ania23.24.11 14.12.07, 20:53 Witam, stoję przed dylematem, czy zaszczepić dziecko przeciw pneumokokom. Która mam szczepiła dziecko prevenarem, jak znisoło dziecko szczepionke ? nie było skutków ubocznych? czekam na opinie - pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edyta0 Re: szczepionka Prevenar - szczepicie? 14.12.07, 20:59 Syn ma 7 miesięcy i rewelacyjnie znosi szczepionki, w tym i Prevenar. Skutków ubocznych na razie nie zauważam a szczepiłam Go już ponad miesiąc temu. Jeśli mogę coś doradzić to można w aptece kupić plaster znieczulający miejsce wkłucia. Przeczytałam o tym niedawno... niestety Odpowiedz Link Zgłoś
zaczek13 Re: szczepionka Prevenar - szczepicie? 14.12.07, 21:01 szczepiliśmy już dwoma dawkami wszystko było ok Odpowiedz Link Zgłoś
justysiek25 Re: szczepionka Prevenar - szczepicie? 14.12.07, 21:09 ja tez mam zamiar zazczepic mojego bobaska mimo ze moj pediatra mi to odradzal.po przeczytaniu waszych opinii jestem spokojniejsza bo tez sie obawialam reakcji dziecka na ta szczepionke.super pmysl z plastrami napewno skorzystam Odpowiedz Link Zgłoś
edyta0 Re: szczepionka Prevenar - szczepicie? 14.12.07, 21:19 Na TVN Style w programie "Mamo to ja" mówili o tych plastrach. Szkoda, że tak późno się dowiedziałam, zaoszczędziłoby tyle bólu Synkowi echhhh Odpowiedz Link Zgłoś
yoopi1 edyta0 12.04.08, 19:39 Edyta nie martw się tym, że nie wiedziałaś, to i tak nie działa. Lekarze mówią, że to znieczula matki, które wierzą, ze dziecko mniej boli A tak naprawdę to jest dla starszych dzieci, którym się wmawia, ze dzięki temu nie bedzie bolało. Porozmawiaj z pielęgniarkami, powinny to potwierdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha1705 Re: szczepionka Prevenar - szczepicie? 14.12.07, 21:04 Ja swojego 7-miesięcznego synka szczepiłam dwa dni temu.Jak narazie nie było żadnych skutków ubocznych i mam nadzieję, że tak zostanie.Nasza pediatra powiedziała, że dzieci bardzo dobrze znoszą tę szczepionkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mms2808 Re: szczepionka Prevenar - szczepicie? 14.12.07, 21:13 Witam,my szczepiłysmy sie pierwszy raz dwa tygodnie temu.Mała zniosła to super,zadnych skutków ubocznych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: szczepionka Prevenar - szczepicie? 16.12.07, 12:01 Oczywiscie,ze zaszczepilam-tyle sie teraz slyszy o tych wszystkich chorobskach.Poza tym chce chronic moje malenstwo ,a urodzilam je pod koniec pazdziernika wiec w nie najlepszym okresie-duzo wiecej chorych wkolo.Zaszczep-polecam na spokojny sen i czyste sumienie. Moja mala swietnie zniosla szczepienie. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiatomczyk1 Re: szczepionka Prevenar - szczepicie? 11.04.08, 16:37 Witajcie Ja zaszczepiłam i nic się nie działo,zadnych skutków ubocznych, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
perelkakz Re: szczepionka Prevenar - szczepicie? 11.04.08, 18:27 Ja zaszczepiłam i wieczorem synek miał 38,1 gorączki na drugi dzień 37,7 a nastepnego było juz ok.pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
kari311 Re: szczepionka Prevenar - szczepicie? 11.04.08, 19:40 Dziewczyny o jakich plastrach znieczulajacych mowicie? Dajcie na nie namiary, za tydzien mam szczepienie corki.. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda34 Re: szczepionka Prevenar - szczepicie? 12.04.08, 19:34 Moja córka ma 8 miesięcy i jest alergiczką. 1,5 tygodnia temu szczepiłam ja Prevenalem, ale nie wiem czy dobrze zrobiłam. Nie miała temperatury, ale na drugi dzien miała wysypke na szyji i twarzy i do tego przez cztery dni robiła po 4 kupki dziennie, oczywiście było odparzenie pupy. Od szczepinki nie chce jeśc nic innego tylko mleko. jadła (jabłko, dynie, ziemniaki, brokuła). Martwie sie tym niejedzeniem na łyżeczke byzie ma "zasznurowaną" od momentu tej szczepionki. Nie wiem co będzie dalej. Podejrzewam, że dlatego że szczepinka robiona jest na bazie białka, a ona jest alergiczka. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: szczepionka Prevenar - szczepicie? 12.04.08, 22:31 Ja nie szczepię A tu do poczytania o składzie szczepionki i nie tylko. www.wyeth.pl/Portals/0/downloads/pol_ulotki/PL_Prevenar_charakterystyka_produktu_06_02_2008.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: szczepionka Prevenar - szczepicie? 13.04.08, 08:54 Szczepiliśmy. U nas nie było zupełnie żadnych skutków ubocznych - ale nie było ich po żadnej szczepionce. Wklejam swoją dawniejszą wypowiedz: Tak jak z innym szczepionkami, lekami, itp najpierw dowiedzialam się, jak to wygląda w innych krajach. Dowiedziałam sie, ze ta szczepionka jest obowiązkowa/zalecana, a często i refundowana w kalendarzu szczepień podstawowych w wielu krajach - np. USA, Kanada, Australia, Niemcy, Włochy, Francja, Słowacja.To nas przekonało i dlatego zaszczepiliśmy. PS. Przeczytałam też o dramatycznym spadku zachorowań na powodowane przez pneumokoki zapalenia uszu, pluc i opon mozgowych w USA po wprowadzeniu tej szczepionki (tu info na stronie Swiatowej Org. Zdrowia (po ang.) www.who.int/vaccine_research/diseases/ari/en/index5.html Krem Emla stosowaliśmy. Zobacz tu o nim wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=68282337&a=68282337 Odpowiedz Link Zgłoś
mamaguciusia Re: szczepionka Prevenar - szczepicie? 13.04.08, 09:26 moj synek jest alergikiem i jestesmy po dwoch szczepieniach prevenarem.Raz miał stan podgoraczkowy , a drugi raz bez zadnych objawow.Teraz bedziemy trzecia dawka go szczepić.Ja polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaef-2 Re: szczepionka Prevenar - szczepicie? 14.04.08, 09:46 moja córcia ma 6 m-cy. Jesteśmy już po pełnym szczepieniu (nie pamiętam w tej chwili już czy są 2 czy 3 dawki, chyba 2). Po pierwszej miała pierwszego dnia niewielką temperaturę. Resztę dawek zniosła bez żadnych objawów. Stosujemy na znieczulenie krem Emla (jest to krem na recepte! trzeba poprosić pediatre o wypisanie). Kupuję małe opakowanie (ok. 25 zł) - duża tuba kosztuje aż 80 zł! Już mamy drugie. Polecam, naprawdę przynosi ulgę. Znieczulone jest miejsce wkłucia. Wiadomo, że jak się wstrzykuje szczepionkę to boli, bo to rozpycha tam w środku, ale napewno nie boli samo wkłucie, a to jest bardzo ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
mirkad Re: szczepionka Prevenar - szczepicie? 14.04.08, 10:19 Milenka jest tzw. głębokim wcześniakiem (29 tc 1000 gr), szczepiliśmy bo przeszliśmy zapalenie płuc i chcieliśmy zminimalizować ryzyko; jesteśmy po 3 dawkach- po 2 nie działo się nic, po trzeciej gorączka ale bez sensacji; więcej na razie Milenka nie chorowała (odpukać) nie wiem czy dzięki szczepionce ale zaplaciłabym każdą cenę byle nie widzieć więcej akcji reanimacyjnej własnego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
marti_de Re: szczepionka Prevenar - szczepicie? 14.04.08, 14:23 Ja szczepiłam maluszka. Bez najmniejszych skutków ubocznych. Lekarz mówił, że ta szczepionka jest na ogół bardzo dobrze tolerowana, zdecydowanie lepiej niż Infanrixy itp. A zdecydowaliśmy się na szczepienie bo kiedy Mały miał 2 miesiące przechodziliśmy urosepsę, ale nawet i bez tych doświadczeń bym szczepiła. Rozmawiałam z lekarzem, czytałam o najnowszych zaleceniach WHO, aby szczepić jak najmłodsze dzieci, nawet przed pierwszym obowiązkowym szczepieniem i myślę że ma to sens. Szkoda tylko, że tak jak w Europie szczepienie to jest obowiązkowe i bezpłatne, to u nas kosztuje aż tyle. Moim zdaniem jednak, jak ktoś ma możliwość to warto. Nie życzę nikomu takiego stresu jak walka o dziecko z sepsą. Odpowiedz Link Zgłoś