kasiamaciejska.1 Re: krwiaczki u dzieci 06.11.07, 13:57 Moje maleństwo ma od urodzenia krwiaczka na głowce, ktory jest umiejscowiony blisko żyły. Na początku był niewielki jednak w ciągu ostatnich dni znacznie się powiększył i uwypuklił, lekarz powiedział ze to tylko takie znamie,jednak ja się niepokoję, ze moze to być coś grożnego! proszę o porade jeśli ktoś spotkał się z czyms takim! pozdrawian gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
krechu Re: krwiaczki u dzieci 06.11.07, 15:02 Krwiaki (te pourazowe powstałe w trakcie porodu) mają raczej tendencję odwrotną tzn się zmniejszają; wchłaniają. W Polsce lekarze twierdzą, że po 14 dniach zaleca się ich zabiegowe usunięcie. My młodemu usuneliśmy (był ogromny ale sięładnie wchłaniał) chociaż bardziej ze względu na to, że naciskał lekarz i położna. Ja byłem mimo wszystko przeciwny zabiegowi, potem rozmawiałem z pediatra z instytutu z prokocimia w Krakowie, który powiedział, że np. w Stanach w ogóle się takich krwiaków nie rusza. Natomiast jeżeli obrzęk się powiększa to nie jest to normalne (chociaż nie mam pewności bo nie wiem w jakim wieku jest Twoje dziecko). Na pewno nie należy czekać aż stwardnieje i utworzą się skrzepy - ja bym polecał kontakt z chirurgiem dziecięcym albo czymś podobnym. Inna sprawa jeżeli to nie jest krwiak. Kształt czaszki niemowlęcia może być bardzo różny (sam się parę razy już zdziwiłem widząc różne modele) jest ona w pewien sposób elastyczna na szwach w oszczególnych płytach. Pozdrawiam Krechu Odpowiedz Link Zgłoś
malenstwobnl Re: krwiaczki u dzieci 08.11.07, 21:18 Czesc Kasiu ja mam 6 msc córeczke ktora tez ma na głowce krwiaka a raczej naczyniaka bo tak to sie nazywa ma to od urodzenia .nie musisz sie tym przejmowac to jest normalne i zanika jak dziecko ma 5 lat .mam dobra lekarke i bylam nawet u cirurga naczyniowca .Nie bój sie nic powieksza sie to do 6 msc .Tylko trzeba uwazac jak bedzie starsza zeby ja nie urazic przy czesaniu lub zeby sie nie uderzyla.Gdybys cos jeszcze chciala wiedziec podam ci maila malenstwobnl@o2.pl.Pozdrawiam Renata Odpowiedz Link Zgłoś
anika305 Re: krwiaczki u dzieci 06.11.07, 16:20 Moja Kinga urodziła się z takim krwiaczkiem na rączce. Strasznie sie przestraszyłam bo pierwszy raz zobaczyłam go w domu jak byłyśmy same ( jak maluszek zaczął otwierać rączki). Położna na patronażu powiedziała, że takich krwiaczków nie rusza się i że wchłoną do 3 roku życia. To samo powiedział pediatra na patronażu a potem inny przy szczepieniu w 6 tygodniu. Lekarz zaznaczył że krwiaczek może sie trochę powiększyć minn. bo dziecko rośnie.Kinga ma 9 tygodni, dziś znów była u mnie położna obejrzała krwiaczka i znów powiedziała,że będzie ok. Zaznaczę, że mieszkam w Polsce i mam bardzo dobrego pediatrę Zaufaj lekarzowi a jak masz wątpliwości skonsultuj z innym. Odpowiedz Link Zgłoś
asiekok Re: krwiaczki u dzieci 06.11.07, 16:39 Mojej kuzynki corka urodzila sie z krwiakiem na policzku. Byl sporych rozmiarow. Ale wszystko zniknelo po kilku latach i znaku nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamaciejska.1 Re: krwiaczki u dzieci 07.11.07, 17:55 mam nadzieje ze to zniknie samo, nie chcialabym zeby mial zabieg. skontaktuje sie z jakims dobrym lekarzem poniewaz to naprawde mnie niepokoi, robi sie z dnia na dzien coraz wieksze a jak maluszek placze to jeszcze srtasznie sinieje. mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze! dziekuje bardzo za odpowiedzi, troszke sie uspokoilam. pozdrawiam goraco Odpowiedz Link Zgłoś
nulka83 Re: krwiaczki u dzieci 07.11.07, 18:13 A to jest na pewno krwiak, a nie naczyniak? moja mała ma naczyniaka na policzku, zobacz na zdjeciach w sygnaturce, na poczatku był mniejszy potem troche urósł, a teraz troche zaczął maleć, chodzimy na kontrole do onkologa, pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
woi.mi Re: krwiaczki u dzieci 07.11.07, 19:59 No własnie jakie krwiaczki,pewnie naczyniak jamisty.Zobacz forum naczyniaki.pl Jak szybko rośnie to idż do onkologa. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: krwiaczki u dzieci 07.11.07, 22:23 Popros pediatre o skierowanie do onkologa, bo to pewnie naczyniak. Nie denerwuj się, bo onkolodzy też przeważnie zalecają czekać aż sam zniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamaciejska.1 ................. 08.11.07, 14:54 nulka83. widzialam zdiecia. przesle ci zdiecia mojego malego,on to ma w porownaniu do twojej coreczki malutkie ale jednak duzo mu to uroslo od urodzenia. nie bede czekala jutro udam sie do pediatry zeby to skonsultowa<script type="text/javascript" src="fotoforum.gazeta.pl/zajawka.xjs? id=0018652959&a=kasiamaciejska.1&tag=&showTitle=1&count=3&defaultStyl es=1"> </script>c co z tym dalej robic. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
woi.mi naczyniaki................ 08.11.07, 15:05 Kasia jeśli jest na główce nie na powiece czy blisko oczu,ucha i szybko nie rośnie to się z naczyniakami nic nie robi ,bo sam się wchłonie prawie bez śladu.Naczyniak jamisty to taki,który pojawił się kilka tygodni po porodzie w postaci plamki, potem się zrobił bardziej krwisty i wypukły i rośnie do ok. roku,potem zanika.Podobne są też do nich malformacje naczyniowe,z którymi się dziecko już rodzi,one nie zanikają same.Prześlę Ci na pocztę gazety więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
krechu Re: naczyniaki................ 08.11.07, 15:12 A to mi też podeślij jeśli można, bo mój junior ma dwa na plecach, które są juz wypukłe (ale ma je od urodzenia więc to są chyba te tzw malformacje) a nasza nadgorliwa położna już nas odsyła na chirurgię kosmetyczną, żeby to usuwać i nie mam argumentów dla żony, a nie mam ochoty. Odpowiedz Link Zgłoś
woi.mi Re: naczyniaki................ 08.11.07, 16:48 Zapytaj na forum naczyniaki- forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20428 Tam odpowiada dr Wyrzykowski ,który leczy naczyniaki i inne,chyba najlepszy w Polsce specjalista.Można przesłać zdjęcie i szybko dostaniesz odpowiedż. Odpowiedz Link Zgłoś
anika305 Re: krwiaczki u dzieci 08.11.07, 12:35 Tak fachowa nazwa to naczyniak- krwiaczek potoczna. Stanowiska położnej i pediatrów co do tego jak z tym postępować odnosiły sie do naczyniaka. Co 6 tygodni jesteś u pediatry na szczepieniu- po prostu pokazuj i pytaj.Ja cały czas tak robie i dlatego mam tyle opinii Odpowiedz Link Zgłoś
nulka83 Re: krwiaczki u dzieci 08.11.07, 13:25 Moim zdaniem jednak lepiej udać się na konsultację do specjalisty, czyli onkologa bądź co bądź jest to zmiana nowotworowa, onkolog, bedzie obserwował czy naczyniak nie rośnie zbyt szybko i w razie czego będzie wiedział jak reagować, w większości wypadków naczyniaki jamiste zanikaja całkowicie, czasem jednak, trzeba im w tym "pomóc", pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
woi.mi Re: krwiaczki u dzieci 08.11.07, 14:36 Nulka odbierz wiadomość na poczcie gazety.pl Odpowiedz Link Zgłoś