAN R -nie dostalam zwyklego ale myslalam ze zamiast kaszki na poczatek bedzie dobre poza tym karmie jeszcze piersia( takze w nocy) Jestem na koncowce przestawiania i widze ze poranna kupka malej jest bardzo twarda-dzis miala powazny prblem ale poszlo w ciagu dnia robi jeszcze 1-2 kupki i sa juz lepsze niedawno przeczytalam ze ryzowe produkty zatwardzaja- przestalam zageszczac kleikiem zupki zrezygnowalam 2 dni temu z marchewki ale nie wiem co z mlekiem wieczornym - kaszki tylko ryzowe moge ostatnio kupic moze przestawic na bebiko ? ale to chyba niezdrowo tak co chwila zmieniac mleko boje sie powazniejszego ztwardzenia ach dopiero pd 2-3 dni wiecej pije - wreszcie sie nauczyla przez slomke butli nie chcialam podawa\c rozpisalam sie ale moze ktos teraz mi doradzi prosze Odpowiedz Link Zgłoś
justyna9986 Re: Zaparcia 06.11.07, 12:34 A ja myślę,że najlepiej do pediatry isc. Zatwardzenia to poważny problem Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia_wawa1 Re: Zaparcia 06.11.07, 12:38 była u mnie położna i powiedziała ze trzeba to przetrwac jej wnuk ma zaparcia juz 3 mc i nic nie można z tym zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
travka1 Re: Zaparcia 06.11.07, 14:01 dlaczego nie mozna??Moj maly jak nie mogl zrobic kupki 3 dni to dawalam mu czopek glicerynowy,duzo pil wody , rumianku i nie bylo prezenia,bolesci,kolek...Jak skonczyl 4 miesiace zaczelam dawac sok jablkowy i kupy zaczal robic sam i to po 2 dziennie.Nie wyobrazam sobie zeby dopuscic do sytuacji,ze dziecko nie robi kupy 14 dni!!! Przeciez to sa toksyny...Sprobuj po pol czopka i nie pozwol zeby maluch sie meczyl i nie daj sobie wmowic,ze moze sie uzalenic od maminej-czopkowej pomocy bo juz slyszalam takie opinie.Lekarz wysmial taka teorie. Odpowiedz Link Zgłoś
olamaj29 Re: Zaparcia 06.11.07, 15:38 --nam pomógl lakcid www.imbu.pl/aniakaczmarek [ Odpowiedz Link Zgłoś